Giovedì Gnocchi, Venerdì Pesce, Sabato Trippa

På torsdag äts det ärtsoppa, på lördag är det fest, men fredag är ändå den dagen som känns bäst. Ge mig då kyckling det gillar jag mest

Ingen, som var tillräckligt gammal i början av 2000-talet, kan väl ha glömt Kronfågels reklamdänga? Låten som fastnade på allas huvuden och nästan gick om poplåtarna på topplistan. Den sammanfattade våra svenska matvanor så bra, och enade oss kanske också till på köpet?

Idag har nog kyckling på fredag ersatts av taco på fredag, men precis som att vi svenskar älskar att äta bestämda maträtter på bestämda veckodagar, har faktiskt italienare en liknande ramsa. Den är inte lika klämkäck som Kronfågels sång, utan går mer rakt på sak: Giovedì Gnocchi, Venerdì Pesce, Sabato Trippa. Med andra ord: torsdag gnocchi, fredag fisk, lördag komage.

Lär dig mer om italienska uttryck, som till exempel vad det innebär att “göra en liten sko”

Till vardags kortar man oftast ner uttrycket till att enbart säga Giovedì Gnocchi, och det finns faktiskt en helt annan bakomliggande förklaring till varför man säger just så. Låt oss titta närmare på den.

Varför säger man Giovedì Gnocchi i Italien?

För att förstå uttrycket i din helhet behöver vi resa tillbaka till Rom under tiden efter andra världskriget. Det var en tid då resurserna var knappa, och man fick vara kreativ med det marknaden hade att erbjuda till en billig peng.Dessutom hade den katolska kyrkan ett ännu större inflytande över den italienska befolkningens leverne än vad den har idag. Kyrkan hade utformat en religiös föreskrift, att man på fredagar skulle fasta från kött och enbart äta fisk och grönsaker. Idag låter detta kanske inte som en uppoffring direkt, men på den tiden ansågs fredagen vara en giorno magro, en mager dag. Och för att klara utmaningen att äta magert på fredagen, spreds vanan att äta en energirik rätt på torsdagen, som skulle mätta även dagen efter. Med andra ord, man åt gnocchi. Potatis, mjöl och ägg var dessutom billiga råvaror som även de fattigaste i staden kunde få tag på, och därmed var det en rätt som passade de flesta.

Men komage då? Hur kommer den in i bilden?

Avslutningsvis har vi lördagen, den sista dagen i ramsan. Även denna tradition kommer från en tid då man utförde bestämda saker på bestämda dagar. Vi måste komma ihåg, att mat inte alltid varit konstant tillgängligt, så som det är idag.

Efter kriget, var lördagar den dag då Italiens slaktare ägnade sig åt att slakta djuren, för att tillfredsställa dem som hade råd att äta en stor (dyr) söndagslunch. De nobla invånarna hade råd att köpa filéer och kotletter, medan bönderna fick nöja sig med de mindre värdefulla delarna, som inälvor och komage, det vill säga trippa. Idag har komage dock genomgått någon slags renässans i Italien, och tillhör en riktig delikatess. Jag har testat. Och allt jag kan säga är att det personligen räcker med att ha testat en gång…

Uttrycket i sin helhet, Giovedì Gnocchi, Venerdì Pesce, Sabato Trippa, kommer alltså från en tid då pengar var knappa och kyrkan hade makt. Och även om tiderna har förändrats sedan dess, är uttrycket lika aktuellt idag. Precis som tacofredag.

Kommentera mera!


Looking for Something?