Den ultimata Milanoguiden

Åtta år, en månad och elva dagar. Så länge har jag bott i Milano när jag påbörjar denna guide. Det är åtta år av vardagsliv i en av Italiens största städer, och jag skulle vilja kalla mig själv för Milanoexpert. Ändå tänker jag inte göra det. Milano är helt enkelt för stort. Här finns för många gator att vandra, restauranger att besöka och saker att göra, och det skulle nog ta en livstid att lära känna staden till fullo.

Med det sagt, är åtta år inget man kastar under stolen. Jag känner min stad ganska väl, trots allt. Bättre än många andra som utnämner sig för att vara Milanoexperter. Jag har hittat mina favoriter. Utforskat de olika zonerna. Ätit på en uppsjö restauranger. Åkt på en mängd utflykter utanför stadsgränserna. Jag har shoppat. Färdats ett ändlöst antal gånger med lokaltrafiken (och kan därmed guida er till rätt metro, tram eller buss). Jag har levt staden.

Så här kommer den. Min Milanoguide. Ni är många som frågar mig om tips och råd inför era resor till Milano, och jag hoppas därför att denna guide kommer att hjälpa er. Med det praktiska, men också med inspiration. Hör gärna av er om det är någon annan specifik information ni letar efter.

Vart ska du flyga på en resa till Milano?

Malpensa: Malpensa är Milanos största flygplats och hit flyger de flesta bolag. Från Malpensa kan du antingen ta en flygbuss till Milano Centrale, eller tåg (Malpensa Express) till antingen Milano Centrale eller Milano Cadorna. Jag rekommenderar tåget, det kostar 13 Euro enkel väg och tar drygt 30 minuter. Biljett köper du enklast via Trenords app. Fast taxa för taxi är 90 Euro enkel väg från Malpensa till Milano.

Linate: Linate är Milanos mindre flygplats, och ligger bara några kilometer utanför stadsgränsen. Det är väldigt smidigt att ta sig vidare härifrån med taxi eller buss. En taxi till centrum kostar runt 25-30 Euro. Stadsbussarna 73 och 73X går mellan Linate och centrum. Biljetten kostar 2 Euro och du köper den enklast på ATMs app, alternativt i en tabaccheria. Bussarna har slutstation/startstation på Via Maurizio Gonzaga precis bakom Duomo.

Orio al Serio: Orio al Serio ligger i Bergamo, cirka en timmes bussfärd från Milano. Det är hit alla Ryan Airs flighter går. Det finns en uppsjö av flygbussar att välja mellan för att ta dig in till Milano Centrale. Jag kan rekommendera Terravision, deras ToR kostar 9 Euro.

Var ska du bo på din resa till Milano?

Jag får ofta frågan om jag kan rekommendera hotell i Milano. Något jag har väldigt svårt för. Jag har personligen endast bott på hotell ett fåtal gånger i stan, och när familj och vänner kommer på besök, ja då bor de naturligtvis oftast hos mig. Att rekommendera hotell är också svårt, för vi prioriterar alla olika. Vissa vill ha femstjärnigt och lyx. Andra vill ha en fin utsikt från fönstret. En tredje vill att det ska vara personligt och mysigt. Vi känner alla till de stora bokningssidorna, så lättast är att söka där. Jag vill också slå ett slag för min gamla arbetsplats In-Italia som handplockar hotell specifikt i Italien.

Med det sagt, kan jag ge er ett insidertips.Milano består av nio zoner som formar en cirkel, där man kan säga att Zona 1 är mittpunkten. Så länge du håller sig inom Zona 1 kan du bo mer eller mindre var som helst. Bor du centralt är det lätt att ta sig runt både till fots och med kollektivtrafik – något åtminstone jag prioriterar när jag kommer till en ny stad.

Hur tar du dig smidigast runt i Milano?

Precis som jag var inne på här ovan, finns det inget som går upp mot att ta sig runt till fots när du kommer till en ny stad. Inget annat transportalternativ tar dig in på bakgator, smågator och okända torg. Det är till fots du får uppleva den riktiga atmosfären i stan och det vore synd att missa den chansen.

Jag förstår dock att det inte alltid är möjligt. Ibland tillåter inte vädret promenader. Ibland ska du ta dig från ena sidan av stan till den andra. Ibland är man bara trött. Och då finns det naturligtvis bra alternativ.ATM Milano: ATM är Milanos svar på Skånetrafiken i Skåne, Västtrafik i Götet och SL i Stockholm. Kollektivtrafik helt enkelt. En enkel biljett med ATM kostar 2 Euro och varar 90 minuter – kom ihåg att stämpla den direkt när du går på buss eller spårvagn (på metron stämplas den automatiskt när du går igenom grinden. På metron kan du betala direkt med ditt kreditkort och behöver alltså inte köpa någon biljett. Jag köper oftast mina biljetter på ATMs app. Glöm inte att mobilbiljetten ska aktiveras efter den är köpt.

