Här är Milanos 10 bästa Gelaterior

För några år sedan blev jag ombedd att skriva precis en sådan här guide för ett onlinemagasin med fokus på Milano. Den gången hoppade jag på en hyrd cykel och avverkade 10 gelaterior på två dagar. Jag har egentligen bara positiva ord att säga om italiensk glass, men tio glassar på två dagar blev för mycket även för mig.

Jag hittade dock några favoriter, och en del av dem återkommer även i nedanstående guide. Denna gång har jag dock tagit längre tid på mig att besöka alla platser. Gett mig tid att verkligen njuta av varenda glasstrut till fullo. Och njutit, det har jag gjort.

Jag kan inte direkt påstå att det varit jobbigt att skriva den här guiden. Endast kul faktiskt. Och gott. Dessutom har jag gått utanför min comfort zone och smakat nya glassmaker, som jag normalt aldrig skulle välja (i 99 fall av 100 väljer jag någon kombination av pistage/kokos/fikon). Äpple/Kanel från Oggi Gelato har blivit en ny favorit, men jag letar fortfarande efter en gelateria i Milano som serverar den fantastiska violsmaken jag smakade som sjuåring i Monterosso – och som troligen fick mig att bli kär i Italien på riktigt. Men det är en annan historia.

Jag har köpt en Cono Piccolo (liten strut) på varje gelateria för att kunna göra någon slags pris-och kvantitetjämförelse. I en liten strut får det normalt sätt plats två smaker. Priserna pendlar mellan € 2,50 och € 3,40 vilket jag gärna investerar i en glass gjord på naturliga råvaror, av riktiga hantverkare.

Om ni vill läsa mer om italiensk glass, har jag skrivit en artikel om det här. Där kan ni lära er varför ni ska leta efter ordet artigianale, varför pistageglassen ska vara mer grågrön än limegrön, och varför ni ska undvika platser där de bygger glassen på hög i frysdisken. Enjoy.


1. Out of the Box (Pt. Venezia)

Adress: Via Malpighi, 7
Insta: @outofthebox_gelato
Pris: Cono Piccolo € 3,40
Varför? Har inte så mycket att säga, mer än att det här är Milanos absolut bästa glass. En av de dyraste i min guide, absolut, men glassen är värd varenda krona. Jag kan inte rekommendera en smak för precis alla är goda (ja, jag har smakat de flesta). Gå hit bara. När du är i området runt Porta Venezia, men även när du är på andra sidan stan – du kommer inte ångra resan.
Kul grej: Out of the Box erbjuder, som en av få gelaterior i Milano, veganska alternativ och raw glass gjorda på olika nötbaser.


2. Gusto 17 (Pt. Genova)

Adress: Via Savona, 17
Insta: @gusto17_ilgelato
Pris: Cono Piccolo € 2,80
Varför? Gusto 17 finns på tre olika platser i Milano i nuläget, men jag vill här rekommendera originalet på Via Savona. Alla butiker håller naturligtvis samma kvalitet, men det är något speciellt med atmosfären på Via Savona. Gusto 17 är bara ett hål i väggen, så om du vill slå dig ner får du hitta en dörrkarm i närheten. Kan varmt rekommendera smaken Pesca Tabacchiera (ni vet, den där persikan som ser ut som en donut) om den är i säsong. Magisk!
Kul grej: Gusto 17 på Via Savona ligger granne med vinbaren Tannico och ibland samarbetar de och gör glassar i olika vinsmaker, t.ex. Marsala och Champagne.


3. Gelato Giusto (Pt. Venezia)

Adress: Via S. Gregorio, 17
Insta: @gelatogiusto
Pris: Cono Piccolo € 2,80
Varför? En av Milanos mest populära shoppingstråk, Corso Buenos Aires, lockar tusentals turister var och varannan dag. Bara tanken på 1) shopping och 2) turister får i alla fall mig att vilja ta en paus, och då är det ju så passande att du kan gå in på en sidogata och hitta Gelato Giusto som står redo att servera dig glass. Om de har Basilika i smaksortimentet tycker jag absolut du ska testa den – gärna tillsammans med hallon för oj, vilken god kombination det var. Priset är dessutom inte farligt och storleken är precis lagom. Perfekt på så många sätt och vis med andra ord.


4. [LA] Gelateria della Musica (Navigli)

Adress: Via Lodovico Il Moro, 3
Insta: @lagelateriadellamusica
Pris: Cono Piccolo € 2,80
Varför? Det finns en gelateria i Milano, som ständigt toppar alla listor över bästa glassen i stan. Jag pratar om [LA] Gelateria della Musica – stället som mer eller mindre tagit plats som institution i stan. De är framförallt kända för sin salta pistageglass – vilket passar mig perfekt eftersom pistageglass är min absoluta favorit – samt den mörka chokladglassen. Men helt ärligt, det spelar inte så stor roll vilken smak du tar – du kommer bli nöjd oavsett vad. De har några olika butiker runt om i stan, men det är absolut den långt ner i Navigli du ska satsa på för bäst upplevelse – ta promenaden dit längs kanalen så hinner du arbeta upp din apetit på vägen.


