Bucatini all’Amatriciana

Legenden säger, att såsen Amatriciana ursprungligen skapades till herdarna från staden Amatrice i Lazio. Dock innehöll originalsåsen inga tomater, och hade också ett helt annat namn – Gricia (som också är en populär pastasås idag). Det var först när tomaterna började importeras till Italien från Amerika som man adderade dem till såsen, och därmed tvistar de lärda om huruvida såsen fått sitt namn får att den har sitt ursprung i Amatrice, eller för att tomaterna kommer från Amerika. 

År 2016 ägde en fruktansvärd jordbävning rum i centrala Italien som förstörde nästan hela Amatrices gamla och nya stadskärna. För att hjälpa till med återuppbyggnaden av staden, bestämde sig många restauranger i hela Italien för att donera en viss del av inkomsten från varje såld Pasta all’Amatriciana till Amatrice. Är inte detta ett ypperligt bevis på hur mat kan ena människor? Jag tycker det är fantastiskt.

Och en annan sak som är fantastisk, är den här pastan. Du kan göra den med spaghetti också, om du inte har bucatini – dock ska det vara en lång pasta och inte en kort. Och helst rundvalsad och inte platt (om jag nu får ställa så många krav på er – men tradition, är tradition, och den vet vi att italienarna är noga med att följa).

Om du vill laga en annan traditionell italiensk pastarätt, så hittar du det autentiska receptet på Spaghetti alla Carbonara här eller varför inte Spaghetti alla Nerano här.


Kommentera mera!


Looking for Something?