Moveit Milano kan du söka resväg från punkt A och B och få upp alla möjliga alternativ med kollektivtrafiken. Mycket smidigt. Jag använder appen hela tiden.

Taxi: De två taxibolag jag framförallt använder mig av i Milano är Radiotaxi (+39028585) och TaxiBlu (+39024040). Taxi är något billigare än i Sverige. Observera att många taxichaufförer inte tar kort (jag vet, hej stenåldern). Om ni ringer och bokar en taxi måste ni specifikt be om en taxi som tar kor, eller se till att ha kontanter på er. Ni kan också boka en taxi via itTaxi och betala via appen.

Cykel/Monobike: Det började med BikeMi för några år sedan, och nu har det gått inflation i cykelutlåning. Till skillnad från BikeMi där du hämtar och lämnat cyklarna i specifika ställ, kan du med Mobike hämta och lämna cykel precis var du vill i stan. Det finns också ett gäng med monobikes (sparkcyklar) att låna, allt som krävs är en mobil, en QR-kod och ett kopplat betalkort.

Var dock försiktiga! Milano är ingen cykelvänlig stad och bilister kör vildare än vad vi är vana vid i Sverige. Jag har personligen hamnat på akuten och fått operera en tumme efter att ha fastnat i ett spårvagnsspår med cykeln, så jag talar av personlig erfarenhet.

Vilka sevärdheter får du inte missa i Milano?

Duomo & Galleria Vittorio Emanuele: På en resa till Milano går det inte att undvika Il Duomo di Milano – Milanos främsta och största (bokstavligen) symbol. Duomo är imponerande och även om du inte är speciellt kyrklig av dig, rekommenderar jag att du köper en biljett och besöker katedralen även på insidan. Galleria Vittorio Emanuele ligger precis i anslutning till Duomo och bjuder på en lyxig arkad kantad av ännu lyxigare butiker och caféer (drick dock ingen kaffe här om du vill undvika överpriser). Gå in i Gallerian, ställ er i mitten och titta upp i taket – det är vackert vill jag lova! Vid Gallerians ingång ligger också en av Milanos äldsta barer, Camparino, där du inte får missa att smaka på en klassisk Negroni.Navigli: På sitt läge mitt i Lombardiet, har Milano inget naturligt vattendrag som t.ex. Rom och Florens kan skryta med. Istället har man byggt ett stort kanalsystem i staden. Många av dessa kanaler är idag övertäckta av gator och byggnader, men i Navigli är de fortfarande högt synliga. Den mest populära av dessa kanaler, Navigli Grande, kantas av en uppsjö av barer där aperitivo-sugna milaneser samlas på kvällarna. Jag älskar dock att promenera här på dagen, när det är lite mer folktomt. Slå dig ner för en drink eller kaffe och ägna dig åt lite people watching när du här här.

>> Här kan du läsa min artikel om Navigli

Parco Sempione/Arco della Pace/Castello Sforzesco: Parco Sempione är Milanos svar på New Yorks Central Park, dock i betydligt mindre skala. Parken är en skön oas, perfekt för en picknick, en löptur eller en paus från stadens trafik. På ena sidan parken, mot nordväst, ligger Arco della Pace, Milanos svar på Triumfbågen – faktum är att Arco della Pace och Triumfbågen på Napoleons tid markerade början och slutet på den väg som anslöt Milano med Paris. Söder om parken ligger Castello Sforzesco som byggdes på 1300-talet för att skydda staden, och idag anses vara ett av de viktigaste monumenten i staden.

Vilka är de huvudsakliga shoppingstråken i Milano?

Corso Vittorio Emanuele, Corso Buenos Aires & Via Torino: Dessa tre centralt belägna gator kan alla räknas till Milanos huvudsakliga shoppingstråk. På Corso Vittorio Emanuele hittar du stora flagship-butiker (H&M, &Other Stories och Zara har bland annat sina flagship stores här) samt varuhuset Rinascente som väl närmast kan jämföras med NK i Stockholm.

Quadrilatero della moda: För dig som har den stora plånboken med dig till Milano, finns det egentligen bara en plats att bege dig till. Quadrilatero della moda – modekvadraten – består av de fyra gatorna Via Monte Napoleone, Via Manzoni, Via della Spiga och Corso Venezia. Här hittar du Dolce&Gabbana, Moschino, Louis Vuitton, Prada och andra butiker i samma klass och prisnivå. Framförallt Via della Spiga är dock värd att promenera på, oavsett om du tänker shoppa eller inte. Fönstershopping räknas ju också, och gatan är en av Milanos mysigaste – framförallt i december när julljusen glittrar.

Corso di Porta Ticinese: Mellan Le Colonne di San Lorenzo och Piazza XXIV Maggio sträcker sig denna gata där du hittar lite mer alternativa butiker. Här ligger framför allt några skobutiker som är värda sina besök, och på sidogatan Via Gian Giacomo Mora ligger en av Milanos bästa vintagebutiker, Bivio.

Var handlar du matsouvenirerna i Milano?

