Cantuccini Toscani

Det är dags för italienska-lektion. Med fokus på kakor. De italienska kakorna Cantuccini Toscani, kallas allt som oftast rätt och slätt för biscotti i Sverige. Och även om det inte är helt åt skogen, så är det heller inte helt rätt. Biscotti på italienska är nämligen det generella ordet för alla typer av kakor. Så om du ber om en biscotto (singular) i Italien, ja då kommer du få en motfråga vilken typ av kaka du vill ha. Vill du ha en sådan kaka som på mina bilder, då ska du alltså be om en Cantuccino Toscano (singular). Eller en Biscotto di Prato. Prato är platsen i Toscana där kakorna sägs härstamma ifrån.

Eller så kan du skita i vilket och baka kakorna på egen hand. Det är lätt gjort, framförallt nu när jag kommer ge er receptet. Det finns naturligtvis en mängd olika recept på denna kaka som har tagit Sverige och världen med storm. Men jag gick tillbaka till det källorna och har här översatt ett italienskt recept till er. Ska det va, så ska det ju va.

>> Gillar du att baka kakor ska du även testa dessa kolakakor med pistagefyllning

Cantuccini Toscani är väldigt enkla att göra, och i motsats till många svenska recept jag läst, behöver de faktiskt inte bakas så länge. De ska dock gräddas i två omgångar i ugnen (biscotto betyder bis=dubbel, cotto=bakad). Men det handlar alltså bara om 20+20 minuter, så dessa kan du har klara på en timme mer eller mindre.

Cantuccini Toscana smaksätts med mandlar, apelsinskal och Marsalavin. Och ska du servera dem som de gör i Toscana, ska du sätta fram ett glas Vin Santo att doppa dem i. Till exempel det här från Ruffino.


Kommentera mera!


Looking for Something?