Enkel Tomatrisotto

Har jag några risotto lovers som följer mig? I så fall ska ni läsa vidare här, för idag ger jag er receptet på världens enklaste risotto, nämligen tomatrisotto! Det som gör den här risotton så himla bra, är att du slipper lägga ner en massa tid på att koka buljong – istället använder du dig av krossade tomater och vatten att koka riset med. Bästa uppfinningen, om du frågar mig, för det är ju nästan som att du får smaken gratis.

Och en sak till. När du använder dig att krossade tomater behöver du inte vänta till sommaren med att göra tomatrisotto på solmogna tomater. Den här kan du göra året om, och ändå inte gå miste om någon smak. Krossade, passerade och hela tomater har ju den förmågan – att erbjuda oss en liten kapsel med sommar när som helst på året.

Gillar du italiensk mat, kanske du också vill spana in denna pasta: Orecchiette med citron- och ricottasås

Jag gillar att koka min risotto i en traktörpanna, eller i en stekpanna med höga kanter, och inte i en kastrull. I en stekpanna har riset större yta att röra sig på, och kokas därmed mer jämt. Men för all del, har du ingen sådan panna, funkar en kastrull naturligtvis också.

Fem tips när du kokar en risotto

Det finns några saker att tänka på om du vill koka en riktigt bra risotto. 1) Buljongen, i detta fall tomatbuljongen, ska alltid vara varm så du inte stannar av kokprocessen, 2) Rör alltid i riset och koka det på låg-medel värme, 4) La Mantecatura är det viktigaste steget för att få en krämig risotto – jag har skrivit en artikel om det här, och 5) kom ihåg att en risotto ska vara rinnig, inte grötig. Den ska serveras i djup tallrik och liksom flyta ut.

Det var allt. Lycka till med risotto-kokningen!


2 Kommentarer

 1. Lina
  2 januari, 2022 / 16:38

  Tack för detta recept! Så enkel och gott och hela familjen ÄLSKAR det!😍

  • Louise
   Författare
   11 januari, 2022 / 15:04

   Underbart att höra! <3

Kommentera mera!


Looking for Something?