Navigli – Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno och i Verona strömmar Adige. Nästan alla större italienska städer har en flod som ger platsen sin karaktäristiska atmosfär. Historiskt sätt är det ofta just floderna som utgjort grundförutsättning för uppbyggnaden av städer och samhällen, inte minst för att tillgången till vatten har gjort att jordbruket har kunnat utvecklas, men också för att det förr i tiden var essentiellt med vatten för att kunna transportera varor och människor.

Men, Milano då? Trots sin närhet till flera av Italiens större sjöar har Milano inte något naturligt vattendrag. Hur har då staden kunnat utvecklas till att bli Italiens ekonomiska centrum? Jo, det som inte fanns naturligt, fick man helt enkelt skapa artificiellt. Faktum är att man redan på 1100-talet förstod vikten av att koppla samman Milano med Lago Maggiore och Lago di Como och man började därför konstruera ett system av kanaler, kallade I Navigli di Milano (”Milanos kanaler”) som skulle förbinda Milano med sjöarna via floder som Ticino och Adda.


Navigli i dagsljus är betydligt lugnare än på kvällen.

Uppbyggnaden av kanalerna pågick ända fram till slutet på 1400-talet och en av de mest kända bidragsgivarna till kanalerna var Leonardo da Vinci som hjälpte till att designa det komplicerade damm-system som löste problemet med höjdskillnaderna.

Kanalerna spelade stor roll för uppbyggnaden av Milanos katedral, Il Duomo, då man transporterade stora marmorblock på vattnet. Idag kallas området i folkmun lätt och slätt för Navigli och är en av de mest populära zonerna för turister och milaneser att spendera sina kvällar – för även om själva transporterna på kanalerna sedan länge har övertagits av andra medel, är Navigli fortfarande ett livligt centrum.Längs kanalerna ligger en mängd barer och restauranger där det framförallt är populärt att börja kvällen med en typisk italiensk aperitivo i kombination med studering av det stora folkliv som strosar förbi. Området har också blivit en samlingspunkt för konstnärer som inspireras av vattnet, och du har möjlighet att besöka många gallerior där tavlor, skulpturer och fotografier ställs ut – ett kul tidsfördriv om du besöker Navigli på dagen.

Inför världsutställningen EXPO som under 2015 tog plats i Milano genomgick Navigli en stor restaurering och upputsning vilket gjorde området, om möjligt, ännu mer attraktivt att besöka. Bland annat spenderade man 20 miljoner Euro på att återuppbygga hamnen Darsena som tidigare länkat samman alla olika kanaler. Idag är Darsena en ypperlig plats för en söndagspromenad, och både på sommaren och vintern är området scen för event av olika slag – allt från vattenlekar till julmarknader.


Personligen älskar jag att powerwalka genom Navigli på eftermiddagen innan barerna intas av festglada människor – då känns det som att jag har hela stället för mig själv.

Navigli är helt enkelt området dit du går för att koppla av. Trots folklivet och den relativt höga ljudnivån från barerna – framförallt om sommarkvällarna – har vattnet en lugn inverkan på atmosfären. Något som kan behövas i en storstadsmetropol som Milano.

Kommentera mera!


Looking for Something?