Carciofi alla Giudia

Carciofi alla Giudia är en italiensk klassiker som är lätt att laga och läcker att äta. Och inte nog med att den är god – den är otroligt vacker också. Kanske den vackraste grönsak som finns. När du friterar kronärtskockan separerar nämligen bladen på sig. De blir till en vacker blomma med krispiga blad och ett mjukt, smörigt hjärta. Bladen kan du äta som chips. Hjärtat är också gott att äta som det är, men kan med fördel också serveras till en kräm eller liknande.

Carciofi alla Giudia betyder bokstavligen “kronärtskockor tillagade på judens vis”. De härstammar från de judisk-romerska kvarteren i Rom där judar samlades redan på 1500-talet efter det att påven Paulus IV hade fastställt begränsningar och skyldigheter för alla judar. De fick bära ett gult märke, fick inte lov att äga fastigheter och inte heller bo tillsammans med katoliker.

Där och då föddes det judiska kvarteret, il ghetto di Roma, som idag är ett av Roms vackraste. Judar från hela landet samlades här. Även de från Spanien där judarna hade fördrivits av Isabella av Kastilien. De tog alla med sig sina egna traditioner, grönsaker och matvanor. En av dessa, var hur man tillagade kronärtskockan genom fritering.

Där och då föddes och spreds Carciofi alla Giudia. Och idag är den en av de mest populära rätterna från Rom. Ett måste att testa om du befinner dig i den italienska huvudstaden. Och om du inte gör det, så följer du bara mitt recept här nedan och lagar rätten på hemmaplan.

>> Vill du äta fler rätter från Rom? Då ska du smaka på min Pasta alla Carbonara eller denna Cacio e Pepe.


Kommentera mera!


Looking for Something?