En matguide till Milano

Ni har frågat och frågat. Och jag har svarat det kommer, det kommer. Men när det kommer till min matguide till Milano, har jag skjutit det framför mig av en anledning. Jag har helt helt enkelt inte riktigt vetat var jag ska börja. Tio år i en stad är en lång tid. Och det senaste decenniet har jag samlat på mig så många matupplevelser att det nästan känns övermäktigt att skriva ihop en guide. När jag nu tänker på det, kan jag också se tillbaka på mitt liv i Milano, som att jag befunnit mig i flera olika cyklar. Jag levde Milano helt annorlunda som nyinflyttad 25-åring, i jämförelse med vad jag gör nu, som 36-årig mezza-italiana. Mina preferenser har dessutom ändrats och vissa av de platser jag älskade att hänga på för tio år sedan, skulle jag aldrig rekommendera idag.Men det är dags nu. Självklart måste jag skriva Milano-matguide innan jag flyttar härifrån. Och lika mycket som jag skriver den till er, skriver jag den till mig själv. Som terapi. Ett minne. En plats att återvända till alla de gånger jag kommer sakna min italienska hemstad till fördärv. Med inspiration från mina guider till Florens och Rom delar jag in artikeln i rubriker så att ni lättare kan hitta rätt restaurang till rätt tillfälle.

Jahapp, då kör vi. Tack för maten, Milano. Tack för allt <3

Vad ska man äta på ett besök i Milano?

Det ska sägas direkt, att Milano inte har lika många typiska rätter som exempelvis Rom och andra städer i södra Italien. En handfull rätter har blivit kända utanför landets gränser – och dessa tycker jag definitivt att man ska prova på ett besök i stan. Med det sagt, är Milano en av få städer (kanske till och med den enda) som har ett relativt utvecklat internationellt kök, där det är möjligt att smaka på rätter från både när och fjärran – samt från andra delar av landet. Milano är en smältdegel av intryck vilket också visar sig i maten.

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese, det vill säga saffransrisotto, är Milanos stolthet. Den hittar du på de flesta av stadens traditionella trattorior och osterior. Ibland serveras den för sig själv som en primo, ibland som en komplett rätt, piatto unico, tillsammans med ossobuco. Vill du läsa allt om historian bakom risotto alla Milanese har jag skrivit ett inlägg här. I artikeln finns även receptet på denna ljuva, gula rätt.

Ossobuco

Direkt översatt betyder ossobuco ben med hål i och det säger rätt mycket om vilken köttbit det är som används – nämligen kalvlägg där benet finns kvar med sitt center fullt av märg. Oftast serveras ossobuco med en liten sked så att du ska kunna gröpa ur märgen innan du sätter tänderna i resten – en riktig delikatess. Rätten serveras som ovan nämnt ofta med risotto alla Milanese, och inte sällan också med en gremolata på toppen, det vill säga en röra av finhackad persilja, vitlök och citron.Costoletta alla Milanese

Ett otränat öga skulle säga att en costoletta (också kallad cotoletta) är prick samma sak som den österrikiska wienerschnitzeln. Och även om idén är den samma, är det två saker som skiljer de båda köttbitarna från varandra. Den österrikiska varianten kommer nämligen från kalvens lår, medan den milanesiska kommer specifikt från länden. Wienerschnitzeln steks dessutom ofta i en blandning av olja och smör, medan costeletta alla milanese ska stekas i skirat smör. Oavsett vad – en perfekt rätt för hungriga magar!

Mondeghili

Vi har våra köttbullar, Milano har sina mondeghili. Dessa bollar består av en blandning olika kött, grana padano, ägg och soffritto. Ursprungligen var det en typisk rätt från cucina povera som kom till Milano från araberna via spanjorerna. Formen är inte helt rund, utan oftast något tillplattat. De paneras ofta i ströbröd och steks i smör. En perfekt antipasti att starta middagen med.

Panettone

Panettone är Milanos älskade julkaka som kom till av ett misstag ni kan läsa om här. En klassisk panettone innehåller bitar av kanderat apelsinskal och russin, men idag kan du också hitta versioner som är glaserade eller fyllda med allt från hasselnötskräm till pistagekräm. Kakan serveras med en mascarponekräm (som är godare än själva kakan, om du frågar mig).

