Topp 3 Piemonte


Alla goda ting är tre. Eller, stryk det. I Piemonte är alla goda ting tre miljoner. Få regioner har så mycket att erbjuda som Piemonte, och när jag nu har bestämt mig för att göra någon slags topplista över restauranger att besöka, städer att upptäcka, viner att dricka och mat att prova, har jag kanske tagit mig vatten över huvudet. Det kommer blir svårt att begränsa mig, för den grönklädda regionen i nordvästra Italien är ett riktigt paradis för gourmander, vinälskare och livsnjutare (tre karaktärsdrag jag personligen skriver under på).

Jag kan ju dock inte utgå från någon annan än mig själv, så se detta som mina högst subjektiva favoriter. Vissa favoriter delar jag troligen med en större skala människor, medan andra kanske inte är riktigt lika välkända. Oavsett vad, hoppas jag att du som läser får med dig några tips på vägen inför ett framtida besök. Och har du inte redan skrivit upp Piemonte på din bucketlist, är det hög tid att göra det nu.

När jag skriver Piemonte, kanske jag ska nämna att jag egentligen menar Langhe. Langhe kan bäst beskrivas som Piemontes svar på Toscanas Chianti, det vill säga vinregionen som utgör hjärtat i regionen. Men där Chianti är känd hos den större massan, har Langhe förblivit en doldis för många. Fram tills nu det vill säga. För nu ska jag dela med mig av allt ni behöver veta.

>> Innan du läser vidare vill jag också slå ett slag för att spana in min sparade Piemonte-highlight på Instagram där det finns fler videos för dig som gillar rörligt material.

Tre byar att besöka på en resa till Piemonte

Jag vet inte hur många artiklar jag har skrivit om den italienska landsbygden, som på något sätt innehållit andemeningen i frasen “det bästa du kan göra är att bara sätta dig i bilen och köra vilse”. Det gäller även i Piemonte, för oavsett var du hamnar, kommer det finnas en gemytlig by att stanna till i. Här kommer dock tre byar att börja med.

La Morra

Jag har varit i Piemonte flera gånger förr. Och vid varje enskilt tillfälle har jag tagit utgångspunkt i La Morra. Byn är liksom sinnebilden av vad du tänker dig en vinort i Langhe ska vara. Gammal, charmig, välbevarad och med flera vinbarer och enotec att besöka. Dessutom är utsikten över vinfälten och de medeltida städerna i fjärran helt otroligt.La Morra är inte stort, här bor endast knappa 3000 invånare. Ändå finns här en hel uppsjö restauranger att besöka och platser att se. Och som om det inte vore nog, kan du med La Morra som mittpunkt enkelt besöka närliggande byar såsom Barolo och Castiglione Falletto samt den lite större staden Alba.

Bossolasco

Slår du upp pittoreskt, mysigt och idylliskt i en italiensk ordlista, kommer du troligen få upp en bild på Bossolasco. Kanske även om du slår upp ordet filmkuliss, för det kändes verkligen som att vandra i en sådan när du tar den korta, men ack så sköna, promenaden genom byns centrum.Precis som i alla italienska byar finns här en kyrka, några barer och restauranger samt ett eller annat B&B. Inte så mycket mer. Det som särskiljer Bossolasco från mängden, är dock deras kombinerade speceributik, restaurang och (snart även) värdshus som du kan läsa om längre ner. Vyerna över kullar och berg är det heller inget fel på.

Monforte d’Alba

På ett besök till Monforte d’Alba gäller det att du har packat ner ett bekväma skor i resväskan – dess centro storico (historiska stadskärna) ligger nämligen högt upp över havet. Promenaden upp till Palazzo Scarampi uppe på höjden går längs kullerstensgator kantade av färgglada hus. På de smala gatorna hittas naturligtvis också av enotec där du kan ta en (eller två) välförtjänta pauser, samt små hål i väggen där du kan köpa stadens specialitet: hasselnötter.Längst upp på toppen finns även ett litet torg som mest liknar en liten amfiteater eller auditorium. Om jag någon gång i livet kommer gifta mig, så tror jag detta blir platsen.

