5 vintagebutiker att besöka i Milano

Nu ska vi prata vintagebutiker! Detta inlägg är lite off brand för mig – jag känner mig nämligen inte helt bekväm i att prata fashion. Jag tycker om kläder ur ett estetiskt perspektiv och gillar känslan ett snyggt sittande plagg kan ge. Men med det sagt är jag riktigt kass på att följa trender och kan absolut ingenting om mode. Jag klär mig efter vad som sitter bra utefter mina förutsättningar. Sen om det råkar vara trendigt eller ej, lämnar jag till experterna att utlåta sig om. Men. Milano är ju faktiskt en av Europas och världens största modestäder och älskar man att shoppa har man kommit rätt. Här finns allt, från high street brands till luxury fashion brands – allt beroende på stil och intresse (och inte minst storlek på budget).

Visste ni att flera av världens mest prestigefyllda modehus etablerades i Milano? Giorgio Armani är stadens gullegris och han har ett helt imperium (bokstavligen: Emporio Armani) på Via Manzoni. I hans stora palazzo hittar man både butik, spa, hotell, restaurang, nattklubb, café och bokhandel.Utöver Armani kommer både Prada, Dolce&Gabbana (Dolce är från Sicilien, Gabbana från Milano), Missoni, Versace och Moschino från Milano. Stan gör, med andra ord själ för sitt epitet som fashion capital of the world. De flesta av dessa modehus har sina butiker i Quadrilatero d’Oro, direkt översatt till den gyllene kvadraten. Detta område består av de fyra modegatorna Via Manzoni, Via della Spiga, Via Montenapoleone och Corso Venezia.

Men även vi vanliga döda som inte spontant slänger ut en månadslön på en väska på semestern, har möjlighet att göra riktigt bra modefynd. Det gäller bara att veta var man ska leta. Här får ni därför en lista på fem vintagebutiker i Milano där ni kan hitta allt från Gucciväskor och Prada-solisar, till haut couture-klänningar och silkessjalar. Ett tips är att slå till direkt om du hittat en guldklimp, för tro mig, köper inte du den kommer någon annan göra det.

Bivio

Bivio finns på tre adresser i Milano och är kanske stans mest kända och populära vintagebutiker. Jag har bott granne med två av butikerna i 10 års tid och går inte sällan förbi för att se om det kommit in något nytt. Då butiken är så populär, försvinner de allra bästa fynden snabbt. Men det är ju så det är med vintageshopping – det handlar om timing och tur.På Via Gian Giacomo Mora ligger två av deras butiker, en för män och en för kvinnor. Det finns ytterligare en på Via Lambro. Besöker ni den senare kan ni dessutom passa på att käka frukost på Egalité som ligger granne.

Bivio
Via Gian Giacomo, 4 & 14
Via Lambro, 12
Instagram
Hemsida

Cavalli e Nastri

Precis som Bivio, har Cavalli e Nastri tre vintagebutiker i stan. Och precis som Bivio ligger två av dessa på min gata. Alltså, jag prickade verkligen in rätt adress när jag flyttade till Milano, något jag inte visste då. Men som jag verkligen insett med tiden. Cavalli e Nastri är kända i modevärlden och inte sällan besöks butikerna av moderedaktörer från några av världens främsta modemagasin. Här finns nämligen allt från vintagesmycken, väskor och utvalda kläder som går att styla i snygga reportage.Personligen har jag shoppat en riktigt snygg Burberry-trench här. Den skadades dock rejält när jag cyklade och ramlade (och bröt tummen) för en massa år sedan. Trist, men den historien sparar jag till en annan gång.

Cavalli e Nastri
Via Gian Giacomo Mora, 3 & 12
Via Brera, 2
Instagram
Hemsida

Vesto

Kanske min favorit bland alla vintagebutiker jag besökt i Milano. Vesto ligger dold på en liten gata som du absolut inte spontant går förbi om du inte har satt sikte på just Vesto. Själv hittade jag butiken på måfå en dag när jag gick ut från mataffären som har sin utgång precis mitt emot. I skyltfönstret flirtade en Pradaväska med mig och det var kärlek vid första ögonkastet. Butiken är väldigt lugn i jämförelse med ovan nämnda två. Personalen är supertrevlig och ger dig utrymme att gå runt i timmar om du så vill. Butiken är inte stor, men här finns två våningar med både kläder, skor, väskor och andra accessoarer.

Vesto
Via Medici, 15
Instagram
Hemsida

Retag

På Retag lärde jag mig den hårda vägen att man inte kan gå en sväng och tänka på saken när man hittar sina drömmars väska. Lämnar du butiken kan väskan du nyss höll i din hand nämligen försvinna på tio sekunder. Jag tänker stundtals fortfarande på den där Gucciväskan, men vi var helt enkelt inte menade för varandra.Retags butik är inte större än några få kvadratmeter. Butiken fokuserar främst på väskor, och enbart från de främsta modehusen runt om i världen. Här går kvalitet framför kvantitet. Väskorna är ofta i otroligt bra skick och prisbilden är därefter. Det vill säga, dyrt även om det är vintage – men fortfarande betydligt billigare än om du skulle köpa nytt.

Retag
Corso Genova
Instagram
Hemsida

Vintagemarknader

Okej, jag är medveten om att detta inte är en specifik butik, men jag vill ändå också slå ett slag för Milanos olika vintagemarknader som äger rum både i Navigli och i Brera vid olika tillfällen i månaden. Det är egentligen främst fokus på antikviteter på dessa marknader. Men mer än ofta, hittar du också stånd som säljer riktigt bra kläder och accessoarer till bra priser. Marknaden i Navigli äger rum den sista söndagen i varje månad. Marknaden i Brera tar istället plats den tredje söndagen i varje månad. Utöver att besöka marknaden, är det två trevliga områden att promenera runt i – dock finns det risk för överbefolkning just på marknadsdagarna, men det är sådant man får stå ut med om man vill fynda.

Mercatone dell’Antiquariato | Naviglio Grande | Sista söndagen i månaden
Mercatino di Brera | Via Fiori Chiari, Via Madonnina & Via Formentini | Tredje söndagen i månaden

Är du mer intresserad av mat än mode? Här kan du läsa om Milanos bästa pizzor. Här om Milanos bästa gelati. Och här om Milanos bästa panini.

1 kommentar

  1. Ivar Laurenius
    19 april, 2023 / 08:24

    👗👔🇮🇹🇮🇹

Kommentera mera!


Looking for Something?