2 dagar och 1 natt i Florens

Det är lika bra jag säger det direkt. Nej, du kommer inte hinna se allt som går att se i Florens på enbart 30 timmar. I staden där renässansen föddes finns tillräckligt med museum, gallerior, torg och statyer för att räcka till en livstid av resor. Men. Du behöver inte pricka av alla sevärdheter, för att uppleva staden från sin bästa sida. Så släpp stressen och följ med på ett snabbesök i Florens, med fokus på livsnjutning, god mat och vackra miljöer.

Dag 1

Klockan 13:00

Vi anländer med tåget från Milano och styr direkt stegen till vårt valda hotell för besöket. Vi har bokat en natt på Kraft Hotel i utkanten av den historiska stadskärnan – men inom promenadavstånd till allt. Takterrassen på hotellet är helt fantastiskt, och vi ser redan fram emot att inta morgonens frukost här, omgivna av Florens takåsar. Kanske hinner vi med en aperitivo här också, innan dess?

Klockan 14:00

Efter incheckning börjar det kurra i våra magar och vi styr direkt stegen mot ett av Florens trevligaste torg, Piazza Santo Spirito. Torget ligger i stadsdelen Oltrarno (vilket bokstavligen betyder “på andra sidan floden Arno”). Oltrarno är utan konkurrens den absolut trevligaste stadsdelen i stan, så genuin. Det har börjat småregna på vår väg längs floden, men temperaturen är forfarande varm så när vi kommer fram till torget slår vi oss ner utomhus. I skydd av ett parasoll njuter vi av vin, ost, charkuterier och andra toscanska specialiteter. Bella vita.Klockan 16:00

Det är lätt att tiden springer iväg, när lunchen intas på Piazza Santo Spirito. Här kan du sitta i timmar och inspektera livet som tar plats framför ögonen på dig. Efter två timmar känner vi oss dock redo för att promenera vidare, men innan vi lämnar torget tar vi en snabb titt in i Basilica di Santo Spirito som är ritad av den berömda arkitekten Filippo Brunelleschi. Utöver alla vackra freskomålningar på insidan, är den unik för att utsmyckandet av fasaden aldrig hann påbörjas innan Brunelleschis död. Därför skiljer kyrkan sig markant från många av Florens andra pråliga basilikor, i det att den är helt putsad. Men det är just denna enkelhet som gör att, åtminstone jag, tycker att det är en av de vackraste kyrkorna i stan.

Vi fortsätter sedan stegen mot ett av Florens främsta kännetecken och sevärdheter, bron Ponte Vecchio. På vägen dit tillåter vi oss själva att förvilla bort oss på de små, smala gatorna. Vi stannar till och kikar in genom antikvitetsbutikernas fönster. Lyssnar till konversationerna mellan två av stadens äldre herrar. Njuter av stillheten i de små gränderna. Sen möts vi plötsligt av alla turister på bron. Men det är så det är i Florens, gömda torg och pittoreska gator leder fram till stora turistattraktioner. En sak är dock säker, och det är att Florens upplevs bäst till fots, i lugnt tempo.

Klockan 17:00

Framme på Ponte Vecchio förändras atmosfären radikalt. Här trängs vi bland skolklasser och amerikanska turister. När även vi har tagit det regelmässiga fotot med Arno i bakgrunden, svänger vi av till höger och traskar vidare förbi Galleria degli Uffizi. Uffizierna är ett av världens främsta konstmuseum och stoltserar bland annat med stora verk av Botticelli och Raffaello. Vi sparar dock besöket till en annan gång och njuter av arkitekturen på utsidan istället.Klockan 17:30

Vägen förbi Uffizierna leder fram till torget Piazza della Signori. Här ligger stadens kommunhus, Palazzo Vecchio, som tornar upp sig 94 meter upp i luften. Utanför Palazzo Vecchios ingång står Michelangelos kända staty, Davide, vilken han konstruerade i marmor mellan åren 1501 och 1504. Eller, helt ärligt så står här en replika av Michelangelos staty. Originalet som tidigare stod på replikans plats, flyttades till Galleria dell’Accademia år 1873.

Klockan 18:00

Det börjar närma sig aperitivo o’clock, så vi styr stegen tillbaka till hotellet för att njuta av en god Aperol Spritz på takterrassen. Det är verkligen något speciellt att sitta här och njuta av solens sista strålar, innan den försvinner bakom de toscanska kullarna i bakgrunden.

Klockan 21:00

Bord är bokat på en av mina favoritrestauranger i stan – och av en händelse ligger stället också på Florens mysigaste torg, Piazza della Passera. Restaurangen heter Trattoria 4 Leoni och hälsar både lokala invånare och turister välkomna. Här får du inte missa klassikern från staden: bistecca alla fiorentina, en T-benstek grillad till perfektion, serverad med de enklaste av tillbehör. Om du inte vill äta kött, är även deras ravioli med päron och taleggio en ren dröm.

(Extratips: även grannrestaurangen 5e Cinque är en trevlig lunch- och middagsrestaurang)Klockan 00:00

Vi avslutar kvällen med en drink på Piazza Santo Spirito, som på natten förvandlas till fiorentinarnas främsta sociala mötesplats. Torget kantas av barer och vid fint väder fylls det upp av en härlig blandning italienare, turister och utländska studenter. Skulle vädret inte tillåta utomhus-häng, bjuder baren Volume på värme och skön atmosfär. Volume är ett gammalt snickeri som byggts om till bar. Allt som ofta spelar liveband på den lilla scenen längst in i lokalen.

