Miniarancini alla Milanese

Låt oss prata rester. Kan vara något av det tråkigaste som finns att äta, men det kan också vara alldeles, alldeles underbart. Jo, det är sant. Tricket för att göra rester roliga, är att aldrig bara värma upp dem i micron. Istället ska du tänka till, tänka om, tänka nytt. Hur kan du förädla dina rester så att de blir bättre än de var dagen innan? Exempel: värm inte upp din pasta, alla vet att micrad pasta kan vara det torraste som finns. Gör en gratäng av den. Ha den som utfyllnad i en soppa. Stoppa ner den i en pastasallad. Ni ser. Så mycket roligare.

En sak som är riktig tacksam att använda dagen efter, är risotto. Varför? Jo, för att kall risotto kan rullas till arancini och det är bannemig något av det godaste som finns.

Arancini kommer ursprungligen från Sicilien, där de är stora som tennisbollar till storleken. Ofta stoppas de med en fyllning – allt från mozzarella till köttfärsås – innan de rullas till en boll, paneras och friteras. Fantastisk street food, och ett måste att testa om ni befinner er på Medelhavets största ö.

Denna gång valde jag att göra en egen liten variant av arancini. Miniarancini. Små bollar i köttbulle-storlek, som jag inte stoppade med något alls – den gyllene saffransrisotton fick istället glänsa. Jag hade mini miniarancini till en rätt som jag ska visa er en annan dag, men de här fungerar också utmärkt att äta som snacks, i en sallad, i en wrap… you name it.

Observera att där inte är några mått angivna i receptet, för det beror på hur mycket risotto du har kvar – men tekniken är alltså: rulla till boll, dubbelpanera, fritera. Lätt som en plätt.


Kommentera mera!


Looking for Something?