5. Oggi Gelato (Garibaldi)

Adress: Corso Garibaldi, 60
Insta: @oggigelato
Pris: Cono Piccolo € 2,80
Varför? När det kommer till storlek är den lilla struten liten, men det är inte alltid en negativ sak. Jag bad ju faktiskt om en liten strut för att jag ville ha just en liten. Så, inget att klaga på, men bara en heads up. Storleken kompenseras dock med ett stort urval annorlunda smaker. Mela Canella (äpple kanel) smakade som en kall äppelpaj och var allt jag kunde drömma om. Extra plus för att du kan få smält choklad i struten om du vill.


6. Casa Infante (Centro)

Adress: Via Torino, 48
Insta: @casainfante_
Pris: Cono Piccolo € 3,30
Varför? Casa Infante ligger på Via Torino, en av Milanos större shoppinggator i centrum. Det är en av de dyraste glassarna i denna guide, men den är helt klart värd vartenda öre (förlåt, cent). Storleken är väl tilltagen och här hittar du en mängd smaker baserade på nötter, nötsmör och karamell, så du lär inte gå hungrig härifrån. Smaken Arachidi e Caramello (jordnötter och karamell) kan varmt rekommenderas, men kombinera den möjligen med en lite lättare och luftigare smak.
Kul grej: Casa Infante är en neapolitansk gelateria och här kan du också smaka på den neapolitanska specialiteten Babà, en sockerkaksliknande kaka i svampform dränkt i rom.


7. Artico (Isola)

Adress: Via Porro Lambertenghi, 15
Insta: @artico_gelateria
Pris: Cono Piccolo € 2,70
Varför? Om du älskar chokladglass, då ska du gå till Artico, som varje dag lockar med chokladfrossa. Hur låter chokladglass med hasselnötter från Piemonte? Chokladglass med rom? Chokladglass med flingsalt? Extra, extra mörk chokladglass, eller en rund och härlig mjölkchokladglass? Du lär hitta något som passar. Nu är jag personligen inte något fan av chokladglass, men även jag hittade en ny favoritsmak: salt mandel med citronskal. Magisk! Besök deras butik i kvarteret Isola, och passa på att upptäcka vad detta mysiga, icke-turistiga, kvarter har att erbjuda när du ändå är där.


8. Oasi del Gelato (Centro/Pt. Genova)

Adress: Via dei Fabbri, 26
Insta: @oasidelgelato1982
Pris: Cono Piccolo € 3,00
Varför? Precis som att man i Italien har sin kvartersbar där man köper morgonkaffet och sin kvarterspizzeria där man äter middag när kreativiteten sinar, ska man väl också ha sin kvartersgelateria dit man kan springa på några minuter när glassuget tar över? Well, Oasi del Gelato är min personliga kvartersgelateria, och jag har haft tur att bo nära en gelateria som levererar glass av så hög kvalitet. Här brukar jag hålla mig till mina klassiska favoritsmaker och deras Pistacchio Salato (extra salt pistagenöt) är otrolig. (På bilden har jag dock valt kokos och mango, en perfekt sommarkombo).


9. Ciacco (Centro)

Adress: Via Spadari, 13
Insta: @ciaccogelato
Pris: Cono Piccolo € 2,50
Varför? Jag älskar annorlunda smakkombinationer, och blev därför väldigt glatt överraskad när jag såg att Ciacco erbjöd en lång lista med fruktsmaker som kombinerades med olika färska örter. Personligen föll jag mest för Persika och Salvia, men jag hade lika gärna kunnat välja Ananas och Rosmarin; Citron och Timjan eller Vattenmelon och Mynta. Så läskande i den italienska sommarvärmen. Ciacco ligger endast ett stenkast från Duomo, så mer centralt än så kan det knappas bli – dock var struten en av de billigaste jag provade i mitt test, så det här är långt ifrån en turistfälla. Bra kvalitet, goda smaker och ett ärligt pris gör att Ciacco kommer med i min guide.


10. Gelateria Paganelli (Stazione Centrale)

Adress: Via Fara, 14
Insta: @gelateriapaganelli
Pris: Cono Piccolo € 3,30
Varför? En milanesisk institution som invigdes redan 1930 och som idag drivs av samma familj som vid starten, Paganelli. Gelateria Paganelli kvalar ständigt in på listor över, inte bara Milanos utan också Italiens, bästa gelaterior, så det är helt klart värt att göra ett besök även om den ligger lite utanför turistcentrum (men nära Centralstationen). Enda minuset får dem för sin strut, som är fabriksgjord och tenderar att smaka papper. Välj en bägare istället, så sparar du dessutom 60 cent. Kombinationen citron/lakrits var en dröm.

Kommentera mera!


Looking for Something?