Världens godaste hemmagjorda pistageglass

Update: ni som hittat hit från Recept.tack, välkomna! Missa inte att följa mig på Instagram där jag uppdaterar med recept och livet från Milano.


Om ni missade förra glassreceptet då jag gjorde glass med smak av citron och lakrits (ljuvlig), så hittar ni det här. Denna gång valde jag att försöka bemästra min absoluta favoritsmak. Smaken jag väljer i 99 procent av fallen då jag handlar gelato i Milano. Jag pratar naturligtvis om pistageglassen.

>> Du kan läsa min artikel om Milanos 10 bästa gelaterior här

Det här med att ge sig på att göra egen glass är inte alls så svårt. Framförallt inte om man tar till knepet att använda grädde och kondenserad mjölk. Med dessa två som bas, får du till en len och mjuk glass, helt utan glassmaskin. Och du kan dessutom pimpa den med precis vilken smaksättning som helst. Jag kommer nog aldrig göra glass på något annat vis.

Att få till rätt smak på pistageglassen genom att enbart använda pistagenötter, är ganska svårt. Men som tur är, finns det knep att tillgå även här. Jag kommer fortfarande ihåg när jag blev inbjuden i en av Milanos gelateriors laboratorium för några år sedan, för att se hur de gjorde sin glass. Ägaren öppnade en burk med säkert 20 liter pistagekräm, som användes när de gjorde pistageglass. Doften som slog emot mig har jag fortfarande kvar på som ett av mina bästa luktminnen. Pistagekräm i mindre volym har man sedan länge kunnat köpa i Italien, och nu har svensk-italienska Gridelli också börjat sälja en sådan i Sverige. Lycka! Det är nämligen precis den krämen jag använt för att få till den goda smaken på denna glass.


5 Kommentarer

 1. Minou
  20 april, 2021 / 17:01

  Hittade precis din härliga blogg. Längtan till Italien gör sig påmind.

  Jag älskar pistagenötter och pistageglass. Nu undrar jag om jag kan använda pistagesmör i stället för pistagecremen i glassen. Råkar ha en burk pistagesmör hemma. Det innehåller 100% rostade pistagenötter, inget annat. Det borde väl fungera?

  • Louise
   Författare
   20 april, 2021 / 17:27

   Vad kul att du har hittat hit! 🙂

   Jag skulle absolut kunna tänka mig att pistagesmör fungerar. Kanske att du ska tillägg lite strösocker då cremen brukar vara sötat. Men å andra sidan är ju den kondenserade mjölken redan söt – så det beror helt enkelt på hur söt du vill att glassen ska bli. Men jag kan inte tänka mig att det inte skulle fungera! Du får gärna meddela hur det blev om du testar! 🙂

 2. Jonny
  3 maj, 2023 / 11:51

  Hej, hur mycket ska man vispa upp grädden och mjölken?
  Med vänlig hälsning,
  Jonny

  • Louise
   Författare
   3 maj, 2023 / 12:07

   Hej 🙂 Som det står, ganska hårt – det vill säga tills det blir tjockt och fluffigt.

   • Jonny
    3 maj, 2023 / 17:34

    🙏🏼 ska prova den ikväll

Kommentera mera!


Looking for Something?