Vandring vid Comosjön – en ultimat flykt från Milano

När jag blir trött på storstadslivet, stressen och de stora folkgrupperna i Milano brukar jag som oftast ta fram Italienkartan för att se var jag skulle kunna åka på utflykt för att rymma från staden för en dag. Tågförbindelserna, framförallt i norra Italien, är väldigt bra. Du kan lätt ta dig till många olika städer – stora som små – med allt från snabbtåg, stadståg och regionaltåg. Från Milanos tre tågstationer (Milano Centrale, Milano Cadorna och Porta Garibaldi) finns det därför oändliga möjligheter att ta sig runt i landet.

Ofta hamnar slutdestinationen någonstans där det finns vatten, det är nämligen det element jag saknar absolut mest i Milano. Men som tur är, finns det gott om sjöar i närheten, och Medelhavet ligger dessutom endast ett par timmar bort. Av alla sjöar i norra Italien, är Comosjön min favorit. Den är enkel att ta sig till, en timme med regionaltåget från Milano Cadorna tar mig hela vägen fram till sjön. Turen kostar endast € 4,80 och så fort jag sätter foten i Como stad infinner sig lugnet.

Du kan naturligtvis stanna här. Spendera en dag i Comos små gränder, ta pauser på gelateriorna och njuta av sjölivet. Men om du är som jag, och gärna vill röra på dig lite mer, kommer här mitt bästa tips på en enkel vandring vid Comosjöns bredder.

Vandring vid Comosjön: Strada Regia mellan Brunate och Torno

Från tågstationen Como Lago är det enkelt att börja din vandring vid Comosjön. Du behöver nämligen endast traska några hundra meter, sedan kommer du fram till en funicolare, en bergbana, som tar dig från Como upp till Brunate som ligger halvvägs upp på ett av bergen som omger Comosjön.Väl uppe i Brunate, har du flera olika möjligheter. Du kan dels fortsätta uppför berget, till fyrtornet Faro Voltiano, som bjuder på en helt magisk utsikt över Comosjön. Turen dit tar cirka 45 minuter och kan stundtals vara lite kämpig eftersom det är konstant uppförsbacke. Men det är väl värt mödan, och när du kommer fram finns dessutom en liten restaurang, La Polenteria, som specialiserar sig på just polenta – en perfekt plats att inta lunchen på.

Denna gång ska vi dock fokusera på en helt annan vandring. Nämligen den som leder fram längs den antika vägen Strada Regia mellan Brunate och den lilla byn Torno – och hela vägen vidare till Bellagio om man så vill. Det finns många anledningar till varför jag älskar den här sträckan. Den främsta är kanske att den leder nedför berget och inte tvärtom. Det gör att du kan njuta av stunden utan att ständigt behöva flåsa för att ta dig fram. Dock ska tilläggas att det fortfarande är ganska jobbigt. Lår och vader får jobba, och jag skulle bli förvånad om dina ben inte skakar när du kommer fram.Jag älskar också hur den här vandringen vid Comosjön bjuder både på vackra utsikter och total tystnad när du tar dig fram i skogen. Leden är gammal, vilket innebär att visa delar är väldig smala och framförallt väldigt branta. Håll därför koll på var du sätter dina fötter! Men plötsligt kommer du fram till en liten dunge, eller en liten samling hus där du kan ta en paus och insupa naturen. Ibland går du förbi gamla ruckel och ruiner som får dig att fundera över hur livet såg ut här en gång i tiden. Här finns till och med ett litet kapell, vilket bara bevisar att du befinner dig i Italien. Var du än beger dig i detta land kan du nämligen vara säker på att det finns en kyrka att besöka.

>> Läs också mina tips på en weekend i Florens här

Sista vägen ner mot Torno leder fram längs en kilometerlång gammal stentrappa. Det är här vaderna får jobba som mest. Men sedan, helt plötsligt, tar trappan slut och du står längt upp i Torno stad och blickar ut över den glittrande sjön. Det är så vackert att man skulle kunna gråta. N tar du den sista biten nedför, via Tornos labyrintiska gator, och efter bara en liten stund står du nere i Tornos hamn. Det är så pittoreskt så det förslår!I Torno finns inte så mycket att göra. Men det är också del av charmen. Här finns en typisk liten italiensk bar och en lyxigare restaurang. Mitt förslag är att du slår dig ner på en av dessa platser och njuter av en god kopp kaffe eller en välförtjänt lunch. Glöm alla måsten och bara njut av sjön och att vara i nuet.

