Un caffè sospeso, per favore

Vissa italienska traditioner gör större intryck på mig än andra. Kanske för att de har romantiserats på filmduken, målats upp med beskrivande ord i böckerna. Vissa traditioner känner helt enkelt lite mer italienska än andra. Just en sådan, är det här med att dricka kaffe. Eller förlåt, det här med att dricka espresso. För i Italien är en kaffe = en espresso.

>> Vill du läsa mer om den italienska kaffekulturen ska du läsa den här artikeln

Varje morgon stiger miljoner italienare över hela landet in på deras lokala bar för att börja dagen på bästa sätt: med en god kopp espresso. Kanske tillåter man sig en brioche om hungern slår till. Men det är kaffemomentet som är det essentiella. Doften som sprider sig i rummet. Skedar som klirrar mot porslinet. Sorlet i bakgrunden när stammisarna hälsar varandra godmorgon. Det är ett moment som upprepar sig varje dag. En trygg punkt i vardagen. Den mest elementära rättigheten för var italienare, till priset av 1 euro.

Men tyvärr, är det inte alla som kan tillåta sig njuta av något så basalt som en kaffe…

Il caffè sospeso – en solidarisk handling mellan okända

Just ur detta faktum, alltså att det finns utsatta i samhället som inte kan tillåta sig själv en kaffe, föddes en otroligt fin kutym i Neapel under åren efter andra världskriget. En kutym som finns kvar än idag, både i Neapel, men också i övriga Italien – och med italienarnas utvandring, även i resten av världen.

Jag pratar om il caffè sospeso – vanan att ge en espresso i gåva till någon som kan tänkas behöva den. Utan att ens känna till personens identitet.I praktiken fungerar det väldigt enkelt. När du beställt din kaffe och är redo för att betala, då betalar du helt enkelt för två istället för en. Den andra espresson blir ofta till ett streck på en griffeltavla, en statistik över hur många extrakaffe som finns tillgängliga för dagen. När således en person med mindre medel kliver in på baren och frågar om det finns en caffé sospeso tillgodo, då finns den där. Betalad och klar.

Det är en gärning av humanitet, medmänsklighet och solidaritet. Det är något av det finaste du kan göra: att erbjuda en god handling till en okänd, utan att be om någonting i gengäld.

Den 10 december är ”la giornata del caffè sospeso”

Jag tycker det är en så otroligt fin tradition. Den visar på att en kaffe kan vara så mycket mer än bara en kaffe. En kaffe är ett tillfälle att ses med goda vänner och kollegor. Ett tillfälle att skapa nya vänskaper, komma på idéer, sätta igång nya projekt. Och när det kommer till just seden med caffè sospeso, finns det ytterligare ett motiv: den som startar dagen med en god gärning, får personligen tillfredsställelse och energi resten av dagen. Det är alltså en win win för båda parter, givare som mottagare.

För att traditionen inte ska dö ut har välgörenhetsorganisationen La Rete del Caffè Sospeso infört en nationell caffè sospeso-dag den 10 december. Precis som Kanelbullens Dag. Men viktigare. För även om vi generellt har det bättre ställt idag än vid andra världskrigets slut, är orättvisorna och inkomstskillnaderna fortfarande stora. Framförallt i skuggan av Covid-19. Framförallt i södra Italien.

Så mycket mer än en caffè sospeso

Det kan vara svårt att sätta sig in i den italienska verkligheten, när man som svensk är uppvuxen med ett välfärdssystem som fungerar. Där staten går in och hjälper till när du blir av med jobbet. I Italien fungerar det inte så. Det finns inte samma typ av skyddsnät. I sviterna av Covid-19 har hundratusentals italienare blivit av med jobbet. Det kommer inte in några pengar på kontot. Folk måste förlita sig på att få hjälp från andra.

I Neapel har man därför tagit traditionen med caffè sospeso ett steg längre. En del affärer uppmanar kunder som har möjlighet, att betala en extra matkasse till en okänd som inte har möjlighet att ställa fram mat på bordet. Det handlar inte längre bara om en solidarisk gärning. Det handlar om överlevnad.

Tänk vad fint om traditionen kunde sprida sig till fler länder än den redan gjort? Till Sverige. Ett litet steg framåt för att göra världen lite vänligare.

Kommentera mera!


Looking for Something?