En matguide till Rom

Det är lika bra jag säger det direkt. Jag är ingen expert på Rom. Inte som jag är på Milano eller Florens. Jag har besökt den italienska huvudstaden massor av gånger, men alltid som turist och aldrig som långtidsboendes. Däremot är jag bra på att samla på mig tips från olika håll och kanter. Från andra Italien-älskare, från italienare själva, från artiklar och social media. Det är dessa tips ni nu ska få ta del av. Flera av dem har jag besökt själv, några av dem står fortfarande på min to-do-list. Men jag vågar nästan lova att alla håller måttet, för mina källor är säkra kort.Denna matguide till Rom är långt ifrån komplett. Det kan hända att jag fyller på den efter hand. Rom är en stad med oändliga matmöjligheter och det går inte att hinna med ens en bråkdel under ett besök. Däremot finns det restauranger i en mängd olika kategorier i denna guide. Från frukostställen och bagerier till traditionella trattorior, street food och modernare restauranger. För enkelhetens skull har jag lagt till alla platser i en karta som du kan ladda hem om du klickar här. Men du hittar också länkar till alla platser längre ner i artikeln.

Vad ska man äta på ett besök i Rom?

En sak många glömmer är, att Italien inte varit ett enat land mer än cirka 160 år. Innan dess hade de flesta regioner självstyre och skapade sina egna språk, traditioner och seder. Det märks tydligt än idag – kanske framförallt i deras matkultur. Italien är ett separerat land där mattraditionen skiljer sig beroende på om du befinner dig i Neapel, på Sardinien eller i Ligurien. Därför gäller det att veta vilka som är de regionala specialiteterna – för det är alltid de som smakar bäst. Så, med det sagt – vad ska man då äta på ett besök i Rom?

Cacio e Pepe, Alla Gricia, Carbonara & Amatriciana

De fyra stora pastaklassikerna härstammar alla från Rom eller Lazio och är ett måste att äta under ett besök i stan. Bäst smakar de på en traditionell trattoria där man lagar mat enligt traditionen och konstens alla regler.

Gnocchi alla Romana

Om du läser gnocchi och tänker “potatisdumpling” får du här tänka om, för i Rom är gnocchi något helt annat. Här är de gjorda på semolina (mannagryn) och bakas i ugnen. Har du inte vägarna förbi Rom kan du följa mitt recept här.

Kronärtskocka x 2

Carciofi alla romana (kronärtskocka på romerskt vis) är en contorno (tillbehör) där skockan först steks, sen ångas i vin och sedan kokas till den är mjuk. En otroligt god rätt. Personligen föredrar jag dock carciofi alla giudia (kronärtskocka på judens vis) som kom till i de judiska kvarteren i Rom. Här friteras hela skockan i olja tills bladen blir krispiga som chips och hjärtat smörigt och lent.Insalata di puntarelle

När vi ändå är inne på ämnet tillbehör, måste jag även nämna grönsaken puntarelle, en typ av halvbitter cicoria som oftast serveras som en sallad i Rom. Där hyvlas den tunt och blandas sedan med en dressing gjord på sardeller, vitlök och olja. Gah, det vattnas i munnen bara av att skriva om den.

Fiori di zucca fritti

Friterade zucchiniblommor fyllda med fior di latte, ricotta eller mozzarella tillhör en av Roms godaste street food. Idag hittar du även dem som tillbehör på flera trattorior och restauranger i stan.

Supplì

På tal om street food, är supplì också en populär rätt som säljs på Roms gator och torg. Jag som icke-italiana skulle säga att det är väldigt likt en arancino, men det skulle varken romare eller sicilianare gå med på. Medan supplìn endast består av tomatsås och mozzarella är arancinon ofta fylld med ragù. Men principen är den samma: friterad risboll.

Trapizzino

En trapizzino är mer eller mindre en pizzaficka fylld med allt från polpette al sugo (köttbullar i tomatsås) till parmigiana di melanzane (auberginegratäng). Trapizzinon har inte funnits längre än ett decennium, men den har snabbt tagit Rom med storm. Otroligt gott att ta i förbifarten när hungern slå till.Pizza al taglio

Den neapolitanska pizzan har tagit världen med storm, men beställer du en pizza på en pizzeria i Rom, kommer bottnen troligen vara tunn och krispig, inte mjuk och fluffig. Det är dock pizza al taglio som är Roms mest populära typ av pizza. Pizza al taglio betyder bokstavligen klippt/skuren pizza. Den bakas i rektangulära plåtar, och klipps sedan i bitar och säljs i vikt. Perfekt att äta som en snabb lunch på stående fot.

Filetti di baccalà

Ytterligare en rätt som har sitt ursprung i det judiska samhället i Rom. Filetti di baccalà är en panerad torsk som friteras tills höljet blir superkrispigt och fisken mjuk och smörig. Enklast möjligast. Men enklast är ju också nästan alltid godast.

