Baci di Dama

Häromveckan när jag var i Piemonte, besökte jag restaurangen Civico 15 i Canelli innan jag styrde bilen tillbaka till Milano. Restaurangen har varit med i ett italienskt TV-program kallat 4 Ristorianti, där fyra restauranger tävlar mot varandra i vem som ger den bästa helhetsupplevelsen. Jag visste inte det när jag slog mig ner till bords, men förstod det snabbt när jag gick in på deras Instagram. Kul – det visade sig att de hade vunnit programmet också. Förväntningarna blev genast höga. De införlivades i vissa rätter, andra var väl mer mediokra. Men mer om det får ni se i min highlight på Instagram. Varför jag nämner det just här, är för att jag fick ett gäng Baci di Dama serverade till kaffet.

Vad är då Baci di Dama? Det är en liten småkaka från Tortona i Piemonte. De görs på mandelmjöl eller hasselnötsmjöl och består av två små halvsfärer som sätts ihop med choklad däremellan. Men inte i mitt fall. Mina består av pistagefyllning. Såklart. Ibland undrar jag om ni tror att jag inte kan baka något utan pistagekräm. Det kan jag. Men, 1) jag älskar ju pistage och 2) jag gör ofta recept baserat på det som finns hemma, och då är pistagekrämen alltid lättillgänglig.

Baci di Dama är perfekta att göra nu i juletider. Det blir en hel drös av dem av receptet nedan så ni kommer ha kakor till varenda julfika, adventsfirande och julmingel. De håller sig dessutom goda i kylen om du redan har fyllt dem. Men annars kan du lägga de torra kakorna i en burk och fylla dem efterhand. Smart ju! Cookie-on-the-go liksom.


Kommentera mera!


Looking for Something?