Tre viner att dricka på en resa till Piemonte

Langhe är framförallt känt för de röda vinerna Barolo och Barbaresco. Båda viner görs på druvan Nebbiolo, men särskiljs beroende på i vilken provins druvorna skördas (det vill säga antingen i Barolo eller Barbaresco som också är namnet på två byar och vinterritorium). Viner som baseras på Nebbiolo och produceras i Langhe, men varken har Barolo eller Barbaresco som hem, får ofta istället namnet Langhe Nebbiolo. Hänger ni med? Utöver dessa finns det naturligtvis andra röda viner, såsom Barbera och Dolcetto samt ett urval vita viner.

Fun fact: Visste du att druvan Nebbiolo fått sitt namn från det italienska ordet för dimma, nebbia? Det beror på att druvorna skördas sent på säsongen, då dimma ofta är närvarande bland kullarna i Langhe.

Tittar du ut över markerna i Langhe, kommer du snabbt märka att varenda liten kulle är indelad i flera olika vinfält. Vinfälten har helt olika karaktär beroende på hur mycket sol de exponeras för, vilken jordmån de har och hur mycket vind och vatten som passerar. Alla dessa faktorer (och mer därtill – inte minst vinbondens expertis) gör att det inte finns ett enda vin som är ett annat likt, även om de alla delar namn.Vilka viner som är bäst är helt och hållet en smaksak, även om priser och utnämningar världen över såklart kan ge en indikation. Mitt bästa tips för att hitta ett nytt favoritvin, är att boka in besök på vingårdar där du får en rundvandring och vinprovning. Ett vin smakar konstigt nog alltid lite bättre, när du vet dess historia.

Barolo

Barolo-vinerna tronar på toppen av italiensk vinhierarki och produceras i totalt 11 kommuner mellan Verduno i norr och Monforte d’Alba i söder. De består till 100 procent av druvan Nebbiolo och måste lagras i minst tre år (varav två på fat) innan de introduceras på marknaden. Det är ett robust och kraftigt vin, som är rikt och komplex i sin smakbild. Ofta har Barolo ett högt innehåll av tanniner vilket gör att det med fördel kan lagras länge.

>> Gianni Gagliardo är ett tips på vingård där du kan prova ett urval olika Barolo.

Barbaresco

Om Barolo är kungen av italienska viner, får Barbaresco nog anses vara dess drottning. Precis som för Barolo, består Barbaresco av 100 procent Nebbiolo. Barbaresco produceras längre norrut i Langhe, i totalt 4 kommuner. Där har jordmånen en högre andel sand och mer näring, vilket leder till ett fruktigare och mindre tungt vin, i jämförelse med Barolo. Barbaresco-viner är ofta väldigt eleganta och blir klara att dricka tidigare än Barolo. De behöver bara lagras i två år (varav nio månader på fat) innan de lanseras på marknaden.

>> Besök La Biòca och prova deras Barbaresco “Secondine” om du vill testa ett spännande vin från en yngre vinproducent.

Arneis

Naturligtvis producerar man också vita viner i Langhe. De kullar som inte har söderläge passar generellt bättre till att odla druvor till vita viner och här vill jag framförallt slå ett slag för druvan Arneis. Druvan har en relativt låg syrlighet och smakar friskt av citrus och persika. När du behöver en paus från de tunga rödvinerna, ska du beställa in en flaska Arneis. Otrolig gott, framförallt på en varm sommardag.

>> Personligen älskar jag Arneis från Ceretto, boka ditt besök på vingården här.

Tre rätter att provsmaka på en resa till Piemonte

Vet du varför det är så svårt att äta dålig mat på en resa till Italien? Det är för att varje region, kommun och provins har lärt sig förädla de produkter som är unika för just den platsen. Och man gör det till perfektion, så även i Piemonte. Mitt bästa tips är därför att satsa på de traditionella rätterna när du slår dig ner till bords. Piemonte har exempelvis inget hav, så välj inte en linguine med havsmusslor om det – mot förmodan – skulle stå på menyn (för att please:a turister utan koll). Passa istället på att smaka några av dessa tre klassiker från regionen.

