Torta alle Nocciole – Hasselnötskaka

Ibland krävs det väldigt lite för att skapa något stort. Så är fallet för denna hasselnötskaka som faktiskt endast består av fyra ingredienser. Och då är en av dem salt, så den räknas ju knappt. Jag har länge tänkt baka en sådan här kaka, och efter mitt senaste besök i Piemonte blev suget ännu större. Piemonte är nämligen känt för sina hasselnötter och överallt i landskapet passerade vi hasselträd på vägarna. Det kändes som att de talade till mig: baka kaka baka kaka baka kaka.

Det tog därför inte lång tid innan jag kom hem från Piemonte, som jag gjorde slag i saken och ställde mig och vispade ihop världens enklaste kaksmet. Hasselnötterna spelar naturligtvis en central roll i receptet. Men det gör även äggen. De ska först separeras och vispas fluffiga. Äggvitorna för sig med en nypa salt. Och äggulorna med florsocker.

Resultatet du får när du gräddat klart denna hasselnötskaka, är hundra gånger godare än du kan förställa dig. Fluffig. Ljuvlig. God att äta som den är. Men du kan med fördel pudra över lite florsocker om du vill. Har du hasselnötskräm i köket, så ringlar du över även den. Okej? Och för all del – vill du servera kakan med glass eller grädde, tror jag inte det finns någon som motsätter sig.


Kommentera mera!


Looking for Something?