Panettone – Italiens älskade julkaka

Att göra sin egen panettone är lite utav en utmaning. Det ska göras fördegar och den ska jäsas i flera dygn. Den kräver en ingredienslista som är längre än en A4-sida och specialutrustningen är också ett faktum. Därför kommer ni inte få något recept på den italienska julkakan av mig idag. Mitt tålamod tog liksom slut redan innan jag skrev fördeg. Och det flesta italienare håller nog faktiskt med mig. Man lämnar konsten åt proffsen, och det är inte så märkligt att varenda matbutik och konditori i Italien fyller sina väggar med panettone under jul.Ni frågar mig ofta vad man äter i Italien under jul. Jag har dragit mig länge för att skriva något om det, för det skiljer sig så stort mellan regioner, kommuner och familjer. Men en sak har italienare från norr till söder gemensamt: deras kärlek till panettone. (Okej, alternativt deras kärlek till pandoro, men det är en annan historia).

Legenden om hur panettone fick sitt namn

Det är kanske egentligen nordborna som främst älskar panettone, för kakan härstammar nämligen från Lombardiet. Milano, närmare bestämt. Och dess ursprung kommer naturligtvis med en legend, som flera andra italienska rätter gör.

“Historien om panettone startar julen 1495, under medeltiden i Milano. På Castello Sforzesco har hovet ställt till med julfest. Runt det kolossala bordet sitter hertigar och adelsmän för att fira julen med en överdådig måltid. I köket arbetar man febrilt för att få fram alla delikatesser. Chefskocken ber en ung man vid namn Toni att hjälpa till med desserten. Toni, som är trött efter dagens intensiva jobb, lyckas somna vid ugnen och bränner de stora munkarna som skulle avsluta festmåltiden med buller och brak. I ren panik – och kanske också i rädsla för chefskocken – tar han fram resterna av munkdegen och experimenterar fram en ny deg med ägg, smör, kanderat frukt och russin. Han bakar degen i en stor form och när han tar ut kakan från ugnen ser den ut som en kupol.Chefskocken som först är rasande, har inget annat val än att servera kakan till hovet. När hertiginnan sätter tänderna i kakan utbrister hon genast “utmärkt”. Gästerna håller naturligtvis med henne, och snart vill alla veta vad det är för spännande kaka de blivit serverade. Chefskocken utbrister då “è il pan di Toni”. En fras som med tiden blev just Panettone“.

Panettone för allas tycke och smak

En klassisk panettone innehåller bitar av kanderat apelsinskal och russin – något många inte tycker om, och därför har man i modern tid också skapat helt nya versioner. Utöver panettone utan kanderad och torkad frukt, kan du idag också hitta kakor som är glaserade eller fyllda med allt från hasselnötskräm till pistagekräm. Det finns något för allas tycke och smak. Och i flera olika prisklasser.

De flesta olika matbutiks-kedjor i Italien har sin egen version, men ska du verkligen slå på stort, då ska du köpa en panettone artigianale. Det vill säga, en panettone gjord på hantverksmässigt sätt av en liten producent med stor kunskap att arbeta med degar. Oavsett vilken panettone du väljer så är det viktigt att kontrollera ingredienslistan på paketet. Den ska absolut vara gjord på riktigt smör, inga andra alternativ är godkända. Dessutom nämner man ofta på paketen hur länge kakan har jäst. Allt under 2-3 dagar kan anses vara en panettone av låg kvalitet.

Hur ska en klassisk panettone serveras?

Om du någon gång ätit på en restaurang i Italien, vet du säkert att efterrätten alltid ställs fram på bordet före kaffet. Du ska inte förvänta dig att de serveras tillsammans. Det samma gäller serveringen av en panettone, den ska nämligen avnjutas med vin. Ett gott dessertvin som Vin Santo eller Malvasia passar perfekt. Och om du föredrar bubbel, går en Prosecco eller Franciacorta också utmärkt. Det är inte ovanligt att det blir panettone över efter julmiddagen och då äter italienarna den gärna till frukost. I det fallet, är det gott att dricka svart te till.En panettone ska helst serveras i rumstemperatur, eller något uppvärmd. Det går bra att äta den som den är, men det absolut vanligaste sättet att servera en panettone på, är tillsammans med mascarponekräm. Jag ska erkänna, att panettone inte är min favoritkaka. Jag tycker tyvärr inte att resultatet representerar allt det jobb som ligger bakom produktionen. Men en sak är säker. Och det är att mascarponekrämen är alldeles ljuvlig. Den kan ni göra och servera till mycket annat, inte bara panettone.

Mascarponekräm gör ni genom att separera två ägg. Vispa äggvitorna tills de är styva. Häll ner 60 gram socker i äggulorna och vispa dem fluffiga med en elvisp. Vänd ner 200 gram mascarpone och 1 tsk vaniljsocker i äggulorna och rör runt. Vänd till sist ner äggvitorna i krämen. Som vaniljsås, men snäppet vassare.

Vill du bjuda på panettone i jul, vet jag att Italiansson och Italianissimo säljer panettone i deras onlinebutiker. Det kan ju vara kul att testa, för att få en bit Italien på julbordet. Eller hur?

1 kommentar

  1. Ivar Laurenius
    8 december, 2021 / 08:54

    Ännu en intressant och välskriven artikel. Fin historia om namnet💕💕

Kommentera mera!


Looking for Something?