Världens godaste glass är italiensk

Stracciatella, Fior di latte, Pistacchio eller Cioccolato Fondente. Namnen på de italienska glassmakerna är många, och har du någon gång stått framför en italiensk glassdisk, har du säkert också drabbats av beslutsångest och ett uns av panik när du till slut måste meddela vilka smaker du vill fylla din strut med. Så många valmöjligheter, så lite tid. Men det fina med (den väldigt tacksamma) kråksången, är att den italienska gelaton landar lättare i magen än den svenska glassen, vilket gör att du utan problem kan äta flera! Puh, vilken tur.

Men varför är det egentligen så? Jo, även om gelato är det italienska namnet för glass, går det inte att sätta ett likhetstecken mellan italiensk och svensk. Den största skillnaden mellan gelato och traditionell gräddglass, är att den italienska varianten är gjord på färsk mjölk, medan den svenska är gjord på – som namnet antyder – grädde. Dessutom vispar man in betydligt mindre luft i den italienska gelaton, vilket gör att den blir krämig, kompakt och mer intensiv i sina smaker – utan att kännas tung i magen då fetthalten är lägre. Du får, med andra ord, mer glass för pengarna.I Italien har gelateriorna nästan tagit formen som en institution. Då man sällan ses i hemmet, utan istället möter upp sina vänner och familj ute på stan, är den lokala gelaterian en naturlig samlingspunkt för italienare i alla åldrar. Här tar nonni och nonne en paus från värmen tillsammans med barnbarnen, och här samlas de italienska ungdomarna på kvällen för att uppdatera varandra om det senaste. Allt ackompanjerat av en stut eller bägare med den personliga favoritsmaken.

Det finns nästan 40.000 gelaterior i Italien, så hur ska du som turist veta var du hittar den bästa glassen? Jo, det finns faktiskt några knep att ta till. För det första ska du leta efter ordet artigianale. Det betyder hantverk och är en garanti för att glassen är gjord i gelaterians egna laboratorium och inte i en stor fabrik. Du kommer med största säkerhet också gå förbi flera gelaterior som staplar sin glass i stora berg i glassdisken. Helt klart vackert och lockande, med det är ett tydligt tecken på att glassen innehåller tillsatser som gör att den inte smälter. Tack, men nej tack. Lägg också märke till glassens färg. Om pistageglassen har en skrikig ljusgrön färg, är den garanterat gjord med färgämnen och smaktillsatser. Gelato som är gjorda på naturliga ämnen, har ofta en dov och neutral färg – i pistageglassens fall, är den mörkgrön, nästan på gränsen till gråbrun. Och smaken? Alldeles, alldeles underbar…

Skulle du befinna dig i Milano på semester, har jag redan gjort jobbet till dig och har här listat Milanos 10 bästa gelaterior. Det är bara till att börja bocka av listan på en gång.

Kommentera mera!


Looking for Something?