Pasta all’Arrabbiata

Visste du att arrabbiata betyder arg på italienska? Det är lite motsägelsefullt, för personligen blir jag allt annat än arg när jag äter pasta. Så varför har man då valt att döpa den här såsen till pasta all’arrabbiata, den arga pastan?

Jo, såsen består av färsk chili. Den heta sorten. Och enligt receptets upphovsmakare blir man lika röd i ansiktet av hettan, som man blir när man är riktigt arg. Därav namnet. Men att man skulle bli arg av pastan, det behöver man inte oroa sig för.Pasta all’arrabbiata heter egentligen penne all’arrabbiata i de flesta fall. Penne är nämligen den pastasort man främst använder. Jag har dock valt en annan sort, eftersom jag vet att många svenskar tycker att penne är världens tråkigaste. Det är ingen empirisk undersökning såklart, bara en observation på Instagram.

Det spelar egentligen ingen roll om du använder penne, eller som i mitt fall maccheroni – det viktigaste är att du håller dig till en pasta corta, en kort pasta, och inte väljer exempelvis spaghetti eller pappardelle.

I övrigt är arrabbiatasåsen en av de enklaste italienska pastasåser att bemästra. Få ingredienser och ingen direkt mantecatura krävs. Resultatet blir en fyllig tomatsås med extra hetta. Perfekt får den som vill få lite färg i ansiktet.


Kommentera mera!


Looking for Something?