Pasta e Fagioli – en klassiker från La Cucina Povera

Jag fick en idé sist jag var och handlade mat. Det är ju så tydligt att matpriserna gått upp och det enda man hör på radio och TV idag, är snack om inflation och räntehöjningar. Tråkigt, man kan ju bli deprimerad för mindre. Så min idé var att dela med mig av billigare, italienska rätter som mättar många, kostar lite och framförallt är supergoda. Jag talar om klassiker från det italienska fattigmansköket, La Cucina Povera. En tradition som funnits i urminnes tider, men som är mer än aktuell än idag.

La Cucina Povera föddes ur en nödvändighet. Man tvingades använda upp de råvaror som hemma, för det fanns inte pengar att köpa nytt. De sämre styckdelarna på djuret användes, för långt ifrån alla hade råd med filén. Man använde råvaror i säsong och mättade många magar med olika typer av baljväxter som gick att torka. I mångt och mycket, är det ju det italienska fattigmansköket som gett Italien dess långa mattradition. För det som en gång i tiden ansågs som lägre standard, är idag en huvudbeståndsdel i flera italienska klassiker.

Idag ska ni därför få receptet på pasta e fagioli, pasta med bönor. Ett enkelt recept baserat på ett fåtal, billiga, ingredienser. Resultatet blir krämigt, mättande och supergott. Fattigmansmat som berikar, skulle jag vilja säga. Och det bästa är, att har man inte en ingrediens så kan man lätt byta ut den till en annan. Använd den pastan du har hemma, ta en schalottenlök istället för gul lök, byt ut bönorna om du så vill.

Utgå från mitt recept här nedan och ändra det sedan till dina egna preferenser. Ser ni föresten att jag har gjort nya receptkort? Vad tycker ni? Om ni tycker att det är svårt att läsa, kan ni alltid klicka på dem för att förstora texten.


Kommentera mera!


Looking for Something?