Lasagne alla Bolognese

Lasagne. En av de mest älskade rätterna, inte bara i Italien, men i hela världen. Det är en rätt som typiskt serveras i italienska familjer på söndagens familjelunch. Den passar så bra att servera på en söndag, för en klassisk lasagne kräver tid. Jag skulle faktiskt vilja påstå att just tid är den viktigaste ingrediensen i en lasagne. Du behöver tid att steka soffritto, tid att göra ragù, tid att tillaga lasagnen – och tid att låta den färdiga lasagnen vila. Ja, att låta en lasagne vila är essentiellt! Det är nämligen under vilan som lasagnen sätter sig och blir krämig – istället för rinnig (och alldeles för varm att äta).

I Italien har många städer har sin egen version på lasagne. I Neapel gör man till exempel lasagne som är fylld med salsiccia och köttbullar. Det är dock versionen från Bologna, Lasagne alla Bolognese, som blivit världskänd över hela världen. Den ska, enligt Accademia Italiana della Cucina (italienska akademin för kokkonst), bestå av tre komponenter: lasagneplattor, ragù och béchamelsås.Anledningen till att jag bestämde mig för att göra lasagne alla bolognese just idag, bara några dagar innan jul, är för att lasagne faktiskt är typisk julmat i Italien. Visst är det lite märkligt? Att ett land som är världskänt för sitt otroliga kök, äter samma sak som alltid på julafton? Det här med julbord är obefintligt. Rätter, som dopp-i-grytan, sill och vörtbröd, vilka vi endast äter på julafton (well, och påsk och midsommar) finns inte i Italien. Familjer i norra Italien äter annorlunda rätter än de i söder. Det finns ingen julskinka eller köttbullar som enar befolkningen dessa dagar. Det skulle väl vara panettone då. (Men frågar du mig, är det den tråkigaste kaka du kan bjuda någon på). Nä, i fighten om bäst julmat, vinner faktiskt Sverige.

Tips på hur du gör en äkta Lasagne alla Bolognese

Men lasagne. Det är gott. Oavsett tid på året. I detta recept har jag utgått från ett italienskt recept – men som vanligt kan jag inte hålla mig 100 procent till instruktionerna. Man får lov att ändra inom rimliga gränser. Man tar ju lite vad man har, och byter ut en sak mot en annan, om den lokala butiken inte levererar rätt ingredienser. Men. Ni ska ändå få några allmänna tips:

  • Som nämnt här ovan, är den allra viktigaste ingrediensen i en Lasagne alla Bolognese, tid. Det går inte att stressa fram en lasagne. Soffritton behöver mjukna, ragùn behöver tid för att utveckla smak, och lasagnen behöver vila för att sätta sig (minst 1 timmes vila).
  • Vad är egentligen en soffritto? Jo, det är basen i en mängd italienska rätter. En viktig komponent för att reglera smak i grytor, soppor och såser. En soffritto består av morot, stjälkselleri och gul lök – ibland vitlök och andra tillägg, men grunden är alltså denna. Morot, selleri och lök skärs i små kuber och steks mjuka i smör och olja. Det tar tid – minst en halvtimme, men gärna mer.

>> Gillar du klassisk italiensk mat, ska du även testa risotto alla milanese – saffransrisotto

  • I mitt recept har jag använt både nötfärs och fläskfärs. Det är viktigt att köttet har en relativt hög fetthalt. Du kan med fördel lägga till stekt pancetta i ragùn – tyvärr fick jag inte tag på det. Pancetta bidrar med extra salt och fett, vilket fördjupar smaken. Vill du ha pancetta i nedanstående ragù, rekommenderar jag att du lägger till 100-150 gram som du steker innan soffritton.
  • Tro det eller ej, men i en klassisk ragù använder man ofta vitt vin istället för rött – så även i denna (men ni kan gå efter eget tycke och smak). I slutet av ragùns koktid, häller man ner ett glas mjölk – det gör man för att runda av smaken och ta bort lite av syran i tomaterna.
  • Originalreceptet säger att du ska göra sina egna lasagneplattor, gärna färgade gröna av spenat. Men som alternativ kan du använda färska lasagneplattor.
  • I detta recept klickar jag ut lite smör på toppen av lasagnen innan den bakas. Det hjälper till att hålla de översta lasagneplattorna fuktiga och mjuka.
  • Behöver jag ens nämna att parmesanosten ska vara färskriven? Använd gärna en så lagrad parmesan du kan.

Kommentera mera!


Looking for Something?