Maritozzi – Italiens svar på semlor

Jag trodde att *internet* redan hade nått sin bredd när det kommer till bulle fylld med grädde nu när det vankas fettisdag. Men när jag frågade er på Instagram, om ni ville se ytterligare en variant, då var det övervägande positiva svar. Kul att ni är så nyfikna. Det ger mig ännu mer anledning att själv provbaka och dyka ner i den italienska kulturen – för det är klart det är en italiensk version jag pratar om. Så här har vi det. Receptet på Maritozzi – Italiens svar på semlor.

En maritozzo är egentligen inte alls en semla. Det skulle italienarna aldrig gå med på att säga. Det är deras alldeles egna bakverk, men likheterna får man väl ändå säga är slående? En bulle fylld med grädde. I vår svenska version lägger vi till mandelmassa, men det hoppar man över i Italien. Istället smaksätter man själva bullen med vanilj och skal från citron och apelsin. Russin tillhör också vanligheterna att stoppa ner i bulldegen – där kan man göra lite som man vill och i min version hoppade jag över dem.

Un marito ed un maritozzo

Så, vad är egentligen historian bakom maritozzi? Jo, först och främst är det ett bakverk från Lazio, mer specifikt från Italiens huvudstad Rom. Och det är också romersk slang som har gett namn till bullarna. Det italienska ordet för make är marito, men i Rom kallas han också för maritozzo. Men vad har egentligen en make och en bulle gemensamt? Jo, en gång i tiden var det så att blivande brudar fick denna typ av bulle i gåva av sin framtida man, och med tiden fick bullen därför dela namn med honom.

>> Sugen på fler recept från Rom? Prova receptet på en äkta Spaghetti alla Carbonara

Som med alla traditionella italienska recept, har varje region/stad/by/familj sin egen version, men jag har försökt hålla mitt recept så nära originalet som möjligt. Jag har utgått från flera olika italienska recept, och kombinerat dem i ett som jag tycker fungerar perfekt på svenska. Resultatet blir en superfluffig och smakrik bulle, som är helt ljuvlig tillsammans med den vispade grädden.Knepet för att få till den där fluffiga bullen, är att göra en fördeg och att jäsa degen länge – jag jäste min fördeg 1 timme, min färdiga deg 4 timmar och mina rullade bullar ytterligare 1 timme. Men tack vare att de får jäsa så länge, håller de sig färska flera dagar i rumstemperatur. Du kan alltså förbereda dem dagen innan och sedan bara fylla dem när det är dags för kalas. Perfekt!

Originalversionen av Italiens svar på semlor, är alltså bara fylld med vanlig grädde som vispas med florsocker. Men jag gillar ju att experimentera och eftersom pistagenötter tillhör favoriterna, gjorde jag även en grön version där jag blandade grädde med pistagekräm. Hallelujah. Maritozzi version 2.0 skulle man kunna säga. Vilken blir din favorit?


4 Kommentarer

 1. 18 februari, 2022 / 21:41

  Har man turen att bo i Malmö kan man köpa dem på italiensk-franska bageriet Farina med t.ex. amaretto och körsbär.

  • Louise
   Författare
   20 februari, 2022 / 21:08

   Jag har hört att de finns där – får se om jag får möjlighet att prova dem en dag! 🙂

   • 25 februari, 2022 / 10:54

    Hoppas det. Kom i februari.

 2. Ivar Laurenius
  21 februari, 2023 / 14:17

  Så härligt att du alltid har lite historia bakom dina recept💕💕

Kommentera mera!


Looking for Something?