Vivoli Gelateria i Florens

I Italien har gelateriorna nästan tagit formen av en institution. Då man sällan ses i hemmet, utan istället möter upp sina vänner och familj ute på stan, är den lokala gelaterian en naturlig samlingspunkt för italienare i alla åldrar. Här tar nonni och nonne en paus tillsammans med barnbarnen. Stressade milanesi tar en snabb glasslunch på sommarens varma dagar, innan de ska tillbaka till kontoret. Här samlas de italienska kidsen på kvällarna för att uppdatera varandra om de senaste händelserna. Allt ackompanjerat av en strut eller bägare med den personliga favoritsmaken. Vivoli Gelateria i Florens (bilderna) är en av dessa institutioner.

Den har legat på samma plats i kvarteret Santa Croce sedan 1930. Många påstår att gelaterian serverar Florens godaste glass (men frågar du mig är den från Gelateria la Carraia snäppet bättre – och dessutom är deras portioner mer generösa). Både lokala fiorentinare och turister från hela världen brukar samlas i långa köer utanför Vivoli. När jag pluggade i Florens, låg min lägenhet mer eller mindre 100 meter därifrån och varje dag kunde jag nästan höra den upprymda förväntan från alla som snart skulle få sätta tänderna i den världskända glassen.

Som bevis på hur erkänd Vivoli Gelateria är runt om i världen, har man satt upp ett vykort på väggen precis vid ingången. Vykortet är enbart adresserat ”Vivoli, Europe”, ändå kom det fram till rätt plats. Om det är en fabricerad skröna de själva hittat på för att skapa en hype? Det får vi nog aldrig veta. Jag gillar dock att romantisera och väljer att tro på den. Vad tror ni?

>> Vill du läsa mer om italiensk gelato? Då kan du läsa min artikel om den här.

Kommentera mera!


Looking for Something?