Frukost i Milano

När jag först flyttade till Milano letade jag med ljus och lykta efter frukostställen som påminde om de vi har i Sverige. Platser där man kan sitta ner länge, äta smoothiebowls och få en lugn start på dagen. Med tiden insåg jag dock, att frukosttraditionen skiljer sig nämnvärt i Italien och i Sverige. Här startar man oftast dagen på stående fot i baren, med en espresso och en enkel brioche. Jag älskar numera den traditionen. Men det finns naturligtvis också ställen där du kan slå dig ner och äta yoghurt. Här kommer en salig blandning av både det ena och andra – allt beroende på vad du föredrar.Hygge | Via Giuseppe Sapeto, 3 | Inspirerat av norden, utmärkt frukost/brunch
Nowhere | Via Caminadella, 15 | Fokus på gott kaffe och sött/salt till frukost
Egalité | Via Melzo, 22 | Franskt café med otroliga bröd och bakverk
Loste Café | Via Francesco Guicciardini, 3 | Gott kaffe och goda bakverk
Alain Locatelli | Viale Coni Zugna, 9 | Kanske stans bästa (franska) croissant
Pasticceria Clea | Via Giacomo Boni, 25 | På helgen gör de kub-croissanter
Ziva Pasticceria | Via Federico Faruffini, 2 | Pastries, pastries, pastries…
Marlà Pasticceria | Corso Lodi, 15 | Klassiska italienska och franska bakverk
Pasticceria Cucchi | Corso Genova, 1 | En av de mest klassiska caféerna i Milano
Marchesi 1824 | Via Santa Maria alla Porta, 11/a | Också en klassisk italiensk institution
Oakberry | Via Caradosso, 19 | När du vill ha en açaíbowl istället för bakverk
Gelsomina | Via Carlo Tenca, 5 | Instagramvänlig plats och goda bakverk
The Pure Café | Via Alessandro Volta, 16 | Kanske Milanos snyggaste (rosa!) kaffemaskin
Pavé | Via Felice Casati, 27 | Populär plats för både salt och söt frukost
Marotin | Via Archimede, 59 | Mysställe i myskvarter
Onest | Via Gerolamo Turroni, 2 | Både sött och salt, mysig innergård
Tipografia Alimentare | Via Dolomiti, 1 | Lite off, men ligger vid mysig å, gott bröd
Davide Longoni | Via Gerolamo Tiraboschi, 19 | Trevlig uteservering på varma dagar

Panini i Milano

Det är något speciellt med panini-kulturen i Milano. När klockan slår 13 och det är dags för lunch samlas både kostymnissar och studenter – och alla däremellan – på deras utvalda panino-ställe för att äta en snabb lunch på stående fot. En panino är mer än bara en macka. Det är två skivor bröd som jobbar som de bästa ramar för att fånga in allt gott Italien har att erbjuda – prosciutto, salame, porchetta, ostar och grönsaker. En macka med kvalitet, med andra ord.All’Antico Vinaio | Via Lupetta, 12 | Populär panini på mitt favorittorg
Macelleria Populare | Piazza Ventiquattro Maggio, 4 | Ni måste äta svizzeran!
Panini de Santis | Corso Magenta, 9 | Serverat milaneser panini sedan 1964
La Prosciutteria | Corso Garibaldi, 55 | Både god focaccia och bra charkbrickor
Sbunda | Via Privata del Don, 1 | From Calabria with love (= ‘Nduja!)
Il panino del laghetto | Via Laghetto, 7 | Mysigt kvarter, lokal kvarterskänsla
La Bottega di via Laghetto | Via Laghetto, 3 | Granne med ovan, beställ från luckan
PaninoLAB | Via Montevideo, 8 | Var det någon som sa panini & cocktails?

