Pasta con le Sarde – Pasta med Sardiner

Pasta con le sarde, det vill säga pasta med sardiner, är en av de mest ikoniska pastarätterna från Sicilien. Ändå är den inte jättekänd utanför Italiens gränser. Det är otroligt synd, för det här är en av de godaste pastarätterna jag vet. Jag kommer ihåg första gången jag åt den. Det var i Monterosso, långt från Sicilien alltså, men det är ett minne som består. Jag förstod nog inte riktigt vad jag kunde förvänta mig, men när jag snurrade upp pastan på min gaffel visste jag att jag var in for a treat. Smakerna gjorde mig inte besviken.

Pasta con le sarde är unik på många sätt och vis. Utöver sardiner består såsen nämligen av fänkålsdill, saffran, russin, pinjenötter, sardeller och vitlök. En salig blandning. Och får många är det kanske inte smaker som man instinktivt förknippar med Italien. Men Sicilien har ju genom tiderna invaderas av en mängd olika folkslag från hela världen, och varje kultur som bosatt sig på ön har också tagit med sig nya smaker. Närheten till länderna i norra Afrika gör därför, att det inte alls är ovanligt att hitta ingredienser som saffrans och russin i rätterna. Och befinner du dig på resa på Sicilien, kommer du säkert också se att menyerna ofta erbjuder rätter med couscous av samma anledning.

Hittar du inte färska sardiner, kan du byta ut dem mot färsk ansjovis. Det gjorde jag. Hittar du inget av det, får du fråga din lokala fiskhandlare om tips på fisk som är liknande. Tyvärr sträcker sig inte min fisk-kunskap så långt.

>> Fler recept från Sicilien? Testa grönsaksröran Caponata. Eller det fyllda brödet Scaccia Ragusana. Arancini är också ett måste.


Kommentera mera!


Looking for Something?