>> Är du mer sugen på Milano, hittar du istället min Milano-guide här

Dag 2

Klockan 09:00

Om du är som jag, tycker du att ett hotells frukostbuffé är avgörande för om du skulle rekommendera hotellet till dina vänner eller inte. Och jag måste säga, att Kraft Hotel levererar. Det är inte överdådigt, men här finns det mesta du kan tänka dig – till och med en hörna med en massa fröer, nötter och torkad frukt som jag toppar min grekiska yoghurt med. Och att sedan kunna njuta av frukosten i morgonsolen på takterrassen, gör att jag gärna kommer tillbaka.

Men, med det sagt, är ett besök i Florens inte fulländat utan ett besök på en av alla barer, panifici (bagerier) eller pasticcerie (konditorier) som serverar god italiensk frukost. Så vi avslutar vår första frukost på taket och beger oss med bestämda steg till en nyfunnen favorit i Oltrarno, S.Forno Panificio. Det är en drömmig plats för alla som älskar mjöl, bröd och härlig stämning. Sittplatserna är få, men har du tur kan du slå dig ner vid ett provisoriskt bord och dricka cappuccino medan lokalinvånarna kommer och går – med eller utan ett nybakat bröd under armen.Klockan 11:00

Efter två frukostar är energidepåerna välfyllda och vi styr stegen i riktning mot Giardini di Boboli – Florens historiska park som föddes som trädgård till Palazzo Pitti, slottet där familjen Medici bodde under deras storhetstid. Giardino di Boboli är ett riktigt museum under bar himmel. Här finns skulpturer, fontäner, ja till och med en amfiteater – och allt ligger inbäddat i vacker grönska. Skulle du inte vara intresserad av kulturhistoriska inslag, kan du istället ta med dig en filt och en välfylld picknick-korg. Slå dig ner på en av alla gräsmattor och njut av de fantastiska utsikterna.

Klockan 12:00

Efter en timmes promenad i parken bestämmer vi oss för att ta bakvägen ut. Det visar sig vara en ypperlig idé för vägen som leder oss tillbaka mot centrum, ligger omgiven av ett magiskt toskanskt landskap med cypresser och terrakottafärgade hus. Efter ett tag kommer vi fram till Porta San Miniato varifrån en trappa leder upp till det stora torget Piazzale Michelangelo. Från Piazzale Michelangelo har du en otrolig panoramautsikt över hela Florens – och det bästa av allt: det är gratis! På väg ner för trappan igen, svänger vi förbi Giardino delle Rose (Ros-trädgården). Trädgården är öppen året om, men är självklart som allra vackrast mellan vår och höst då rosorna står i full blom. Åh, doften!Klockan 13:00

Vi når fram till Porta San Miniato igen, vilket är perfekt för det är dags för lunch. Runt Porta San Miniato ligger en mängd mysiga trattorior, osterior och enotek som är särskilt populära runt lunch. Vi slår oss ner på Bevo Vinos uteservering och njuter av ett glas sprudlande Prosecco medan vi väntar på våra bruschette med tomater och vitlök.

Klockan 15:00

Timmarna passerar fort när maten är god, sällskapet det rätta och vädret visar sig från sin bästa sida, så först efter två timmar reser vi oss från vår plats på uteserveringen. Vi har nu ett nytt mål i sikte, ett måste för en foodie att besöka i Florens. Jag pratar naturligtvis om Mercato Centrale, inomhusmarknaden som rymmer allt i matväg. Här hittar du allt från typiska ostar för regionen, goda kakor och naturligtvis Florens stolthet, lampredotto. En varning ska kanske utlysas här, för lampredotto är inget för äckelmagade. Det är en panino som fylls med långkokt komage (ja, du läste rätt), vilken toppas med två olika såser, en örtbaserad och en av det starkare slaget. Jag har ätit lampredotto en gång i livet och för mig är det mer tillräckligt. Jag beger mig istället till ståndet som säljer cantucci. Kakor är mer min melodi.Klockan 17:00

Det börjar kurra i magen igen och eftersom inget besök i Florens är fulländat utan ett besök på Gelateria La Carraia – glassbaren som serverar Florens i särklass bästa glass – styr vi stegen dit. Alla människor utanför gelaterian konfirmerar det vi redan visste. Bli dock inte uppgiven när du ser kön. Även om den är tiotals meter lång, går det snabbt, och det är väl värt den korta väntan. Jag vill ha en bägare med pistage och mörk choklad, tack. Eller vänta, jag tror jag tar mango och kokos. Faaaast, nu när jag tänker efter låter maräng och hasselnöt som en bra idé… Oh well, I-landsproblemet är ett faktum…

>> Här kan du läsa om ytterligare en gelateria i Florens, Vivoli, som mer eller mindre tagit plats som institution i stan

Klockan 17:30

Vårt tåg till Milano avgår om en dryg timme och vi hinner med en snabb aperitivo innan dess. På andra sidan Arno, mellan de två broarna Ponte alla Carraia (som gett namn åt ovanstående nämnda gelateria) och bron Ponte Santa Trinita, ligger baren River Cafè Firenze. Det är inte bara ett ställe att synas och bli sedd på, utan också den perfekta platsen att avsluta två härliga dagar i en av världens vackraste städer på. I sällskap av en Aperol Spritz och med utsikt över Arno som glittrar i eftermiddagssolen tackar vi för oss, och konstaterar att det inte kommer dröja länge förrän vi är tillbaka igen.

1 kommentar

  1. Ivar Laurenius
    15 maj, 2021 / 13:30

    Man bara vill dit igen😘😘

Kommentera mera!


Looking for Something?