En matguide till Florens

Hej Louise, jag ska åka till Florens – har du några tips?

Ja, men visst har jag det. Tips alltså. Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan på Instagram. Och det gäller inte bara Florens. Ni verkar tro att jag är en allvetandes person, som kan hela Italien utan och innan. Och visst har jag bra koll på flera ställen, men jag har långt ifrån besökt alla platser som går att finna i detta avlånga land. Även jag har mina begränsningar, tro det eller ej. Men j när det kommer till Florens, skulle jag vilja påstå att jag har rätt bra koll. Även om det nu har gått över 10 år sedan jag bodde och pluggade i staden, återvänder jag så ofta jag kan. Och vissa saker är sig lika – nu, som då, som för 600 år sedan. Give or take.Jag har tidigare skrivit en artikel om Florens som du hittar här. Den ger en mer målande bild över hur två dygn i denna magiska stad kan se ut. Denna gång tänker jag att jag går mer rakt på sak. För när ni skriver och ber om tips, är det främst restaurangtips ni frågar efter. Så här kommer min matguide, full med personliga favoriter.

Frukost i Florens

Något av det bästa jag vet, är att vakna tidigt på mornarna och bege mig ut på promenad genom en stad där barerna precis håller på att öppna upp. Oavsett om det är Florens, Milano eller en pytteliten by på landet, kan du nämligen vara säker på att doften av nygräddade croissanter (eller brioche/cornetto beroende på var i landet du befinner dig) sprider sig ut på gator och torg. En klassisk italiensk frukost består av en enkel caffè (espresso), kanske med lite skummad mjölk (caffè macchiato) eller en cappuccino (för frukosten är enda försvarbara tiden att dricka just en cappuccino i Italien, det vet ni om ni läst denna artikel). Till kaffet serveras ofta en croissant, en bit kaka eller något annat sött.Florens som är en stad som årligen tar emot en hel drös med turister har påverkats en del av andra kulturer och det går därför att finna frukostställen i staden, som serverar mer än bara en kaffe och croissant. Du väljer själv vilken upplevelse du vill ha: den autentiska, eller den mer mättande.

S.Forno | Via Santa Monaca, 3/R | Min favorit dit jag alltid återvänder
Ditta Artigianale | Via dello Sprone, 5/R & Via dei Neri, 30/32 R | Kvalitetskaffe
La Ménagère | Via de’ Ginori, 8/R | Frukost & blommor i skön blandning
Wildbunsbakery | Via di Camaldoli, 1/C | När du vill ha en svensk kanelbulle till frulle
Carduccio | Sdrucciolo de’ Pitti, 10/R | Organiska bowls, juicer och mackor
Caffè degli Artigiani | Via dello Sprone, 16/R | Frukost på Florens mysigaste torg
Santarosa Bistrot | Lungarno di Santa Rosa | Slå dig ner i en solstol vid Arno

Lunch i Florens

Det är svårt att säga vilka restauranger som passar till lunch och vilka som passar till middag. Beroende på hunger, kan nämligen flera av de restauranger jag angett under rubriken middag också besökas till lunch. Här har jag dock valt att fokusera på lite enklare ställen, där du antingen tar en panino i farten, en charkbricka ackompanjerat av husets vin eller testar en av Florens klassiker, lampredotto (på egen risk).Osteria Vini E Vecchi Sapori | Via dei Magazzini, 3/R | En crazy kypare och lokal mat
Gustapizza | Via Maggio, 46/R | Invaderat av amerikaner men riktigt god pizza
Mercato Centrale | Piazza del Mercato Centrale | Besök de olika matstånden
Enoteca Fuori Porta | Via del Monte alle Croci, 10 | Chark och husets vin rekommenderas
Da’ Vinattieri | Via Santa Margherita, 4/6R | Lampredotto (komage) i panini, en klassiker

Gelato i Florens

När jag pluggade i Florens för hundra år sedan (nja inte riktigt, men mer än ett decennium sedan i alla fall), gjorde jag slag i saken och testade merparten av stadens gelaterior. Lite som jag har gjort i denna guide till Milanos gelaterior, med skillnaden att jag då inte hade någon hemsida att publicera resultatet på. Vinnaren av testet kommer jag dock ihåg, för det är samma gelateria jag återvänt till sedan dess. Och den gör mig aldrig besviken. Därmed är listan över Florens gelaterior ganska kort, för varför frångå ett vinnande koncept?Sist jag var på plats i stan vågade jag mig dock på att testa några nya ställen, och de gjorde mig inte heller besviken. Italienarna kan det här med glass. Men ett tips är att hålla er långt borta från ställena som lassar upp glassen i stora högar i displayen (no buono).

