Raviolo med Getostkräm & Äggula

I det här inlägget skrev jag att jag fick med mig två gåsägg från min kusin förra helgen. Jag skrev också att ni fick rösta på Instagram, huruvida jag skulle använda gåsäggen till en citron- och vallmokaka eller en gigantisk raviolo med getostkräm och äggula. Det visade sig att ni egentligen inte behövde rösta, för äggen räckte till både och. Det är ju en tacksam sak med gåsägg – de ersätter lätt 3-4 vanliga ägg.

Så, efter att ha avverkat kakan igår, satte jag idag igång med projekt: raviolo. Visste ni förresten att raviolo är singular-formen av ravioli? Bara en liten parantes. Jag satte först igång med att göra pastadegen. Och här ska ni få ett tips av mig. Ni vet hur de flesta recept på hemmagjord pasta säger 1 ägg per 100 gram mjöl? Jag tycker aldrig jag får till pastadegen med det tankesättet – vilket ju är rimligt eftersom ett ägg kan väga allt mellan 35 och 85 gram. Men sedan jag läste en italiensk artikel om att man ska ha 70 gram ägg per 100 gram mjöl, har mina pastadegar mer eller mindre alltid blivit perfekta. Jag rekommenderar er att göra det samma. Och det gäller oavsett vilken pastaform ni sedan ska forma degen till (behöver ju inte nödvändigtvis vara ravioli).

Hur fyller man en raviolo med getostkräm och äggula?

Normalt sätt, när man fyller ravioli med äggula, gör man en krans av ricotta för att hålla äggulan på plats. Men. Jag hade ingen ricotta hemma, så jag improviserade ihop en kräm av (cirka) 100 g getost, 1 dl naturell yoghurt, 25 g riven parmesan, 5 smörsteka salviablad (finhackade) och skal från en halv citron. Den krämen räcker till två ravioli fyllda med gåsägg – men säkert till det dubbla antalet om ni väljer att fylla raviolin med vanliga hönsägg.

Så, hur gör man då? Kavla ut din deg så tunt du kan och stansa ut rundlar, cirka 10 cm i diameter om du använder vanliga hönsägg i fyllningen. Se till att ha ett mjölat bakbord så att pastan inte fastnar (du vill inte att pastan ska sitta fast i bänken när du väl har fyllt den med äggulan). Spritsa ut krämen i en ring och häll i en äggula i mitten. Blöta ner kanten med lite vatten och lägg på en ny rundel som tak. Se till att trycka ut alla luftbubblor innan du stansar kanten med en gaffel för att rundeln ska hålla ihop. Koka till sist raviolon i saltat vatten, i cirka 2-3 minuter.

Jag serverade min med salvia stekt i brynt smör, nymalen svartpeppar och massor av parmesan.

Kommentera mera!


Looking for Something?