Spaghettata di Mezzanotte

Har ni någonsin hört uttrycket spaghettata di mezzanotte? Direkt översatt betyder det ”midnatts-spaghetti” och rent frankt kan man säga att det är italienarnas svar på fyllekäk. Men medan vi äter kebabrulle och står i stökiga köer på McDonalds efter en sen utekväll, sticker italienarna hem och lagar spaghetti med vännerna. Jag vet inte hur ni känner, men jag vet direkt vilken avrundning på kvällen jag hade föredragit.

Jag har själv varit med på kvällar när spaghettata di mezzanotte varit ett faktum. Det minne som först och främst kommer till mig, var när jag arbetade som guide i den lilla skidorten Gressoney-la-Trinité i Monterosa i Italien. Det var en helt ljuvlig tid och jag blev snabbt kompis med ortens alla skid- och snowboardlärare. Efter en utekväll på en av byns totalt fyra barer (eller ja, det är möjligt att vi hade hunnit besöka dem alla), bjöd jag hem gänget på spaghetti i mitt lilla kök. När jag ställde mig för att koka upp pastavatten och tomatsås opponerade sig precis alla på en och samma gång. I ett rum fullt med italienare är det nämligen orimligt att den enda svensken lagar pasta. Så jag fick resignera och lämna pastakoket till proffsen.Spaghettata di mezzanotte kallas ibland också rätt och slätt för spaghetti aglio, olio e peperoncino. Det är nämligen främst denna otroligt enkla – men smakrika – pasta som lagas när det vankas midnattskäk. Det enda som krävs till pastan är olivolja, vitlök och chili – möjligen också lite persilja. Med andra ord, ingredienser som de flesta italienare alltid har hemma i skafferiet.

Relationen mellan spaghettata di mezzanotte och alkoholkonsumtion

Det är rätt intressant att tänka, att italienare ställer sig och lagar pasta efter en utekväll. Osökt får det mig tänkta på hur olika vi svenskar och italienare konsumerar alkohol. För, jag tror inte att någon svensk som varit ute och festat hela natten hade varit i stånd att laga mat när hen kommer hem. Därav köerna till McDonalds. Men för italienare finns det en korrelation mellan alkoholkonsumtion och förmåga att laga midnatts-spaghetti.

Det är en diskussion jag har haft med mina vänner i Milano flera gånger. Självklart generaliserar jag nu, det finns alltid undantag från regeln, men faktum är att italienare sällan super. De konsumerar. Italienare dricker av sociala själ. Som att för att det är trevligt till exempel. Eller för att drinken är ett sätt att ses över en aperitivo. Och för att vinet smakar gott till maten. I Sverige känns det som att det ofta dricks enbart för att man ska bli full. (Igen: jag generaliserar). Jag är otroligt tacksam för att bilden ser annorlunda ut i landet jag nu valt att kalla mitt hem. Resultatet blir nämligen mindre bråk på gatorna och mer pasta åt folket.

Så med det sagt, är alltså de flesta italienare i sitt sinnes fulla bruk att laga till sin spaghettata di mezzanotte på de tidiga morgontimmarna. Att de dessutom har pastakonsten i blodet bidrar säkert också med sitt. Vad tror ni? Kommer vi någonsin kunna anamma traditionen i Sverige? Köttbullar och mos vid tolvslaget? Palt med lingonsylt? Äggmacka med kaviar? Jag tror ändå att vi har potential!

Kommentera mera!


Looking for Something?