Pizzerior i Milano

“Den bästa pizzerian är den som ligger nära“, är ett uttryck jag hört fler än en gång. Och så är det ju. Pizza ska vara lättillgängligt och okomplicerat. Något gott att äta när inspirationen till matlagning tryter. Men. Med det sagt, är vissa pizzerior värda är resa långt för – och det stämmer in på alla nedanstående. Vill du veta vilka av dessa som är mina personliga favoriter får du läsa min artikel om Milanos 6 bästa pizzerior här.Da Zero | Via Bernardino Luini, 9 | Min kvarterspizzeria som alltid levererar
Crosta | Via Felice Bellotti, 13 | Otrolig botten och nytänkande topping
Cocciuto | Via Bergognone, 24 | Pizza alla Nerano är to die for
Giolina | Via Felice Bellotti, 6 | Goda pizzor, mysig lokal
Lievità | Piazza Vetra, 13 | Gourmetpizzor – den med pumpakräm är otrolig
Berberè | Corso di Porta Ticinese, 1 | En crunchigare botten än övriga
Marghe | Via Plinio, 6 | Är du snäll kanske de formar din pizza till ett hjärta
Modus | Via Andrea Maffei, 12 | Gourmetpizza med mera
Dry | Via Solferino, 33 | Goda pizzor, goda drinkar
Biga | Via Alessandro Volta, 20 | Prova deras padellino Nerano 2.0

Pasta i Milano

Lika befintlig som pastan är för romare, lika obefintlig är den för milaneser. Jag kan inte komma på en enda klassisk pasta som har sitt ursprung i Milano, främst för att man genom historien hellre ätit ris på dessa breddgrader. Men det går naturligtvis att hitta god pasta även på milanesisk mark. Man behöver bara veta var man ska börja leta… Ni behöver dock inte leta, för jag har listat de bästa ställena här.Pasta Fresca Brambilla | Via Melzo, 2 | Färsk pasta på en favoritgata
Pastamadre | Via Bernardino Corio, 8 | Pasta (med mera) och sås i säsong
L’Altrimenti ci Arrabiamo | Via Tagliamento, 4 | Bra läge om du besökt Fondazione Prada
Zibo | Via Caminadella, 21 | Carbonaran i ravioli-form är topp
Pastificio Ratanà | Via Pastrengo, 2 | Köp färsk pasta att laga hemma
Volemose Bene | Via della Moscova, 25 | Romerska klassiker i Milano
Bottega Farina | Via Bartolomeo Eustachi, 38 | Liten lokal, stora portioner
Felice a Testaccio | Via del Torchio, 4 | Romersk favorit med de stora klassikerna

Gelaterior i Milano

Ganska tidigt efter min flytt till Milano fick jag i uppdrag av ett italienskt magasin att lista stadens bästa gelaterior. Ett rätt tacksamt uppdrag, men också ganska svårt för en nyinflyttad svensk som tidigare aldrig satt sin fot i staden. Nåväl, jag tog på mig uppdraget och åt säkert 25 glassar under loppet av två dagar, för att kunna välja ut de tio bästa. Med åren som gått, har den listan reviderats något och mina favoriter hittar ni nu i denna artikel där ni kan läsa mer utförligt om var och en. Alla gelaterior värda att besöka finns dock också här nedan.Casa Infante | Via Torino, 48 | Gelateria från Napoli med en mängd goda smaker
Out of the Box | Via Marcello Malpighi, 7 | Dyrast glass i Milano, men kanske också godast
Gusto 17 | Via Savona, 17 | Ett hål i väggen på två olika adresser i stan
Gelato Giusto | Via S. Gregorio, 17 | Mmm, deras banansmak med choklad och valnötter
Gelateria della Musica | Via Lodovico Il Moro, 3 | Promenera längs Navigli, avsluta med glass
Ciacco | Via Spadari, 13 | Testa en av deras smaker med örter, t.ex. persika & salvia
Gelateria Paganelli | Via Adda, 3 | Värd omvägen
Gelateria Oasi | Via dei Fabbri, 26 | Min go-to-gelateria har ofta nya smaker på menyn
Oggi Gelato | Corso Garibaldi, 60 | Tiramisù-glass toppad med kakao? Ja, tack
Artico | Via Luigi Porro Lambertenghi, 15 | Favorit hos många milaneser
MAG Gelato | Corso Genova, 26 | Pistageglass med pistagekräm på toppen

