Farinata di Ceci

Ibland kan det vara svårt att översätta italienska rätter. Så är fallet för Farinata di Ceci. Personligen skulle jag kanske beskriva det som en ugnspannkaka gjord med kikärtsmjöl. Men jag har svårt att tro att italienarna hade gått med på det. De beskriver det själva som en torta salata bassa, alltså bokstavligen en “låg salt paj”, men hur lockande låter det egentligen? Inte mycket. Nej, vi behåller det italienska namnet – men nu vet ni vad det handlar om i alla fall.

Farinata di Ceci tillhör det traditionella liguriska fattigmansköket. Smeten består nämligen av så enkla saker som kikärtsmjöl, vatten, olja och salt. Kanske lite rosmarin på toppen om man så vill. Oftast äter man den som den är, men denna gång använde jag min farinata som bas till rester jag hade hemma. Och inte vilka rester som helst utan stracciatella, pistagepesto och friterad zucchini (sedan jag gjorde min pasta alla Nerano häromdagen). Älskar rest-fest!

Enligt legenden kom receptet på Farinata di Ceci till någon gång på slutet av 1200-talet. Några sjömän från Genova var ute till havs och hamnade mitt i en storm. Stormen var så vild att några burkar med olivolja och kikärtsmjöl gick sönder och blandades med det salta havsvattnet. Smeten som bildades lade sjömännen att torka uppe på däck när stormen var över och plötsligt var världens första Farinata di Ceci skapad. Huruvida det är sant eller om det bara handlar om en historia skapad av en snubbe med väldigt bra fantasi, det kommer vi aldrig få veta. Men oavsett vad tycker jag ni ska testa detta recept.


Kommentera mera!


Looking for Something?