Världens godaste hemmagjorda pistageglass

Nu blir det två glassrecept på raken, men så får det bli. (Sen)sommaren har kommit tillbaka till Skåne, och det är nästan så man kan luras till att tro att det är 30 grader utomhus när man tittar ut genom fönstret. Härligt.

Om ni missade förra glassreceptet då jag gjorde glass med smak av citron och lakrits (ljuvlig), så hittar ni det här. Denna gång valde jag att försöka bemästra min absoluta favoritsmak, som jag väljer i 99 procent av fallen då jag handlar gelato i Milano. Jag pratar naturligtvis om pistageglassen.

Läs min artikel om Milanos 10 bästa gelaterior här

Det här med att ge sig på att göra egen glass är inte alls så svårt om man tar till knepet att använda grädde och kondenserad mjölk. Med dessa två som bas, får du till en len och mjuk glass, helt utan glassmaskin, och du kan dessutom pimpa den med precis vilken smaksättning som helst. Jag kommer nog aldrig göra glass på något annat vis.

Att få till rätt smak på pistageglassen genom att enbart använda pistagenötter, är ganska svårt. Men som tur är, finns det knep att tillgå även här. Jag kommer fortfarande ihåg när jag blev inbjuden i en av Milanos gelateriors laboratorium för några år sedan, för att se hur de gjorde sin glass. Ägaren öppnade en burk med säkert 20 liter pistagekräm, som användes när de gjorde pistageglass, och den doften som slog emot mig så, har jag fortfarande kvar på som ett av mina bästa luktminnen. Pistagekräm i mindre volym har man sedan länge kunnat köpa i Italien, och nu har svensk-italienska Gridelli också börjat sälja en sådan i Sverige. Lycka! Det är nämligen precis den krämen jag använt för att få till den goda smaken på denna glass.


Kommentera mera!


Söker du efter något?