Cannoli Siciliani

För många uppstår det förvirring när man bara hör namnen Cannelloni och Cannoli. Vad är egentligen vad? Jag förstår varför det uppstår förvirring, båda ord härstammar från det italienska ordet för rör (canna) och det är ju rimligt, eftersom oavsett om du talar om cannelloni eller cannoli, så är det en rör-formad grej du äter. Den förstnämnda är dock en pastarätt, den sistnämnda en av Italiens mest älskade sötsaker. Här och nu tänker jag fokusera på den sistnämnda. Jag ger er härmed: cannoli siciliani.

Cannoli kommer alltså från Sicilien där de en gång i tiden uppfanns i samband med Karnevalen (som sker innan fastan, precis som vi firar Fettisdagen). Precis som med de flesta italienska recept, ser de olika ut beroende på vilken provins, stad eller familj du hänvisar till, men jag har försökt följa ett så standardiserat italienskt recept som möjligt. Det är det jag har översatt till er här.

Tre ingredienser i degen kan verkar något specifika och unika, nämligen Marsala-vin, ister och vitvinsvinäger. Men jag lovar att de alla ska vara där. Marsala-vinet bidrar med smak, medan ister och vitvinsvinäger bidrar med den bubbliga yta som uppstår när du friterar dina cannoli. För att göra cannoli behöver du för övrigt cannolirör i rostfritt stål. Utan dem, är det mer eller mindre omöjligt att göra detta bakverk. Men de kostar inte så mycket och det är värt investeringen. Jag köpte mina här.

Åh, en sista sak. Gör inte klart fler cannoli siciliani än du ska äta just där och då. Spara de andra rören tomma, och fyll dem med ricottakrämen först när du är sugen på en ny. Du kan spara de tomma, friterade rören i en plåtburk några dagar. Förvara ricottakrämen i kylen. På så vis har du allt redo när andan faller på.

>> Är du sugen på mer mat från Sicilien? Testa världens godaste grönsaksröra, caponata


Kommentera mera!


Looking for Something?