Hemmagjord Pasta

Man brukar säga att 100 gram mjöl och 1 ägg är optimalt för att göra en portion färsk pasta. Problemet är dock att ägg väger olika mycket beroende på storlek. Jag vet inte hur många gånger jag stått med en deg som antingen blivit för klibbig eller för torr, försökt rädda den med vatten eller mjöl, men sedan gett upp och kastat degen i soptunnan. Likadant när man kollar Sveriges Mästerkock. Säg en säsong där det inte är någon som har haft problem med pastadegen? Usch, tänk stressen där och då. Att inte klara av något som på pappret egentligen borde vara hur lätt som helst.

Men det finns ett knep att ta till som ger en perfekt pastadeg varje gång: väg äggen! Svårare än så är det inte. En optimal pastadeg (till en person) får du om du kombinerar 100 g mjöl med 65-70 g ägg. Det brukar vara mer än ett ägg (som normalt kanske väger runt 40-50 gram). Därav är regeln 1 ägg per portion egentligen ganska kass.

När du gör egen pasta – dessutom utan pastamaskin som i mitt fall – är det också viktigt att du knådar degen ordentligt. Om glutentrådarna får tid på sig att bli elastiska kommer det nämligen vara betydligt enklare att kavla ut degen utan att den drar ihop sig. Ge också degen tid att vila i kylen innan du kavlar ut den. Sista tipset, är att använda ett bra mjöl – just nu kommer mitt favoritmjöl från Caputo.

När du gjort din egen pastadeg kan du använda den till att göra jätteravioli, sardinska culurgiones eller varför inte en god pumpalasagne?

Kommentera mera!


Looking for Something?