Ravioli del Plin

För det otränade ögat kanske detta ser ut som vilken annan fylld pasta som helst. Men för piemonteserna är det viktigt att särskilja en sak från en annan. Ravioli del Plin (som fått sitt namn från det lokala ordet för att nypa ihop något, vilket man gör när man stänger denna pasta) består av färsk äggpasta fylld med kött (kalv, fläsk och kanin) och grönsaker.Pastan serveras med en otroligt smakrik sås gjord på buljongen som kvarstår från kött- och grönsakskoket. Ibland serveras de med smält smör och salvia. Får du frågan om du vill toppa kalaset med riven parmesan, bör svaret alltid vara ja!

Tajarin al ragù

Tajarin låter som det afrikanska kokkärlet tagine, men så är naturligtvis inte fallet. Istället är det en pasta som till viss mån påminner om tagliatelle, men med skillnaden att den är betydligt tunnare. Tajarin serveras oftast med en ragù gjord på kalv och kycklinglever, men när det är säsong för Karl-Johansvamp är det inte ovanligt att ragùn blir vegetarisk.Tajarin är nog rätt svårt att få tag på i Sverige, men du kan enkelt göra pastan själv genom att följa detta recept och sedan skära pastan i längder som är max tre millimeter tjocka.

Vitello Tonnato

Har man aldrig tidigare hört talas om vitello tonnato och dess storhet, tror jag inte man blir direkt upphetsad när man hör vad det är. Kalv med tonfisksås. Läs det igen: kalv med tonfisksås.En lika otippad men god smaksensation som ägg med Kalles, morötter med jordnötssmör eller knäckebröd med grillkrydda. Fast hundra gånger bättre än just nämnda exempel. Det är krämigt, det är smakrikt, det är otroligt gott att äta på en terrass med utsikt över Piemontes vinfält. Prova, så kommer du förstå.

Tre restauranger att besöka på din resa till Piemonte

För flera år sedan gjorde jag och två kompisar prick så som jag skrev tidigare. Vi satte oss i en bil och styrde kosan mot Piemonte, utan något direkt mål i sikte. Det var vid just denna resa vi hittade en restaurang som kom att bli en av mina absoluta favoriter och som jag återvänt till flera gånger sedan dess. Jag har redan skrivit om den resan här, men angav då aldrig namnet på restaurangen. Jag ville liksom behålla det för mig själv. Men platsen är helt enkelt för bra för att inte dela med sig av, så nu kommer det. Plus två nya favoriter som jag redan nu ser fram emot att återvända till.

Locanda Fontanazza

En mysig lokal med en otrolig terrass. Trevligt värdskap. En kort, men väl genomtänkt meny, med rätter baserade på råvaror från grannproducenterna. Och så en gedigen vinlista såklart. Det finns absolut inte något att klaga på när det kommer till Locanda Fontanazza som ligger en stenkast utanför La Morras centrum.Sedan 2017 är platsen också ett B&B med fyra rum. Och mitt i den brinnande pandemin utökade de dessutom sin trädgård med en pool. Om jag varit du, hade jag bokat både bord och rum på Locanda Fontanazza på direkten.

Drogheria di Langa

Hade det inte varit för kompis Federica som är född och uppvuxen i trakterna, hade jag aldrig hittat fram till Drogheria di Langa. Platsen ligger i Bossolasco (en av byarna jag nämt här ovan), och bjuder in till ett litet himmelrike bland de grönklädda kullarna. Drogheria på italienska, betyder speceriaffär. Och faktum är att några av restaurangens väggar är täckta med hyllor där du kan botanisera bland pasta, såser och andra lokala produkter. Boka ett bord på deras (inomhus-) veranda för bäst utsikt och missa inte deras tiramisù om den finns på menyn.Kaffet kan du inta på baren mittemot, som tillhör samma ägare. Någon gång under vår och sommar 2022 kommer de också öppna ett B&B vid namn La Piazzetta degli Artisti som kan vara värt att spana in.

