Milanos 6 bästa pizzerior

– Hej Louise, var äter man Milanos bästa pizza?

Hur många gånger har jag fått frågan under mina år i denna stad? Vet ej, men fler än många. Det är med andra ord hög tid att vi pratar pizza. Det är ju lite av min passion. Och ni verkar dela den med mig.

Antalet pizzerior i Milano är stort och den senaste tiden har en ökad medvetenhet kring pizzakulturen gjort att utbudet ökat ännu mer. Fördelen med att inte vara upphovsstad till pizzan (för det vet vi alla är Napoli), är att man i Milano kan experimentera lite mer. Erbjuda varianter som kanske inte alltid faller inom de sedvanliga ramarna. Men ändå alltid med respekt för traditionen – för låt oss inte glömma, att vi fortfarande befinner oss i Italien.

Här nedan följer några av mina absoluta favoriter när det kommer till pizza i Milano. Merparten, om inte alla, erbjuder den napolitanska varianten med en tjock, fluffig cornicione (kant) och inte den romerska (som är tunnare och krispigare). Det är min personliga favorit och också den som gjort italiensk pizza känd världen över.

Da Zero

Da Zero öppnade upp dörrarna till sin första pizzeria i Milano år 2017 och har sedan dess hunnit med att öppna ytterligare en restaurang i stan. Jag föredrar den som ligger på Via Bernardino Luini 9 – det är min lokala pizzeria, min trygga pizzahamn. Och på en fin sommardag kan man sätta sig på torget Piazza Tomasi di Lampedusa och äta sin pizza. Kanske dricker man en Chinotto till det. Livet.

Ägarna kommer från Cilento långt nere i södra Kampanien och flera av ingredienserna till deras pizza härstammar från samma område. Genom sina pizzor vill de berätta historian om sitt territorium – och ja, det får man ändå säga att de lyckas med. Jag älskar en klassisk Margherita från Da Zero, och det är nästan alltid vad jag väljer. Inget slår Maggan när det väl kommer till kritan – en gång drottning av Italien, idag drottning av Pizzaimperiet.

Da Zero
Via Bernardino Luini 9 (med flera)
Hemsida
Instagram

Cocciuto

Jag kommer aldrig glömma när jag för första gången satte tänderna i en Pizza alla Nerano på Cocciuto. Pizzan som tagit i sin inspiration från pastan med samma namn (min absoluta favoritpasta för övrigt, recept här) var något av det godaste jag ätit. Sedan den gången väljer jag nästan alltid samma pizza på Cocciuto. Fior di latte, zucchinikräm en fondue på Parmigiano Reggiano, zucchinichips, provolone och färsk basilika. Nej men ni hör ju. Ljuv musik för öronen. Och smaklökarna. Och själen.

Cocciuto finns på flera olika platser i Milano. Jag tycker om den som ligger på Via Bergognone. Trevlig lokal och innan (eller efter) pizzan kan man stanna till på Tannico på Via Savona för ett glas vin.

Cocciuto
Via Bergognone 24 (med flera)
Hemsida
Instagram

Crosta

Crosta (crust/skorpa på eng/se) öppnade i hjärtat av Porta Venezia under år 2018. Här står degen i centrum och utöver fantastisk pizza kan du också köpa allt från surdegsbröd till pajer. Det är, med andra ord, en plats du kan besöka från tidig morgon till sen kväll och alltid få dig något gott att äta. På Crosta är ingredienserna noga utvalda, degen välstuderad och servicen uppmärksam och välkomnande.

På Crosta gillar jag att testa de mer otraditionella pizzorna. Min favorit hittills, är den med stracciatella (di burrata), sardeller och citroncest. Gah. Men det finns också en med smält smör och salvia. Enklast är godast. Det vattnas i munnen bara av att skriva om den.

Crosta
Via Felice Bellotti 13
Hemsida
Instagram

Giolina

Bara några steg från Crosta ligger ytterligare en pizzeria väl värd att besöka. Giolina välkomnar dig till en ljus lokal där man lagt ner möda på att skapa en inbjudande plats för sina gäster (något man inte ska ta för givet i Italien där lysrör och plastglas fortfarande är ett faktum). Här gör man deg enligt gamla metoder och utöver pizzor med utvalda ingredienser erbjuder man också allt från naturviner till drinkar för att fullborda upplevelsen.

Ett extra plus till Giolina för att de samarbetar med S. Pellegrino Young Chef Acadamy där fyra unga kockar uppmanas att skapa pizzor baserat på säsong, som under året kommer upp på Giolinas meny. Ett fint sätt att låta pizzakonsten gå vidare till yngre generationer.

Giolina
Via Felice Bellotti 6
Hemsida
Instagram

Berberè

Om vi ska prata detaljer, skiljer sig Berberès pizzor från de flesta andra jag provat i Milano. Här har man nämligen lyckats skapa en kant som både är mjuk, fluffig och krispig på en och samma gång. Jag vet inte riktigt hur. Men skulle jag gissa, tror jag att de strösslar över något krispigt mjöl, typ polenta, innan de bakar av pizzan i ugnen. (Det är dock en riktig killgissning, jag har aldrig frågat). Gott är det i alla fall.

På Berberè serveras alltid pizzorna skurna i åtta delar. Det är ju perfekt om du vill ta med dig alla vänner och smaka på flera olika pizzor under kvällen. Att provsmaka varandras mat har aldrig varit enklare (men kanske är det höjden av lathet att inte skära upp dem själv).

Berberè
Corso di Porta Ticinese 1 (med flera)
Hemsida
Instagram

Lievità

För mig blev det kärlek vid första ögonkastet när jag för första gången besökte Lievità. Pizzerian finns på flera olika platser i Milano, men det var först när de öppnade upp dörrarna på Piazza Vetra, runt hörnet från min lägenhet, som jag tog tag i att testa deras pizzor. Valet föll på en pizza vid namn Cucozza. Pumpakräm, ‘Nduja, pulver på svarta oliver, Provolone, confit på rödlök från Tropea, basilika och olivolja. Prick så extremt god som den låter.

Lievitàs fulla namn är egentligen Lievità – Pizza Gourmet. Och jag får nog erkänna att de gör själ för sitt namn.

Lievità
Piazza Vetra 13 (med flera, originalet ligger på Via Carlo Ravizza 11)
Hemsida
Instagram

>> Glöm inte att följa mig på Instagram för mer pizzacontent och fler guider från Milano och Italien

1 kommentar

  1. Ivar Laurenius
    3 april, 2023 / 16:25

    🥰🇮🇹

Kommentera mera!


Looking for Something?