Aperitivo i Milano

Aperitivo, min absoluta favoritaktivitet på italiensk mark. Sinnebilden av allt Italien är. Kulturen, vinet, umgänget, spontaniteten. Allt kan kapslas in i ett enkelt ord som stavas aperitivo. Vill ni veta mer om vad aperitivo faktiskt är, kan ni läsa mer om det i min artikel här. Nedan följer några av mina absoluta favoritställen i Milano för en god drink innan maten (håll i er, för de är många).Fioraio Bianchi Caffè | Via Montebello, 7 | Garanterad bra stämning
Chiosco Mentana | Piazza Mentana | Skönt häng vid liten kiosk på torget
Lacerba | Via Orti, 4 | Lika bra före som efter maten
Iter | Via Mario Fusetti, 1 | Dold pärla bakom livliga Navigli
Rita | Via Angelo Fumagalli, 1 | Ytterligare en dold pärla i Navigli
B Café | Via S. Maurilio, 20 | Skönt häng ute som inne
Camparino in Galleria | P.za del Duomo, 21 | Campari Seltz (vackra) födelseplats
Eppol | Via Marcello Malpighi, 7 | Bearbetade cocktails och små nibbles att äta
N’Ombra de vin | Via S. Marco, 2 | Platsen att synas och bli sedd på
Tibi Bistrot Provençal | Via San Fermo, 1 | Franska crêpes och goda drinkar
Deus Café Isola | Via Genova Thaon di Revel, 3 | Bra innergård på sommaren
Pesa Pubblica | Via Melzo, 19 | Mitt i Via Melzos smältdegel av bra restauranger
Dry | Via Solferino, 33 | Stanna för pizza efter drinken
Mag Café | Ripa di Porta Ticinese, 43 | Mitt på Naviglis livliga bargata
Associazione Salumi e Vini Naturali | Corso Garibaldi, 41 | Trevligt på Corso Garibaldi
Il Tasca | Corso di Porta Ticinese, 14 | Platsen som länge var mitt andra hem
Giacomo Tabaccheria | Via Pasquale Sottocorno, 5 | Old school och härligt (även för frukost)
Bar Basso | Via Plinio, 39 | Negroni Sbagliatos födelseplats

Enoteche i Milano

En enoteca är en vinaffär och en vinbar på en och samma gång. Jag älskar att man kan köpa med sig samma goda vin direkt från stället man druckit det på! Jag älskar också italiens betydligt mer liberala förhållningssätt till vin och konsumtion – det är en central del av livet, som alltid finns närvarande. Men med det sagt kan jag räkna på mina tio fingrar de antal gånger jag sett berusade italienare på gatan. Kommer sakna detta förhållningssätt till alkohol där man har respekt för produkten och inte behöver överkonsumera “så fort det vankas fest” som vi svenskar gör – om jag får lov att generalisera. Förlåt, nu svävade jag ut. På dessa enotec älskar jag också att ta en aperitivo när jag hellre vill ha vin än en drink (vilket ju faktiskt är fallet 9 gånger av 10 nu för tiden).Tannico | Via Savona, 17 | En favorit där du också kan äta smårätter
Osteria Alla Concorrenza | Via Melzo, 12 | En otrolig plats, favvisställe!
Bottiglieria Bulloni | Via Lipari, 2 | Enkel enoteca med kunnig personal
Enoteca Naturale | Via Santa Croce, 19/a | Sommarfavorit med härlig trädgård
Vinosfera | Via L. Cagnola, 7 | Blygsamt ställe med bra viner och gullig personal
Ricerca Vini | Via Vincenzo Monti, 33 | Här omges du av vinflaskor från golv till tak
Vinoir | Ripa di Porta Ticinese, 93b | Vinbar i Navigli
Eretica | Via Rosolino Pilo | Nyfunnen stjärna med både vin och mat
Bottega del Vino | Corso Genova, 19 | Ofta stimmigt, härligt och milanesiskt
Il Vinaccio | Piazza Giorgio Ambrosoli | Väldigt lokalt och mysigt på torget en sommarkväll

