Gnudi Toscani med Ricotta & Spenat

Har ni någon gång hört talas om gnudi toscani? Inte? Vad kul, då får jag lära er något nytt. Toscanska gnudi är gjorda av ricotta och spenat och är en riktig klassiker från regionen, framförallt i Maremma och i Mugello. I Siena kallas gnudi ibland för malfatti, vilket direkt kan översättas till “dåligt gjorda”. Där tar de en liten annan form än de annars runda bollarna. Om ni någonsin besöker Toscana, måste ni testa dessa. De är underbart goda i all sin enkelhet. Själv har jag ätit dem i Florens, och stadens atmosfär bidrar naturligtvis till de stora smakupplevelserna.

>> Läs min Florens-guide här

Så vad är gnudi då? Enkelt sagt är det fyllningen i ravioli, men utan pasta. Det är just därför de kallas för gnudi – ordet kommer nämligen från italienskans nudi, vilket betyder nakna. Naken fyllning alltså, som i denna rätt får briljera utan sina pastakläder.

Det finns lika många recept på gnudi toscani som det finns familjer i Toscana. Proportionerna mellan ricotta, spenat, parmesanost och mjöl varierar, men huvudingredienserna är alltid de samma. Normalt sätt serveras de tillsammans med smält smör och salvia (som i mitt fall). Men de är också goda att äta tillsammans med en tomatsås.

>> Gillar du kombinationen ricotta och spenat, men gärna vill ha den omgiven av pasta? Då kan du spana in receptet på Agnolotti här


Kommentera mera!


Looking for Something?