Cacio & Pepe

Det är lika bra jag säger det direkt. Nej, en klassisk Cacio & Pepe serveras inte med mafaldine. Men nu var det den pasta som låg närmast till hands. Och ska jag vara ärlig hade jag varken tänkt skriva ner receptet eller ta foto av min kreation. Det var mer tänkt som ”en snabb måltid för jag har noll energi att lägga ner i köket”. Men så blev det gott. Som pasta allt som oftast blir. Och när jag dessutom insåg att jag inte redan hade publicerat något recept på Cacio & Pepe på hemsidan, ja då var det ju en no-brainer. Men för sakens skull: en klassisk Cacio & Pepe serveras med spaghetti. Okej? Så, ordningen återställd.

Cacio & Pepe är en helt otrolig pastarätt som endast består av tre ingredienser samt salt och pastavatten. Det är en av Roms fyra klassiker, tillsammans med alla gricia, alla carbonara och all’Amatriciana, och ett måste att prova om du någon gång är på besök i den italienska huvudstaden. Du gör den även enkelt själv på hemmaplan. Det enda du behöver är en god pasta, en ännu godare pecorino romano, samt nymalen svartpeppar. Lite pastavatten och salt på det, och du är hemma. Eftersom pastan innehåller så få ingredienser är det av yttersta vikt att du väljer rätt ingredienser. Att exempelvis köpa färdigmalen svartpeppar vore en skam eftersom den innehar cirka noll smak i förhållande till hela svartpepparkorn som du maler själv.

Cacio & Pepe är för övrigt del av min pastaskola som ni hittar på Instagram. Där går jag igenom lite av historian bakom några av Italiens mest klassiska pastarätter. Jättekul om ni vill spana in dem. Allt finns sparat i mina highlights i stories. Ytterligare en pasta som fått plats i pastaskolan, är Bucatini all’Amatriciana som ni hittar recept på här.


Kommentera mera!


Looking for Something?