Gröt med Pistagesmör & Karamelliserad Banan

Om jag säger gröt är det nog inte många som höjer på ögonbrynen. Men om jag säger gröt med pistagesmör och karamelliserad banan, då borde ni lyssna. Noga. För det kan vara den godaste gröt jag någonsin ätit.

Havregrynsgröt behöver ni nog inget recept på, det förstår jag. Men jag kommer ändå att ge er ett tips. Istället för att använda er av ration 1 dl havregryn och 2 dl vatten, prova att utöka mängden vatten till 3 dl. Koka sedan gröten länge över låg värme. Den större mängden vatten och den längre tiden gröten får på sig att koka ihop, gör att den blir superkrämig – utan att du behöver tillsätta något annat i kastrullen.

Karamelliserad banan då? Man kan göra det svårt för sig och steka banan i en stekpanna. Karamellisera socker med risk för att det bränns. Det finns ett enklare sätt, som tur är. Skär bananen i skivor, strö över socker på snittytan och bränn av med en brännare. Enklare än så kan det knappast bli, eller hur? Resultatet blir en söt banan med krispig yta. Mums!

Slutligen har vi grötens pièce de résistance. Ingrediensen som gör hela skillnaden. Drottningen av alla nötsmör som finns. Jag pratar om pistagesmöret från Gridelli (behöver inte nödvändigtvis vara från Gridelli, men det är det jag har hittat i Sverige, och det är magiskt gott). Swirla i det i gröten innan servering och toppa sedan med banan och extra pistagenötter. Gröt med pistagesmör och karamelliserad banan. Där har ni det. Lyxfrullen är serverad!

>> Älskar du gröt? Här hittar du ett till recept med ricotta


Kommentera mera!


Looking for Something?