Affogato på Kaffeglass

Något av det godaste man kan servera till efterrätt, är också något av det enklaste man kan servera till efterrätt. Jag pratar om affogato, den italienska desserten där du mer eller mindre bara häller en shot espresso över kall vaniljglass. Det är helt otroligt – framförallt när det är sommar och du gärna vill äta något kallt som avslut på middagen. Vill man ta den här efterrätten ett steg längre, kan man göra egen kaffeglass. För kaffe + kaffe = jätte, jätte gott.

Att göra egen glass är absolut inte svårt. Inte om man tar knepet att använda kondenserad mjölk. Då behöver man ingen glassmaskin utan kan vispa ihop glassmeten i en bunke. Jag har redan gjort detta med flera olika smaksättningar. Som min populära pistageglass. Eller den här med lemoncurd och turkisk peppar. I den här kaffeglassen hällde jag bara ner kall espresso.

Affogato har fått sig ett uppsving i sommar nu när Vivoli Gelateria i Florens börjat servera sin glass i kaffekoppar med espresso på toppen. Flödet på Instagram är fyllt med affogato och längtan till Italien har växt sig stark. Tills jag befinner mig där igen, kommer jag göra denna glass.


Kommentera mera!


Looking for Something?