Il quinto quarto

Il quinto quarto betyder bokstavligen den femte fjärdedelen och här pratar vi om något för de modiga: inälvsmat. Jag har länge sagt bestämt nej, tack när jag ställt framför valet att äta tunga, tarm och komage. Men tro det eller ej, det kan smaka riktigt gott! Allt handlar om hur du tillagar inälvorna, och det är italienare fantastiskt duktiga på. På ett besök i Rom ska du testa trippa alla romana (komage på romerskt vis), la coda alla vaccinara (oxsvansgryta) eller il cervello fritto (friterad hjärna). Haha, jag skrattar när jag skriver detta för jag är medveten om att prick ingen av er kommer testa detta. Men det är okej. Ät en carbonara istället.

Maritozzi

Låt oss avsluta med något sött. Har ni följt mig ett tag vet ni redan vad maritozzi är. Men visste ni att de kommer från Rom? Detta är den italienska versionen av vår semla – och om du vill se hur den ser ut, kan du spana in min reel på Instagram här.

Frukost i Rom

Visste ni att man i Rom kallar en croissant för cornetto? Och att vi i Milano säger brioche? Eller, egentligen är en fransk croissant och en cornetto/brioche två helt olika bakverk, som jag nog får beskriva närmre i en annan artikel. Oavsett vad, tillhör det italienarnas älsklingsfrukost och i Rom finns flera trevlig ställen där du kan starta dagen på äkta italienskt vis.Forno Monteforte | Via del Pellegrino, 129 | Slå dig ner på pallarna utanför i solen
Marigold Roma | Via Giovanni da Empoli, 37 | Frukost i moderna tappning, värt omvägen
Forno Conti & Co | Via Giusti, 18 | Croissanter och bröd på franskt vis
Le Levain | Via Luigi Santini, 22 | Otroliga pastries och mackor i en dold del av Trastevere
Barnum | Via del Pellegrino, 87 | Högkvalitativt kaffe och bra frukost- & brunchalternativ
Tulipane | Via del Pavone, 28 | Frukost, brunch, fika i mysig välkomnande miljö
Sant’Eustachio Il Caffè | Piazza di S. Eustachio, 82 | Old school bar/café vid Pantheon

Enkelt & Gott / Street Food i Rom

Italienare är mästare på street food. Det kanske kommer som en chock då den allmänna bilden av en italiensk måltid är att den sker vid bordet och tar flera timmar att avsluta. Och den bilden stämmer också, men är inte hela sanningen. Italienare älskar att äta snabbmat, men de gör det på sitt sätt. Glöm allt som heter halvfabrikat. Här väljer man noga ut alla ingredienser och inte sällan samarbetar man med lokala producenter och leverantörer. I Rom hittar du flera lokala specialiteter som du kan smaka på stående fot på stadens gator och torg. Här kommer några favoriter.Dar Filettaro a Santa Barbara | Largo dei Librari, 88 | Friterad torsk (baccalà) på mysigt torg
Forno Campo de’ Fiori | Campo de’ Fiori, 22 | En institution på Campo dei Fiori
Il Maritozzo Rosso | Vicolo del Cedro, 26 | Salta versioner av maritozzi
Antico Forno Roscioli | Via dei Chiavari, 34 | Kanske Roms mest kända forno
Trapizzino | Piazza Trilussa, 46 (med flera) | Fyllda pizza pockets
All’Antico Vinaio | Piazza della Maddalena, 3 | Florens mest kända mackor finns även i Rom
Supplì | Via di S. Francesco a Ripa, 137 | Klassiska supplì i Trastevere

Aperitivo i Rom

Jag kommer fortfarande ihåg första gången jag fick uppleva en italiensk aperitivo där en drink kostade fem euro och priset också inkluderade en hel buffé av maträtter. Det var på Freni e Frizioni under en semester i Rom, och det var livet för en 20-åring. Efter pandemin har de flesta bufféer försvunnit från aperitivoställena (i alla fall i Milano) Och jag ska erkänna att mina preferenser också har ändrats med åldern. Nu för tiden vill jag ha ett gott glas vin, inte högar av mat. Oavsett om du vill ha en drink eller något annat i glaset, hittar du platser för det i Rom.Freni e Frizioni | Via del Politeama, 4 | Skön stämning i en gammal verkstad
Il Goccetto | Via dei Banchi Vecchi, 14 | Mysig vinbar med bra viner på glas
Salotto 42 | P.za di Pietra, 42 | Trendig bar med otrolig bougainvillea
Cul de Sac | Piazza di Pasquino, 73 | Enoteca med över 1500 etiketter
Cielo Rooftop Bar | Via Sistina, 69 | Aperitivo med utsikt!

