Trofie al Pesto alla Genovese

För någon vecka sedan åkte jag ner till den Ligurien – Camogli för att vara mer exakt – för att skriva en artikel om den italienska rivieran till Goda Italien. Artikeln är klar och inskickad, men ligger inte uppe på deras hemsida riktigt än, så jag får återkomma med länk vad det lider. Med det sagt, så finns det ju en handfull saker man bara måste äta under ett besök i Ligurien, i alla fall om man som jag vill äta så lokalt som möjligt på sina resor. En av dessa saker är focaccia. En annan är focaccia col formaggio di Recco. Och så har vi såklart protagonisten bland alla liguriska maträtter: Trofie al pesto alla Genovese.

Jag hann med att äta flera typiska rätter från Ligurien. Det slank även ner ett eller annat glas krispigt Vermentino som produceras i regionen. Men tror ni jag hann med att äta någon pesto? Nej, är svaret på den frågan. Jag vet inte riktigt vad som hände. Tiden gick fort och plötligt skulle jag åka hem till Milano igen.

Jag handlade däremot med mig en påse färsk Trofie hem. Och gjorde slag i saken på hemmaplan. Tog fram morteln och gjorde min egen pesto. Kokade haricots verts – eller fagiolini, som de kallas här – för ska det vara autentiskt från Ligurien så serveras Trofie al pesto med både gröna bönor och kokt potatis. Däremot var det alldeles för varmt i Milano för att fylla kroppen med dubbla kolhydrater denna dag, så jag hoppade potatisen.

Att göra egen pesto är inte alls svårt. Det tar 10 minuter och resultatet är långt (alltså, milslångt) från den pesto du köper i affären. Har du aldrig provat, så är det hög tid nu. Och peston gör man i en mortel, inget annat.


Kommentera mera!


Looking for Something?