Focaccia di Recco

För några år sedan hade jag aldrig hört talas om focaccia di Recco. Men det var innan jag begav mig ut på en produktionsresa i Ligurien med min dåvarande danske kollega, Allan. Han hade själv bott i regionen under sin ungdom och hade då fallit pladask för detta ostfyllda bröd som härstammar från Recco. När vi körde fram vår bil på de slingriga vägarna längs kusten, insisterade Allan på, att vi absolut var tvungna att svänga förbi Recco, så att jag en gång för alla fick smaka på detta vidunderliga bröd.

Jag blev inte beskiven.

En focaccia di Recco, är som ingen annan focaccia du känner till. Där den vanliga typen är tjock och tuggig, är denna version tunn, knaprig – och framförallt fylld med ost. Ja men ni hör ju, himmelriket i ett bröd. Traditionellt sätt använder man osten stracchino när man gör focaccia di Recco. Det är en krämig ost som är väldigt god till väldigt mycket. Tyvärr är den inte så lätt att få tag på i Sverige, så när jag gjorde denna version hemma hos mina föräldrar i Skåne, fick jag ta en nödlösning.

Nödlösningen bestod av en blandning av ricotta, Philadelphia och mozzarella som tillsammans gav en liknande smak och konsistens. Allt går, om man vill. I övrigt handlar det främst om att kavla ut degen så tunt du bara kan, men det fixar du galant med en kavel och lite olio di gomito (muskelkraft, alltså – eller bokstavligen: armbågsolja).

>> Föredrar du den vanliga focaccian hittar du mitt bästa recept på den här


Kommentera mera!


Looking for Something?