Gelateria la Carraia | Piazza Nazario Sauro, 25/R | En bestående favorit.
Sbrino | Via dei Serragli, 32/R | En ny favorit. Testa laktritssmaken.
La Sorbettiera | Via Mazzetta, 9/A | Testa deras granita på en varm sommardag
Vivoli | Via Isola delle Stinche, 7/R | Florens äldsta gelateria, läs min artikel här

Aperitivo i Florens

Det fanns en tid då jag sköljde ner studielånet med Piña Coladas och stora bufféer på Moyo eller andra liknande barer i Florens. Det var en ljuvlig tid, men som tur är har jag växt ifrån den. Nu för tiden vill jag hellre ha ett glas gott vin och ett litet snacks i form av en bruschetta eller en bit prosciutto när det vankas aperitivo.Oavsett vad du letar efter, finns det i Florens, men de där studentbufféerna får du googla fram själv. Här kommer istället några riktigt bra enotec som serverar gott vin och bra stämning.

Il Santino | Via Santo Spirito, 60/R | Granne med min favoritrestaurang. Ett glas innan maten?
Vineria Sonora | Via degli Alfani, 39/R | Kul utbud viner, mysig lokal
Enoteca Alessi | Via dell’Oche, 27/R | En institution i Florens. Drick vin omgivet av… vin.
Loggia Roof Bar | Piazza Santo Spirito, 9 | Kom hit vid solnedgången och njut av utsikten
Alimentari Uffizi | Via Lambertesca, 10/R | Ett hål i väggen gömt mellan turistfällorna

Middag i Florens

Generellt sätt, och det är väl inte direkt någon nyhet, ska du hålla sig långt bort från turiststråken om du vill äta god, genuin mat. Oavsett vilken stad du befinner dig i. I Florens betyder det i de flesta fall att du behöver ta dig över floden Arno och besöka stadsdelen Oltrarno. Ju längre in i detta område du tar dig, desto mer autentisk blir upplevelsen. Alla restauranger nedan, förutom Trattoria L’Ortone, ligger i Oltrarno och jag vågar nästan garantera att du kommer äta gott oavsett vilken du väljer. Vissa är lite mer fancy, men de flesta levererar främst klassisk toskansk mat och härlig stämning.Jag brukar se till att äta så lokalt som möjligt när jag reser runt i Italien. I Florens betyder det bland annat att jag vill ha Chianti i glaset och gärna sätter tänderna i vildsvinsragù, bistecca fiorentina och ribollita. Till efterrätt satsar jag på cantuccini och vinsanto eller en klassisk tiramisù. Flera av restaurangerna nedan har en varierad meny med både klassiker och nytänkande rätter, vilket gör att du aldrig tröttnar.

Il Santo Bevitore | Via Santo Spirito, 64/R | Bäst, bäst, bäst. Missa inte!
Alla Vecchia Bettola | Viale Vasco Pratolini, 3/5/7 | Traditionellt toskanskt och god stämning
Osteria Pastella | Via della Scala, 17/R | De gör tryffelpasta i en stor parmesanost. Just sayin!
5eCinque | Piazza della Passera, 1 | Litet och intimt på mysigaste torget i stan
Trattoria Sant’Agostino | Via Sant’Agostino, 23 | Testa deras gnudi om de erbjuds
Trattoria Cammillo | Borgo S. Jacopo, 57/R | En klassiker med 100 rätter på menyn
Trattoria L’Ortone | Piazza Ghiberti 87/R | Klassiskt toskanskt med modern twist
All’Antico Ristoro di Cambi | Via Sant’Onofrio, 1/R | Platsen att äta Bistecca Fiorentina

Och med det önskar jag en trevlig matresa till Florens. Skriv gärna en kommentar om du använt dig av guiden – jag vill veta allt om dina upplevelser.

1 kommentar

  1. Ivar Laurenius
    14 september, 2022 / 08:55

    Farfar hade sagt: Tennerna löjber i vann!
    Så sugen blir man när du skriver om allt det goda💕💕💕💕

Kommentera mera!


Looking for Something?