Scaccia Ragusana – fyllt bröd från Sicilien

Vad säger ni, om jag säger att det finns ett sicilianskt bröd som mest kan beskrivas som en korsning mellan en calzone och en lasagne? Visst låter det nästan för bra för att vara sant? Men jag lovar, det finns, och det heter Scaccia Ragusana [skattcha ragusana]. Scaccia Ragusana betyder bokstavligen vitt bröd från Ragusa. Som ni säkert vet, är italienare ett stolt folkslag, och varje stad har sin egen version av kombinationen bröd-tomatsås-ost. Neapel har exempelvis sin pizza. Ragusa sin scaccia. Eller, riktigt så enkelt är det inte – för grannstaden Modica hävdar att de var först att komma på receptet på scaccia. Hur det är med den saken, är för mig oväsentligt. Jag är bara glad att den kom till.

>> Sugen på mer autentisk italiensk mat? Här får du receptet på lasagne alla Bolognese

En scaccia består av tunt kavlad deg som viks ihop med flera lager tomatsås och ost. Resultatet blir ett bröd med krispig yta och mjuk, god fyllning. En perfekt hybrid mellan calzone och lasagne med andra ord. Eller ja, en lasagne utan kött då. I originalreceptet använder man osten Caciocavallo, men den är nästan omöjlig att hitta i Sverige, så jag ersatte den med Mozzarella. Funkar lika bra (om ni frågar mig, inte om ni frågar en italiano).Degen räcker till fyra scacce (plural), däremot räckte min tomatsås endast till tre stycken (jag har åtgärdat det i receptet, så följer ni det, har ni tillräckligt med sås till alla). För att inte slösa deg, kom jag på en nödlösning och fyllde den sista med ricotta, spenat och ost. Blev också ljuvligt gott.

Här kommer receptet på scaccia. Jag har utgått från ett italienskt recept, så jag vågar hävda att det är så nära originalet man kan komma. Hoppas ni bakar dessa – de är underbart goda.


Kommentera mera!


Looking for Something?