Klassiska trattorior & osterior i Milano

Milanos klassiska rätter hittar du främst på de traditionella trattoriorna och osteriorna. Det finns en hel uppsjö av dem i Milano och jag har provat långt ifrån alla. Men här kommer några favoriter där jag ätit allt från risotta alla Milanese till Ossobuco och Costoletta. Ett måste att besöka minst en gång under ett besök i stan.Trattoria Madonnina | Via Gentilino, 6 | En favorit bland både lokala och turister
Giacomo Rosticceria | Via Pasquale Sottocorno, 36 | Samma ägare som Bistrot Giacomo
Trattoria Milanese | Via Santa Marta, 11 | En lång meny med flera klassiker
La Libera | Via Palermo, 21 | En institution, ofta bra stämning och livat
Trattoria Aurora | Via Savona, 23 | Mysig trattoria med gammal inredning
Trattoria Masuelli | Viale Umbria, 80 | Lite off, men värd omvägen. Bra costoletta!
Osteria Conchetta | Via Conchetta, 8 | Testa risotton som görs klar i parmesanosten
Antica Trattoria della Pesa | Viale Pasubio, 10 | Ytterligare en milanesisk institution

Modernt i Milano (flera av mina personliga favoriter)

Den här guiden är nu så full av tips att den kanske till och med kan tyckas övermäktig. Men är det någonstans ni ska prioritera så är det under denna kategori. Här finns nämligen några av mina absoluta favoriter. Platser jag återvänt till flera gånger och kommer att fortsätta återvända till när jag åker på besök till Milano i framtiden. Här levereras mat och stämning av hög kvalitet. Rätterna är ofta förankrade i traditionen, men har återskapats på ett modernt och kreativt vis som bidrar med smakupplevelser du sent kommer glömma.Røst | Via Melzo, 3 | Inte alls så danskt som det låter. Goda mellanrätter!
Nebbia | Via Evangelista Torricelli, 15 | Brioche, anklever, karamelliserad lök, gaaah!
Trippa | Via Giorgio Vasari, 1 | Kanske Milanos bästa restaurang – vitello tonnato är ett måste
Cantina Piemontese | Via Laghetto, 2, | Ett litet hörn av Piemonte i Milano
Dabass | Via Piacenza, 13 | Smårätter, drinkar och bra stämning i Porta Romana
Erba Brusca | Alzaia Naviglio Pavese, 286 | En oas långt ner i Navigli
La Gioia | Via S. Marco, 38 | Poppis bland coola milaneser. Bra stämning.
Spore | Via Passo Buole, 4 | Stort fokus på fermenterade ingredienser
Mater Bistrot | Via Pasquale Sottocorno, 1 | Mysig lokal, goda mellanrätter
Atempo Bistrot | Via Carlo Poerio, 43 | Trevlig för både lunch och middag
Bites | Via Lambro, 11 | Avsmakningsmeny i olika storlekar
28 posti | Via Corsico, 1 | Avsmakningsmeny med fokus på rökta ingredienser


Slutet gott allting gott!

Har du tagit dig hela vägen hit? Underbart, hoppas du hittat några favoriter att besöka på ditt nästa besök i Milano. Du får mer än gärna lämna en kommentar här nedan – och glöm inte att dela guiden med alla vänner som ska till metropolen på besök. Letar du efter fler matguider till italienska områden och städer, har jag även skrivit en för Piemonte, en för Florens och en för Rom. Jag hoppas det kommer komma många fler framöver – vilken stad skulle ni vilja ha en matguide från härnäst?

Allora. Grazie. E Arrivederci.


2 Kommentarer

  1. Ivar Laurenius
    29 april, 2023 / 15:53

    Du vet hur jag är. Jag blir så rörd när du på print verkligen beskriver din kärlek till Milano genom alla fina matställen du besökt. Hoppas verkligen du kan återvända många gånger💕💕🇮🇹🇮🇹🇮🇹

  2. Renée Laurenius
    29 april, 2023 / 17:30

    Fantastiskt innehållsrik! Guld värd för den som ska besöka Milano. Du borde ge ut dina artiklar i bokform.👍🤗

Kommentera mera!


Looking for Something?