Osteria Veglio

Vägen upp till La Morra går längs kringelikrokvägar där du stundtals får ta fram din inre Schumacher. I en av alla dessa svängar ligger en osteria som många nog missar när de försöker hålla ögonen på vägen. Osteria Veglio är dock en plats att lägga på minnet. Inte bara för den otroliga maten, utan också för den otroliga terrassen.Här kan du slå dig ner till bords och njuta av lokala klassiker medan du blickar ut över omnejden. Efter pandemins slut har restaurangen begränsade öppettider, så håll koll på de senaste uppdateringarna på hemsidan.

Tre saker att köpa med hem från en resa till Piemonte

It goes without saying att en av de produkter du högst troligen kommer ta med dig hem efter ett besök bland Piemontes kullar, är vin. Men det finns ju en gräns till hur många flaskor du kan ta hem, både tyngdmässigt, platsmässigt och lagmässigt. Därför kommer här några tips på andra typiska produkter från regionen som du kan fylla väskan med. Om det finns någon plats över, vill säga.

Hasselnötter

På bilfärder genom Piemonte, framförallt om du kör genom de lägre delarna, kommer du märka att vinrankorna ersatts av ett annat träd, nämligen hassel. Italien är en av världens största producenter av hasselnötter och just i Piemonte har nöten fått utmärkelsen IGP (Indicazione Geografica Protetta eller Skyddad Geografisk Beteckning på svenska) för dess unika kvaliteter. Här förädlar man nöten på alla sätt det går så köp med dig rostade hasselnötter, hasselnötskräm och hasselnötskakor från de små lokala producenterna.Fun fact: visste du att Nutella, som ju är en hasselnötskräm, kommer från Alba i Piemonte? Det är företaget Ferrero Rocher som också är känd för andra chokladprodukter med hasselnötter i, som står bakom den kända krämen.

>> Här finns ett recept på hasselnötskaka från Piemonte

Svart och vit tryffel

Området mellan Monferrato, Langhe, Roero och de södra kullarna i Piemonte, är en riktig skattkammare för tryffelälskare. Det går att hitta tryffel året om, men det är främst vintertryffeln, som plockas mellan september och december, som gjort området känt. Allra mest höjd till skyarna är den vita tryffeln från Alba, Tarufo d’Alba, vars kilopris ligger någonstans mellan 2500 och 3500 euro! Nu kanske du inte vill spendera hela reskassan på några gram vit tryffel, men som tur är finns det fler alternativ. Den svarta tryffeln, till exempel. Den är en umamibomb av rang och är också snällare mot plånboken. Dessutom finns flera krämer, röror, oljor och såser att köpa hem, fyllda med tryffelsmak.

Karameller från Pastiglie Leone

Pastiglie Leone grundades av Luigi Leone i Alba år 1857 och är än idag ett av Italiens mest ansedda karamellfabriker. Numera behöver du egentligen inte åka till Piemonte för att smaka på dess karameller och pastiller, de finns överallt i hela Italien. Men jag nämnde dem ändå, för det är lite av en piemontesisk klenod. Pastillerna kommer i en mängd olika smaker, som till exempel Spritz, Citron & Salvia och Lakrits. Min personliga favorit är viol.

Tre praktiska tips på din resa till Piemonte

Okej, innan jag rundar av den här artikeln kommer här några snabba råd och praktiska tips att tänka på innan du beger dig iväg på livets resa.

Tillgång till bil är A och O

Kör bilen hela vägen ner från Sverige, boka in en privat chaufför eller fixa en hyrbil på plats. Oavsett hur du väljer att göra, så se till att du har tillgång till en bil eller transport på något vis. Du kan inte lita på kollektivtrafiken i dessa nejder – främst för att det helt enkelt inte finns någon. De vackraste vyerna, alla gömda, pittoreska byar och flera av områdets restauranger och vinproducenter når du enbart med bil.Boka bord i god tid

Medan man på många ställen i Italien kan vara spontan och svänga förbi en restaurang utan bokning, ser det annorlunda ut i Piemonte. Restaurangerna är oftast små och fylls upp året om av både lokalinvånare och turister. Gör dig själv därför en tjänst och gör din research i god tid. Boka sedan bord och lägg upp resplanen utifrån restaurangerna (det samma gäller de vinproducenter du vill besöka). Det krävs lite förarbete, det är sant. Men hellre det än att du står utan bord när du väl är på plats – då missar du ju alla bra matupplevelser.Utöver restaurangerna jag nämnt här ovan fick jag massor av tips från kompisar och kollegor. De kan regionen utan och innan – riktiga insiders. Här kommer därför en hög med deras restaurangtips. Jag kan själv inte gå i god för dem, då jag personligen inte besökt dem. Men jag litar fullt ut på mina vänners omdömesförmåga.

