Vegansk No-Bake Semmel-Cheesecake

Utöver min italienska maritozzi, hade jag lovat mig själv att inte göra någon annan typ av semmel-variant. Men saker och ting förändras, så även min ståndpunkt i semmel-frågan. Jag hade kikärtsspad över efter att ha rostat kikärtor till lunch en dag och det räckte för att en idé skulle födas fram. Kan man inte använda kikärtsspad för att göra en riktigt god vegansk cheesecake, frågade jag mig själv? Jo, det visade sig att man kan det, något jag fick bekräftat hos Gustav på Jävligt Gott, som har gjort den här veganska cheesecaken med passionsfrukt.

Med Gustavs cheesecake som grund, ändrade jag receptet för att passa mig och mina smakpreferenser. Och i dessa tider, när Fettisdagen väntar runt hörnet, skriker mina smaklökar framförallt efter kardemumma och mandelmassa. Med det sagt, var det en no-brainer när jag bestämde mig för att göra en vegansk no-bake semmel-cheesecake. Jag som inte skulle göra någon ny semmel-variant. Oh well…

En vegansk cheesecake-smet som heter duga

Cheesecake-smeten blev över förväntan! Tänk att man kan göra en vegansk, krämig cheesecake utan en enda mejerivara. Det är ju nästan lite magiskt när man tänker efter. Varje gång jag vispar vegansk maräng av kikärtsspad blir jag lika förvånad att det faktiskt fungerar. Hur gick det egentligen till när man kom på att kikärtsspad har samma egenskaper som äggvita?

Jag har mortlad kardemumma i cheesecakens alla delar – det vill säga, både i bottnen, i smeten och i mandelmassan på toppen. Jag älskar kardemumma, och en semla ska smaka mycket av den! Mandelmassan förresten, den köpte jag färdig i affären, men pimpade med extra socker, mjölk och saltrostade mandlar. Det gör hela skillnaden och är pricken över i på denna veganska cheesecake.


Kommentera mera!


Looking for Something?