När jag kommer till ett nytt land, är det första jag gör att besöka en livsmedelsbutik. Det beror såklart på mitt stora matintresse, men jag tycker också man lär sig otroligt mycket om landets matkultur genom att gå upp och ner längs gångarna med mat. Vill du köpa med dig italienska delikatesser hem till Sverige, för att fortsätta semestern på hemmaplan, rekommenderar jag följande butiker.Eataly: Jag älskar Eataly! Dels för att jag tycker namnet är så himla bra, dels för att jag kan spendera timmar där utan att tänka på att tiden tickar iväg. Numera finns Eataly både i Stockholm och Köpenhamn, vilket naturligtvis är en lyx i sig, men du hittar fler varor i butiken här i Milano, som ligger på Piazza XXV Aprile.

Peck: Milanos kanske mest antika saluhall heter Peck och ligger centralt på en sidogata till Via Torino. Butiken är betydligt mindre än Eataly, men även här går det att hitta massa goda italienska ostar och charkuterier. 

Esselunga: Esselunga är Italiens svar på Ica. Att handla delikatesser i en vanlig matvarubutik kanske inte är vad gemene turist tänker sig, men då tycker jag att du ska tänka om. I Italienska matbutiker är det ytterst svårt att hitta ingredienser och råvaror från andra länder (den internationella hyllan är ofta ett skämt), något som är otroligt frustrerande när man bor i landet och är sugen på… vad vet jag, dumplings. Men som turist är det ju guldläge. På Esselunga hittar du nästan alltid en välfylld chark och ostdisk och priserna är lägre än på Eataly och Peck.

Förgyll din resa till Milano med en utflykt

Det som är bra med Milano är att det är en hub. Staden ligger inte centralt i Italien, men den ligger centralt i Europa. Därför går det många flyg hit, och från Milano är det sedan lätt att ta sig vidare med tåg och buss. Just tågtrafiken är något man ska utnyttja i Italien – oftast fungerar den över förväntan. Var dock uppmärksam på ordet Sciopero som betyder strejk och sker i tågtrafiken titt som tätt. Milano har tre större tågstationer, Milano CentraleMilano Nord Cardorna och Porta Garibaldi. Från dessa tre stationer kan du göra massa dagsutflykter, och här kommer mina tips.

Como: Como är en oas om man vill komma bort från Milanos hets. Där hittar man lugnet, och dessutom är staden vid sjön med samma namn fantastiskt vacker. Det är enkelt att ta sig från Milano till Como. Turen tar en timme med regionaltåget (boka biljett på Trenords app) och tåget stannar precis vid vattenbrynet. Från Como kan du sedan hoppa på en båt till diverse små byar längre norrut längs sjön. Eller så rekommenderar jag dig att ta bergbanan upp längs berget, för att sedan traska vidare mot Brunate där du kan äta lunch på La Polenteria.

>> Ytterligare en möjlighet är att vandra från Brunate till Torno. Den vandringen har jag delat i mina stories på Instagram som du hittar här (storyn heter Lago di Como)Santa Margherita & Portofino: Är du på besök i Milano mitt i sommaren, kommer du garanterat längta efter havet på en tidpunkt. Det är då du går upp i ottan och sätter dig på tåget mot Ligurien. Efter två timmar stannar tåget på stationen i Santa Margherita, och efter en kort promenad på fem minuter är du framme vid Medelhavet! Vill du inte spendera hela dagen på stranden, tar du båten till Portofino för att beundra den lilla gemytliga hamn dit alla jetseters kommer åtminstone en gång i livet för att visa upp sina flådiga yachter. Har du möjlighet så stanna en natt i Santa Margherita, men det funkar helt klart att göra turen över en dag – det har jag gjort många gånger.

>> Här kan du läsa min artikel om hur du bäst upplever Portofino i soluppgången

Florens: Att beskriva min kärlek till Florens på bara några rader är fullkomligt omöjligt, så jag kommer låta bli. Jag säger bara: åk dit! Tåget från Milano tar 1 timme och 45 minuter och du kommer inte ångra en sekund att du valde att spendera dagen där!

Så. Där har ni den, den ultimata Milanoguiden! Är det någon information du saknar? Hör av dig så ska jag se om jag kan hitta några fler tips. Glöm inte att dela guiden med vänner och bekanta, då blir jag glad. Ciao!

2 Kommentarer

 1. Filippa Calmfors
  22 februari, 2021 / 21:19

  Som Italien- och matälskare uppskattar jag verkligen din blogg och dina uppdateringar på instagram. Jag hade verkligen uppskattat tips på mysiga hak, trevliga restauranger och de bästa ställena för aperitivo här i din milanoguide.

  • Louise
   Författare
   7 mars, 2021 / 20:45

   Hej Filippa, tack för din kommentar och förlåt för mitt sena svar! Jag håller med dig – planen är att tipsa om de bästa ställena i Milano, men så länge världen ser ut som den gör just nu får det vänta. Längtar tills jag har möjlighet att ta mig runt till alla platser jag vill tipsa om och fota! <3

Kommentera mera!


Looking for Something?