Produttori di Govone – ett kooperativ i Piemonte med passion och historia


Denna artikel är skriven i samarbete med Nigab AB och innehåller reklam för dig över 25 år.

Det är något speciellt med Piemonte. Jag tänker på det varje gång jag sätter min fot i regionen. När jag står högt uppe på en kulle och blickar ut över ett landskap så fantastiskt vackert att det inte går att göra rättvisa med ord. Men det är inte bara den naturliga skönheten som drar mig till regionen vid foten av berget. Det är så mycket mer som gör att jag återkommande känner att jag behöver injicera en del av regionen i blodet. Det är vinet. Och maten såklart. Det är lugnet. Men också passionen. Det är kulturen. Men framför allt är det nog ändå människorna. De öppna och välkomnande människorna som är så stolta över sin plats i världen. Och som mer än gärna delar med sig av den till alla som kommer på besök.

När jag skriver Piemonte, kanske jag ska vara lite mer specifik. För det är framför allt vinområdena Langhe, Roero och Monferrato som utnämner sig och skiljer sig från mängden. Så till den grad att UNESCO år 2014 utsåg området till kulturellt världsarv. Med all rätta. Här har man odlat vin sedan urminnes tider och än idag är druvsorterna anpassade efter de unika förutsättningar områdets olika delar ger. Från Nebbiolon som främst växer i Langhes leriga marker och ger fylliga och strukturerade viner. Till Barberan som trivs i Roeros mer sandiga marker och ger rundare viner fulla av aromer.

Ett kooperativ för vinbönder i Piemonte

Vid min senaste utflykt till Piemonte, besökte jag kooperativet Produttori di Govone i Roero. Ett kooperativ med lång historia som idag samlar närmre 250 soci (medlemmar) under ett tak och producerar över 2,5 miljoner flaskor vin årligen. Produttori di Govone bildades år 1957 i en tid då vinområdet inte var lika välmående som det är idag. Fler och fler vinbönder fick lägga ner sina produktioner, för trots att druvorna var av hög kvalitet och markerna hade gått i arv genom generationer, var det inte längre ekonomiskt hållbart att framställa den lilla kvantitet flaskor som skördarna årligen genererade. En utveckling som naturligtvis hade varit helt förödande för området, om man inte kommit på en lösning. Kooperativet blev svaret.Ett kooperativ har naturliga stordriftsfördelar. Istället för att var och en av bönderna står för alla delar av produktionen, kan de koncentrera sig på att odla druvor av hög kvalitet. Druvorna säljer de sedan till kooperativet där en grupp enologer, vinkännare och experter tar vid för att förädla dem till viner av olika slag.

Under mitt besök hos Produttori di Govone i Piemonte välkomnades jag varmt av deras exportmanager, Maria Grazia di Paolo. Hon ledde mig runt i produktionen och berättade ivrigt om det dagliga arbetet där kvalitet och tradition är ledord – men där man samtidigt inte är det minsta rädd för att modernisera och testa på nya innovationer som effektiviserar där det behövs. Produttori di Govone har idag medlemmar från både norr till söder i Langhe, Roero och Monferrato. Markerna täcker över 295 hektar vilket gör att man kan producera allt från Barolo och Barbaresco till Barbera d’Alba och Arneis. För att bara nämna några.

Luna di Mezzanotte, en bit av Piemonte i Sverige

Det är omöjligt att inte drabbas av glöden hos gänget som står bakom Produttori di Govone. Oavsett om det är Maria Grazia som berättar om alla deras framtidsplaner. Eller den unge, något timide, enologen Luca som berättar om produktionen med glittrande ögon. Eller den före detta direktören Agostino som vägrar gå i pension trots att han redan slutat jobba officiellt. Istället köper han nya vinmarker, odlar hasselnötter på den privata gården, öppnar ett AirBnB i området och jagar tryffel på fritiden. De är alla ett med sitt yrke. För till syvende och sist är det mer än bara ett jobb. Det är deras liv.Kanske var det just denna passion som övertygade Nigab AB att det var just Produttori di Govone som skulle får skapa de viner man en längre tid velat ta fram för den svenska marknaden. Mitt i en brinnande pandemi tog man första kontakten. Och efter flera turer fram och tillbaka stod två viner klara för lansering under 2022. Det första, Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Nr 53288) med nyanserad smak, fatkaraktär och toner av röda bär och tobak, är perfekt att servera till chark, hårdostar, osso buco eller en mustig ragù. Det andra, Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2019 (Nr 53290), är ett fruktigt vin med inslag av körsbär, söt laktrits och salvia. Det passar till en god risotto, till antipaston eller varför inte till en krämig tryffelpasta.

Viner som kan drickas om och om igen

Jag har druckit dem båda. Flera gånger om faktiskt. Senaste gången var vid just nämnda besök i Piemonte. Lunch var inbokad på en lokal liten restaurang och vinerna tog vid med oss själva. Det har man privilegiet att göra när man är en av de större producenterna i trakten – och jag som besökare var bara glad att få hänga med på ett hörn. Vinerna är fantastiska. Det märks klart och tydligt att de är framtagna med en svensk konsument i tanken. Vi gillar generellt lite mer fruktiga viner. Inte för påträngande tanniner. Njutbara viner som passar till det mesta.

Att Luna di Mezzanottes Barolo och Barbera d’Alba håller hög klass, är ett som är säkert. Och som ytterligare prick över i, fick Produttori di Govone nyligen en utmärkelse av Equalitas som arbetar för hållbarhet inom vinbranschen. De bedömer allt från hur vinrankorna tas omhand, hur vinproduktionen går till och hur företaget sköts. En utmärkelse som gör vinet extra gott att dricka.För mig blir ett gott vin alltid också snäppet lite godare när jag har en personlig relation till det. För i ett hav av viner är det svårt att hitta de unika dropparna. Det är därför jag älskar att besöka producenterna på plats. Det är därför jag älskar att dela med mig av mina upplevelser med er. Så att ni också kan få en personlig relation till vinerna, om än via mig. Därför tycker jag ni ska gå in på min Instagram och titta på denna sparade highlight från besöket i Piemonte. Alla prossima!

Vinerna i denna artikel finns både i Systembolagets butiker samt online på Systembolaget.

1 kommentar

  1. Ivar Laurenius
    2 december, 2022 / 13:10

    Som vanligt en jättetrevlig artikel med mycket fakta och känsla🥰🥰

Kommentera mera!


Looking for Something?