Klassiska trattorior, osterior & restauranger i Rom

Det går inte att besöka Rom utan att göra ett besök på en klassisk trattoria eller osteria. Det är oftast här du hittar de bästa versionerna av de klassiska pastarecepten, där man lagat pasta på samma sätt i decennium. Jag har inte testat alla, och tackar framförallt Fanny, Benji och BarItalia för tipsen. Utav de jag besökt, är La Quercia min absoluta favorit. Kommer gå tillbaka flera gånger om.Osteria La Quercia | Piazza della Quercia, 23 | Älskar! God mat, fin lokal. Mys!
Matricianella | Via del Leone, 4 | Krämig carbonara utlovas
Trattoria Da Enzo al 29 | Via dei Vascellari, 29 | Kom i tid och köa, går ej att boka bord
Il Marchese | Via di Ripetta, 162 | Uppgraderad osteria, snygga miljöer
Luciano Cucina Italiana | Piazza del Teatro di Pompeo, 18 | Känd för sin carbonara
Trattoria Pennestri | Via Giovanni da Empoli, 5 | Ligger lite off, men värd omvägen
La Matriciana | Via del Viminale, 44 | Värt ett besök om du bor nära Termini

Modernt i Rom

När jag skriver modernt, menar jag restauranger som skulle kunna passa in i Stockholms innerstad. Det är restauranger där man lagt ner lite mer tid på inredningen – och massor av tid på att utveckla de klassiska italienska smakerna på kreativa sätt. Här ska du kanske inte förvänta dig att bli serverad carbonara, men du kan förvänta dig stora smaker och bra service.Enoteca L’antidoto | Vicolo del Bologna, 19 | Endast vin på flaska. Råvara i fokus
La Zanzara | Via Crescenzio, 84 | Snyggt, snyggt, snyggt! Och gott!
Pianostrada | Via delle Zoccolette, 22 | Bara kvinnor i köket
Retrobottega | Via della Stelletta, 4 | Minimalistiskt, rent, snyggt
Barred | Via Cesena, 30 | Modernt italienskt när det är som bäst

Gelaterior och konditori i Rom

Slutet gott, allting gott. Naturligtvis måste vi även inkludera några söta favoriter i Rom. På flera av ställena under frukost-rubriken, kan ni också köpa kakor och andra bakverk. Det blir lite svårt att dela upp det i guiden, då italienarna ju äter sött till frukost, medan vi svenskar oftast föredrar gröt, ägg eller mackor. Anyway. Glass och bakverk coming up.Gelateria del Teatro | Via dei Coronari, 65/66 | Testa hallon/salvia eller vit choklad/basilika
Otaleg | Via di S. Cosimato, 14a | När glassuget infinner sig i Trastevere
Ciampini Roma | Piazza di S. Lorenzo in Lucina, 29 | Känd för både glass, kaffe & uteservering
Pasticceria Boccione | Via del Portico d’Ottavia, 1 | Testa crostata di ricotta e visciole
Pasticceria La Deliziosa | Vicolo Savelli, 48/50 | Maritozzi i mindre format
Two Sizes | Via del Governo Vecchio, 88 | Tiramisù to go – enough said
Biscottificio Innocenti | Via della Luce, 21 | Kakor, kakor och ännu fler kakor

Hotell i Rom

Okej, hotell faller inte direkt i kategorin mat som är denna guides fokus. Men någonstans måste man ju bo under en matresa till Rom. Och eftersom ni var så himla många som frågade vad mitt hotell hette efter att ni sett mina stories på Instagram, så ska ni få svar på det nu.Jag bodde på G-ROUGH som ligger precis bakom Piazza Navona, på ett perfekt utgångsläge om du vill kunna ta dig runt till fots i stan. Hotellet fick jag upp ögonen för redan för några år sedan då jag höll i ett event på hotellet och sedan dess har jag tänkt att jag en dag ska bo över i en av deras sviter. G-Rough gör inte mycket väsen av sig från utsidan, utan ser främst ut som en bar – vilket det också är. Mitt rum var inrett i en oklanderlig stil som blandade rustikt och modernt med flera väl utvalda detaljer. Den nästan två meter djupa soffan i vardagsrummet var det skönaste jag slagit mig ner i och badkaret var precis vad jag längtade efter, efter en lång dag på stan. Kan varmt rekommendera. Prisklassen är hög, men för ett speciellt tillfälle tycker jag det är värt det!

5 Kommentarer

 1. Ivar Laurenius
  8 april, 2023 / 08:27

  Vilken guide!!!!🇮🇹🇮🇹🇮🇹

  • Louise
   Författare
   8 april, 2023 / 14:26

   Ja, den får du använda när du och gubbarna ska dit 🙂

 2. Carl Osvald
  8 april, 2023 / 18:19

  Molto bene! Vill stanna ett par veckor till – minst🤌

  • Björn Wingårdh
   9 april, 2023 / 21:06

   Tack för en suverän guide. Vill gärna få med “gubbarna” på il quinto quatro. Har inga problem med inälvsmat. Kan vara fantastiskt gott.

   • Louise
    Författare
    11 april, 2023 / 13:54

    Tack Björn! Jag tror enda sättet är att lura dem att tro att det är något annat. Det var så jag lärde mig äta komage 😀

Kommentera mera!


Looking for Something?