Linguine med Bisque på Gamberi & Stracciatella

Det finns en rätt som florerat på min feed på Instagram flera gånger – i olika tappningar. Det är en pasta toppad med stracciatella och färska gamberi (större, röda räkor). Sedan första gången jag såg den där bilden, har jag inte kunnat släppa tanken på rätten. Jag var bara tvungen att testa den. När är det dock lättare sagt än gjort. Den där typen av räkor, som går att äta råa, är nämligen rätt svåra att gå tag på.

När jag besökte marknaden en lördag för ett tag sedan, hade jag dock en sådan tur att gå förbi en fiskare som hade en liten låda röda räkor till försäljning. Till det humana priset av 80 euro kilot! Var på väg att resignera där och då, men sedan tänkte jag om. Jag skulle bara laga en portion till mig själv, och behövde inte fler än 4-5 stycken. Det var väl investerade pengar.

Det är inte bara räk-köttet som är viktigt i denna rätt. Även skalen och huvuden för de är nämligen grunden i den bisque som sätter smak på hela rätten. En bisque är egentligen en skaldjurssoppa, men i detta fall reducerar jag ner den till en sås. Det låter komplicerat (det gör det ju ofta när franska ord kommer in i bilden), men det är faktiskt inte så svårt. Det handlar bara om att ta hand om alla ingredienser och ge dem tid.

Jag hoppas du har möjlighet att hitta dessa röda räkor även i Sverige, för det här blev helt otroligt gott! Om så inte skulle vara fallet, kan du istället göra den här pastan med sparrissås och parmesanfondue.


Kommentera mera!


Looking for Something?