Sardinska Culurgiones i Tomatsås

Sardinska Culurgiones är pasta fylld traditionellt sätt med mynta och pecorino. Och pastadegen, den är inte en normal pastadeg, utan består oftast av mjöl, semolina, salt, olivolja och vatten. Inget ägg alltså. Så, jag kan inte hävda att jag gjort traditionella culurgiones denna gång, för jag hade varken potatis mos eller semolina i degen. Inspirationen kommer däremot från sardinska culurgiones, och vill du testa på det traditionella receptet hittar du det här.

Med det sagt, gjorde jag en egen version idag. Det beror mest på att jag hade pastadeg över från igår när jag gjorde den här gigantiska raviolon. Pastadeg ska användas och inte slängas och även om jag kunde gjort vanliga tagliatelle, kände jag mer för att göra fylld pasta igen. Sagt och gjort, culurgiones skulle det bli. Eftersom jag inte hade någon potatismos hemma, valde jag att använda mig av några andra rester som stod i kylen. Kokt couscous. Ja jag vet, det låter knas, men faktum är att kokt couscous fungerar utmärkt som fyllning. Det blir liksom en paste när den mixas. Och adderar du kikärtor samt smaksättning i form av mynta, parmesan och citron till den ekvationen, då har du en riktigt bra fyllning till dina culurgiones.Jag tycker culurgiones är så vackra! Pasta i konstform skulle man kunna säga. Och även om det ser lite komplicerat ut att forma dem, så är det inte alls så svårt. Kika på den här videon på min Instagram, för där visar jag hur man gör. Inte så svårt, eller hur? Du kan välja att servera dina culugiones med tomatsås eller exempelvis brynt smör och salvia. Jag föredrar ofta den senare, men denna gång valde jag att köra på tomtsås – den fanns nämligen redan klar i kylen. Fördelen med rester.


Kommentera mera!


Looking for Something?