Båt tillbaka till Como eller vidare norrut

När det väl är dags att röra sig vidare, har du tre olika valmöjligheter för att ta dig tillbaka till Como: vandra samma sträcka tillbaka (jobbigt då det går uppför konstant), ta bussen (smidigt, men tråkigt) eller ta båten (helt rätt beslut, om du frågar mig). När du ändå befinner dig vid sjön, vore det ju lite synd att missa tillfället att åka båt. Dessutom har du då möjlighet att se miljöerna du precis vandrat från ett annat perspektiv. Jag älskar att åka båt, och vill du, kan du också hoppa av i en av de andra småbyarna där båten lägger till.

Senast jag vandrade till Torno, bestämde jag mig för att inte åka tillbaka till Como. Istället tog jag mig längre norrut längs sjön, till en liten by som heter Lezzeno. Jag hade nämligen hittat ett mysigt litet hotell i byn och bestämde mig helt enkelt för att stanna en natt. Åh, lyxen att få vakna upp med sjön framför sina fötter.

Om du vill åka till Lezzeno måste du först ta dig till Moltrasio på andra sidan sjön då det inte går några direktbåtar dit från Torno. Det gäller att matcha båtarnas tidtabeller, och det kan vara lite utav en utmaning. Vi befinner ju oss som sagt i Italien, så man kan inte direkt lita på att informationen som står online är den som gäller i principen. Dock är italienare oftast väldigt hjälpsamma, och Marco som arbetade i Tornos lilla biljettlucka fixade resplanen till mig. En sak man ska ta med sig när man reser i Italien, är tålamodet. Släpp stressen. Allt kommer lösa sig, det kommer kanske bara ta lite längre tid än väntat. Men det är då man måste lära sig att njuta av och uppskatta den där väntan.Det positiva med att man inte alltid kan ta sig raka vägen från punk A till punkt B i Italien, är att du ofta får möjlighet att upptäcka nya pärlor. Som Moltrasio till exempel. Jag hade aldrig varit där, men det visade sig att även denna lilla ort var en liten pärla. Moltrasio klättrar upp för bergsväggen, och mitt genom staden rinner ett vackert vattenfall. Duomon stoltserar högt upp över sjön och gamla, antika stenbroar leder fram genom den gamla staden. Helt klart värt ett besök.

Lezzeno – en lugn oas söder om Bellagio

Jag kom till slut fram till mitt mål, Lezzeno. Och jag kan säga att jag var mer än redo att sätta på mig baddräkten och parkera mig i en solsäng vid sjökanten. Hotel Villa Aurora var allt jag kunde önska mig. Personalen var otroligt tillmötesgående och de uppgraderade mig till ett rum med sjöutsikt och balkong. Den balkongen utnyttjade jag till max den korta tid jag var där. Det blev både aperitivo i solnedgången och morgonkaffe i soluppgången, och i bakgrunden kluckade sjön i takt. Vatten ändå, vilken lugnande inverkan det har på själen.

Jag avslutade min första dag på Osteria Il Governo där Pietro och Silvia stod för utmärkt sällskap och värdskap. Det här med att resa ensam vet jag kan skrämma många, men jag tror helt och hållet att du är mer öppen för att skapa kontakt med nya personer om du slår dig ner ensam på en restaurang. Pietro visade mig runt i deras vinkällare och Silvia bjöd på otroligt pumpabröd. De håller dessutom på att öppna upp ett nytt B&B och de bjöd in mig för att testa deras nya rum. Italienare. Ibland är de fantastiska.Nästa morgon gick jag upp tidigt. Tidigare än alla andra. Semester för mig handlar inte alltid om att sova länge på morgonen. Det handlar om att få tillfälle att göra saker jag annars inte gör. Som att bada i en spegelblank sjö. Den möjligheten betyder mer för mig än att få sova några extra timmar, så jag går mer än gärna upp tidigt. Och det är alltid värt det.

Resten av dagen spenderade jag läsandes, sovandes, badandes, ätandes. Sedan tog jag snabbåten tillbaka till Como, följt av tåget tillbaka till Milano. Så fullproppad med ny energi, och jag ser redan fram emot nästan lilla tur.

Vill ni se fler videoklipp från turen, finns allt sparat i mina highlights på Instagram.

2 Kommentarer

 1. Maria Jacky
  17 juli, 2020 / 21:10

  Om du får vägarna förbi norra Lazio är du välkommen till oss i Tuscia. Vi har mycket coolt att visa m

  • Louise
   Författare
   18 juli, 2020 / 11:00

   Toppen, skriver upp det på listan! 🙂

Kommentera mera!


Looking for Something?