Infria drömmen om Italien på en agriturismo på landet

Under större delen av min uppväxt har jag fått höra pappas önskan om att han – efter att han gått i pension – tillsammans med min mamma skulle vilja flytta ner till den italienska landsbygden. Där skulle han öppna ett litet B&B och leva resten av livets glada dagar under den strålande italienska solen. Nu blev det istället att jag flyttade till Italien, medan mina föräldrar stannade hemma. Jag tror dock det är många som delar pappas dröm. Bilden av det romantiska Italien intensifieras ytterligare då du föreställer dig själv ståendes mitt i ett böljande grönt landskap, omgiven av vinrankor och cypresser, med doften av solmogna tomater någonstans i periferin.

Men det här med att öppna ett eget litet B&B i Italien är lättare sagt än gjort. Italienskt krångel och oförståelig italiensk byråkrati är något man gärna undviker (tro mig, jag vet). Men. Det finns en lösning, och du kan faktiskt göra drömmen om livet på landet i Italien till verklighet. Och det, utan något krångel alls – nämligen som gäst på en agriturismo på landet.

Vad är en agriturismo?

Så, vad är då en agriturismo, kanske du undrar? Ordet är faktiskt en sammansättning av två italienska ord: agricoltura som betyder lantbruk och turismo som betyder turism. Och det förklarar precis vad det är; nämligen en semester på landet. Agriturismo är en typ av turism som, i Italien, har utvecklats mer och mer de senaste 40 åren. Idag finns det över 20 000 lantbruk utspridda över hela landet som bjuder in sina gäster att vivere la campagna – leva lantliv. Det är enkelt och rustikt, det är så långt från stadens formaliteter och oväsen du kan komma.Tack vare agriturismon, har den italienska landsbygden lyckats bevara många av de små och prestigefyllda traditionella lantbruk som ofta befinner sig i svårtillgängliga områden. Faktiskt är det så, att en stor del agriturismi (plural) liggerpå kullar och berg, där lantbruk som kräver stora ytor och produktionssystem aldrig skulle kunna byggas upp. Agriturismon gynnar istället produktionssystem av mindre skala, vilka ofta integrerar miljön som omger den – allt ifrån skogar och hav, till närheten till historiska städer och antika minnesmärken.

Agriturismo är alltså ett sätt, att på nära håll lära känna de platser där den italienska kulturen föddes och utvecklades. Och där det än idag finns en massa skatter att upptäcka!

Behöver man hjälpa till med lantbruket när man bor på en agriturismo på landet?

Så, behöver du gå upp i ottan för att mjölka korna och samla in ägg från hönsgården, när du bor på en agriturismo? Nej, naturligtvis inte. Även om bondgården är fullt aktiv – det kan vara en vingård där de producerar eget vin, en liten fabrik där de gör olivolja i mindre skala, eller en hästgård där du kan rida om du vill – är det ingen som förväntar sig att du ska rulla upp skjortärmarna och hjälpa till. Om du inte vill såklart! Jag kommer aldrig att glömma då jag var på besök på en vingård i Toscana och fick en inblick i hur man sedan urminnes tider framställt vin på gården. När de frågade mig om jag ville hjälpa till, var jag inte sen med att hoppa ner i den stora träbaljan och trampa druvor med mina bara fötter. Det var en fantastisk upplevelse!Många agriturismi har numera också installerat en pool och andra moderna inslag på egendomen. Ofta kan du också delta i exempelvis matlagningskurser eller rundvandringar med vinprovning.

Så, för att summera. Din enda uppgift på semestern är att bestämma dig för på vilket sätt du vill njuta av dagen. Inget behov av att stiga upp med tuppen.

Det bästa med att bo på en agriturismo? Maten!

Det kanske redan är underförstått, men jag säger det ändå. Bor du på en gård som odlar egna grönsaker, föder upp egna djur, producerar egen olivolja och framställer eget vin – ja, då kommer du garanterat att äta bra! I italiensk matkultur är det la nonna (mormor/farmor) som regerar – och då många agriturismi är familjeägda, är det inte ovanligt att det är just henne du hittar i köket.

Då råvarorna hämtas på den egna gården, består måltiderna inte bara av lokala, traditionella rätter för området. De är ofta också säsongsbetonade, vilket är ytterligare en garanti för en smakfest du aldrig har varit med om.Och inte nog med det! Ofta kan du köpa agriturismons egna varor direkt på gården. Det betyder att du kan komma hem med flera flaskor vin och olivolja i bagaget, för nästan inga pengar alls! Festen kan, med andra ord, fortsätta på hemmaplan!

>> Funderar du på att bo på en agriturismo i Piemonte? Då ska du läsa denna artikel först

Behöver du fler argument?

Listan på varför du bör överväga att bo på en agriturismo på landet nästa gång du väljer att åka till Italien, kan göras oändlig. Men för att avsluta denna artikel vill jag nämna dessa tre:

Lev som lokalinvånarna: Kommer du ihåg den där drömmen om Italien som jag nämnde i inledningen? Den innefattar i hög grad en önskan om att leva som italienarna gör, något som inte går att undvika på en agriturismo. Du lär känna lokalinvånarna, och får se, uppleva och ta del av deras vardag bortom turismen i städerna.

Mycket för pengarna: I jämförelse med ett vanligt hotell är det oftast billigare att bo på en agriturismo. Nu för tiden finns det allt från enkla och genuina bondgårdar, till gårdar med mer lyx och flärd. Du kanske inte ska förvänta dig samma typ av service på en agriturismo som på ett hotell (det är exempelvis svårt att hålla igång en 24-timmars reception, eller room service på en bondgård), men du kan däremot förvänta dig en mer personlig vistelse med stor italiensk gästfrihet.

Läget: Du kommer att få se platser du aldrig annars hade fått upptäcka. Utsikterna från terrassen, trädgården och balkongen är oändliga. Agriturismi finns dessutom överallt i Italien, från Lombardiet i norr till Apulien i söder och oavsett var i landet du befinner dig, kommer du att få leva den italienska drömmen.

Att bo på en agriturismo på landet är som att befinna sig i hjärtat av kulturen. Mer italienskt än så blir det inte.

Kommentera mera!


Looking for Something?