Ristorante Le Torri (Castiglione Falletto) | Osteria TaStè (Barbaresco) | Osteria del Vignaiolo (La Morra) | Campamac Osteria (Barbaresco) | Locanda in Cannubi (Barolo) | Vinoteca Centro Storico (Serralunga) | Osteria More e Macine (La Morra) | Piazza Duomo (Alba) | La Ciau del Tornavento (Treiso) | Relais San Maurizio (Santo Stefano Belbo) | I Bologna (Rocchetta Tanaro) | Degusto (Neive) | Osteria delle Aie (Castellinaldo d’Alba) | Osteria dei Sognatori (Alba)

I den här artikeln hittar du dessutom 20 restauranger i Langhe som blivit rekommenderade av italienska kockar. Den är skriven på italienska, men rubrikerna och namnen på ställena förstår du enkelt ändå.

Dra ner på tempot

Sista tipset, som kanske kan tyckas överflödigt att ens nämna, men som är ack så viktigt, är att ta det piano på resan. Luta dig tillbaka. Låt lunchen ta tre timmar. Stanna bilen när du passerar en vacker vy. Gå på morgonpromenader mellan vinfälten. Ta dig tid att prata med lokalbefolkningen. Bege dig ut på en spontan avstickare. Piemonte upplevs bäst så, utan stress och måsten.

Det var alles. Hoppas du får nytta av tipsen. Och om du väljer att följa guiden får du mer än gärna skriva en kommentar eller höra av dig på något sätt – jag vill ju veta vad du tycker.

11 Kommentarer

 1. Ivar Laurenius
  26 april, 2022 / 18:41

  Älskling, skriv en bok om alla dina fantastiska upplevelser. Piemonteartikeln, jag bara säger Wooooooooow!!

  • Louise
   Författare
   27 april, 2022 / 09:20

   Nästa gång hänger du och mamma med <3

 2. Sophie
  26 april, 2022 / 21:53

  Oooh! Blir väldigt sugen på att resa. Kul kuriosa om nutella.

  • Louise
   Författare
   27 april, 2022 / 09:20

   Vad kul att höra! Ja, många tror Nutella är ett amerikanskt påfund, men så är alltså inte fallet. :))

 3. Cecilia
  26 april, 2022 / 22:38

  Tack för fina tips! Jag och 3 vänner har en aktiesparklubb där vi lär oss att investera i aktier och vårt mål med utvecklingen av vårt kapital är att åka på resor till Italien! Vi var vid Lago Maggiore senast och att åka till Piemonte och ta del av det som du delar nästa gång är en fin målsättning! Tack!

  • Louise
   Författare
   27 april, 2022 / 09:19

   Men wow! En sådan klubb måste jag också starta med mina vänner! :))

 4. Fanny Kjellberg
  2 maj, 2022 / 21:27

  Wow, vilken grym guide för oss som ska åka dit om 1,5 månad. TACK!
  Om du skulle ha något fint tips på boende så får du gärna hojta till!

 5. Jessica Nyström
  27 juni, 2022 / 13:35

  Tusen tack för alltid lika bra tips, recept och inspiration. Älskar att följa dig .-)

  • Louise
   Författare
   27 juni, 2022 / 20:39

   Tack snälla för fina ord! <3

 6. Elina Gregor
  30 juli, 2023 / 21:01

  Otroliga tips och vacker artikel! Kan skriva under att dina vänners rekommendationer i slutet också är toppen, har besökt några av dem och såklart bokat på flera av dina, för mig, nya tips! Tack Louise!

  • Louise
   Författare
   3 augusti, 2023 / 15:18

   Ser så mycket fram emot att följa dig på er resa Elina! <3

Kommentera mera!


Looking for Something?