Pistacchi di Bronte DOP – a love story!

Följer ni mig på Instagram, vet ni redan att jag har lite utav en förkärlek till pistagenötter. Eller ja, förkärlek är väl kanske en underdrift. Besatthet är nog ett bättre beskrivande ord. Jag vet inte hur det hände. Inte heller när. Allt jag vet, är att jag en dag bestämde mig för att bli pistagekrämens ansiktet utåt. Ett pågående projekt som jag jobbar stenhårt för. Jag väntar fortfarande på dagen då jag blir bjuden till Sicilien på pressresa och får lära mig allt om Pistacchi di Bronte på nära håll. Det hade varit mitt drömuppdrag alla kategorier.

När det kommer till pistagenötter, finns det nämligen en sort som anses vara bättre än alla andra: de från Bronte. Det är lite typiskt italienare att påstå att deras pistagenöt är bättre än de från Turkiet och Iran där de egentligen härstammar från. Men det finns flera anledningar till varför pistagenöten från Bronte blivit vida känd inom pistagekretsar världen över. Så låt oss nörda ner oss i allt som går att veta om nöten* som går under namnet det gröna guldet från Sicilien.

*Det ska kanske tilläggas att pistagenöten egentligen inte är en nöt, utan ett frö på en stenfrukt. Men för enkelhetens skull fortsätter jag att kalla den för en nöt genom denna artikel.

En nöt med lång historia

Medelhavet har alltid varit ett hav av smaker, aromer och kryddor. Och Sicilien har inte bara varit ett land som besuttits av flera olika folkslag genom tiderna. Det har också varit en strategisk handelsplats för ett utbyte mellan öst och väst, tack vare dess privilegierade läge mitt emellan flera kontinenter. Därför är det kanske inte så konstigt, att pistagenöten från Turkiet och Iran fick sitt fäste på Sicilien.

Det visade sig att framförallt att Bronte, på sluttningarna av Etna hade de perfekta förutsättningarna för att odla pistagenötter. Här började redan de forntida judarna att kultivera nöten, som de insåg var dyrbar i sitt slag. Därpå experimenterades odlingen vidare av araberna. Sakta men säkert utvecklades intresset för växten och nöten, och idag är det italienarna själva som leder produktionen.

År 2009 fick Pistacchi di Bronte ursprungsbeteckningen DOP (denominazione di origine protetta) vilket är det ultimata beviset på att en produkts kvalitativa egenskaper väsentligen eller uteslutande beror på det territorium där den produceras.

Men vad är det som gör territoriet i Bronte så speciellt?

Varför är Pistacchi di Bronte så dyra?

Precis som de viner som produceras runt Etna har sina unika egenskaper, har också pistagenötterna från Bronte sina särdrag. I båda fall handlar det om att jorden runt vulkanen är full av mineraler från all aska och lava som runnit ner för berget genom tiderna. Det ger upphov till en pistagenöt som på många sätt överstiger dess konkurrenter från andra delar av världen. Smaken är söt och delikat och aromen unik.

Dessutom är Sicilien en ö där solen ofta skiner. Det bidrar till ett väldigt högt klorofyllinnehåll i pistagenöten som i sin tur ger dem dess intensiva, gröna färg. Så grön att de fått smeknamnet l’oro verde – det gröna guldet.

Skörden äger rum i slutet av sommaren, mellan augusti och september. Den sker för hand och bara vartannat år: ena året skördas fröna/nötterna, nästa år elimineras de från stenfrukten för att skydda växten. Detta är naturligtvis en bidragande faktor till varför priset på Pistacchi di Bronte är så högt.

Pistagenötens hälsofördelar

Pistagenötter är inte bra det godaste som finns – i alla dess former. Det finns också flera hälsofördelar att konsumera pistagenötter på en daglig basis. WHO rekommenderar att man äter 30 g pistagenötter om dagen då de är bra för hjärt- och kärlsystemet och kan motverka riskfaktorer såsom diabetes typ 2. Den speciella sammansättningen av fetter kan, tillsammans med nötens fibrer, ska också hjälpa att hålla blodsockret på en bra nivå.

Pistagenötter är fria från kolesterol och har flera viktiga näringsämne såsom protein, kalium och vitamin E. Slutligen är den full med antioxidanter, mineralsaleter och betakaroten. (Källa: här)

Ja men nu hör ju – rena rama supernöten. Så nu tycker jag vi går över till det väsentliga: hur pistagenöten bäst kan användas. Här kommer därför några mina favoritrecept med pistagenötter. Söta som salta. Det är bara att välja och vraka.

>> Alla mina andra recept med pistagenötter hittar ni här

Mina bästa recept med pistagenötter

1 kommentar

  1. Ivar Laurenius
    26 februari, 2023 / 08:45

    💕💕💕💕💕💕💕

Kommentera mera!


Looking for Something?