Parmigiana di Melanzane

Parmigiana di Melanzane, Melanzane alla Parmigiana eller rätt och slätt Parmigiana? Kärt barn har många namn heter det ju. Och av dessa tre alternativ, spelar det inte så stor roll vilket du väljer. Alla syftar nämligen till samma rätt. Den som består av få ingredienser men som tillsammans skapar en stor smakupplevelse. Jag älskar Parmigiana di Melanzane och väljer det ofta när det finns på de italienska menyerna. Det är en väldigt simpel rätt, som du enkelt kan göra hemma – dock tar det sin lilla tid, men det är det helt klart värt!

Fun fact: många tror att namnet Parmigiana kommer från det faktum att rätten innehåller parmesanost. Det är en helt rimlig tanke att tänka. Men faktum är, att så inte alls är fallet. Namnet kommer istället från det sicilianska ordet Parmiciana som på dialekt hänvisar till de där fönsterluckorna i trä som man kan se framför många italienska hus. En italienare med väldigt livlig fantasi tyckte tydligen att högen med aubergine i en Parmigiana liknade träbitarna på fönsterluckan, och därmed fick rätten sitt namn.

>> Testa även att laga Gnocchi alla Romana gjorda på mannagrynParmigiana di Melanzane består rätt och slätt av aubergine, tomatsås, fior di latte (eller mozzarella), basilika och parmesanost. Inget konstigt med andra ord. Däremot tar det sin lilla tid att fritera auberginen, koka tomatsåsen och låta osten rinna av. Och när Parmigianan väl är gräddad, ska den helst få minst 20 minuter att sätta sig innan du serverar den. Du kan därför med fördel grädda din Parmigiana di Melanzane dagen innan du ska servera den och sedan bara värma upp den i ugnen när det är dags för fest.


Kommentera mera!


Looking for Something?