Spaghetti alla Nerano

När det kommer till de klassiska pastarätterna jag gör till min så kallade PastaskolaInstagram, så brukar jag börja med att berätta lite om historian bakom rätter. För är det ett som är säkert, så är det att de flesta italienska rätter har en unik historia bakom sig – i alla fall om man frågar gemene italienare.

Idag ska vi laga Spaghetti alla Nerano, en klassisk pastarätt bestånde av friterad zucchini, Provolone och Parmesan. Rätter kommer från Nerano på Amalfikusten, därav namnet, och trots att jag har letat och letat, lyckades jag inte hitta någon spännande historia till hur receptet kom till. Det enda jag kunde läsa mig till är att Spaghetti alla Nerano har utvecklats från la cucina povera (det italienska fattigmansköket), närmare bestämt från den simla rätten “spaghetti med zucchini”. En gång på 1950-talet bestämde sig ägarinnan på den lilla restaurangen Maria Grazia i Nerano att binda ihop sin spaghetti med zucchini med osten Provolone – och därmed var rätten född.Till en början var det en lokal specialitet, även om osten faktiskt inte alls kommer från trakterna. Men med tiden har den spridit sig till hela Italien, och det är jag tacksam för, för det innebär att jag kan njuta av den även här i norr. Pastan har dessutom inspirerat även pizzabagare runt om i landet, och jag har ätit pizza toppad med friterad zucchini, provolone, parmesan och basilika. Helt sjukt gott!

Precis som denna pastan. Prova så ska du få se.


3 Kommentarer

 1. Vera
  2 mars, 2022 / 18:22

  Vad skulle du föreslå att man använder om man mot förmodan inte får tag på provolone?

 2. Rustan Jarnesand
  11 januari, 2023 / 11:39

  Hej
  Tomas Tengby har ett program som heter Meny på P4, se länk nedan. Vi var och besökte Marina del Cantone där restaurangen Maria Grazia ligger. Där Spagetti alla Nerano “uppfanns”. Det var modern som startade restaurangen som var recepttillverkaren. Vill du lyssna på Tomas program så har du länken här: https://sverigesradio.se/avsnitt/zucchini-gronsakernas-kyckling
  Mvh
  Rulle

  • Louise
   Författare
   5 februari, 2023 / 08:56

   Kul! Har lyssnat nu, tack för länken 🙂

Kommentera mera!


Looking for Something?