Glutenfri Citron- & Vallmokaka med Glaze

Jag var hos min släktingar i helgen. De bor på en gård utanför Frillesås i Halland, full med hästar, hundar, höns och gäss. Vad har det att göra med en glutenfri citron- och vallmokaka, kanske ni undrar? Jo, det är nämligen så att min kusin gav mig två gåsägg att ta med mig hem och experimentera med och kakan ni ser på bilden är resultatet av ett sådant experiment. Ett gåsägg är ungefär lika stort som tre vanliga hönsägg. Nu förstår jag gott och väl, att gemene man inte har tillgång till gåsägg, därför har jag skrivit detta recept baserat på hönsägg. Inga konstigheter, med andra ord.

Den här kakan består av tre olika glutenfria mjölsorter: mandelmjöl, kokosmjöl och bovetemjöl. Det var mest för jag bara hade några slattar kvar av var och ett. Vill du, kan du istället bara använda mandelmjöl, då behöver du 240 gram. Jag valde dessutom att göra kakan mjölkfri (enbart för att jag försöker se om min hy påverkas av för många mjölkprodukter – är ju normalt sätt en ost- och smörälskare av rang). Så smöret är mjölkfritt, vispgrädden är vispbar havregrädde och färskosten en vegansk variant. Ni bestämmer själva vad som passar er – vanligt smör, vispgrädde och färskost fungerar också.

>> Gillar du kombinationen citron och vallmofrön ska du också testa dessa scones

Det som gör denna kaka extra god, är att jag separerar äggen och vispar vitorna till en marängsmet med socker. Det bidrar till fluffigheten i den färdiga kakan. Jag älskar att slutligen toppa kakan med en syrlig citronglaze, det är liksom pricken över i och gör den sådär extra lyxig. Hoppas det smakar.

På min Instagram fick ni rösta om jag skulle göra denna kaka eller en gigantisk raviolo fylld med äggulan från gåsägget. De flesta av er ville att jag skulle göra raviolon, men det är oklart om det kommer lyckas. Vad tror ni?


Kommentera mera!


Looking for Something?